Apoixos.com

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 12:45

Εισήγηση στη FIFA με επ’ αόριστον ποδοσφαιρικό Grexit

Το κλίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι απλά “βαρύ”! 
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης τον οποίο έχει ορίσει η FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, εξέφρασε τα έντονα παράπονα του στον πρόεδρο της ΕΠΟ για όσα… στραβά γίνονται και μάλιστα “τραβάει το σχοινί”, μπας και διορθωθεί η κατάσταση την ύστατη στιγμή
 
Ο κ. Χούμπελ δεν πείστηκε από τον Βαγγέλη Γραμμένο και εισηγήθηκε ολοκληρωτικό ποδοσφαιρικό Grexit για την Ελλάδα, χωρίς αναστολή ή περίοδο χάριτος και χωρίς να εξαιρείται η Εθνική ομάδα!
 
Στην επιστολή του κ. Χούμπελ, που φέρνει στο… φως το “SDNA.gr” μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην είσοδο του Ιβάν Σαββίδη -με όπλο- στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, στο “λουκέτο” στο πρωτάθλημα, στη διαγραφή του ΠΑΟΚ από την ECA, στις δικαστικές υποθέσεις που καθυστερούν να τελεσιδικήσουν, στην πεποίθηση ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες και όχι στον αγωνιστικό χώρο και στις συστάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης προς την ΕΠΟ που δεν υλοποιήθηκαν.
 
“Η τρέχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει στην ΕΠΟ να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το θετικό της όλης υπόθεσης, είναι ότι η εισήγηση Χούμπελ δεν θα πάει στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA -κάτι που θα συνεπαγόταν άμεσες αποφάσεις με άμεση ισχύ- αλλά στην Επιτροπή Ομοσπονδιών-Μελών, κάτι που σημαίνει ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί τον Μάιο ή και τον Ιούνιο, ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί και να εγκριθεί (ή όχι) από το Συμβούλιο της FIFA.
 
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει έτσι αυτό το χρονικό διάστημα, προκειμένου να δείξει πως δεν έχει… τάσεις αυτοκτονίας, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις που γίνονται και να δείξει ένα βελτιωμένο πρόσωπο, προκειμένου να γλιτώσει το Grexit.
 
Τα χρονικά περιθώρια όμως είναι στενά, ενώ η αποφασιστικότητα που θα υπάρξει σε μεταρρυθμίσεις σε φλέγοντα ζητήματα και στην εφαρμογή των νόμων, θα κρίνει πολλά. Η FIFA περιμένει να δει βαριές ποινές στους παραβάτες και να διοικήσει στα πρότυπα της η ΕΠΟ.
 
To περιεχόμενο της επιστολής του κ. Χούμπελ
“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν σημειωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα τα οποία οδήγησαν ακόμη και σε διακοπή ή και μη διεξαγωγή των αγώνων. Οι αρνητικές εικόνες των τελευταίων γεγονότων προβλήθηκαν διεθνώς και είμαστε βέβαιοι ότι έχετε πληροφορηθεί αναλόγως.
 
Όπως γνωρίζετε, στις 12 Μαρτίου 2018, ενόψει των γεγονότων που έλαβαν χώρα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, όπου ο ιδιοκτήτης μίας εκ των ομάδων εισέβαλε ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο, ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να αναστείλει τη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 και του Κυπέλλου Ελλάδας μέχρις ότου όλες οι ΠΑΕ της Α’ Εθνικής να υπογράψουν μία δήλωση όπου θα καταδικάζουν τη βία και θα υπόσχονται να τροποποιήσουν τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ προκειμένου να ενδυναμωθούν οι κυρώσεις σε περίπτωση επεισοδίων βίας στα γήπεδα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που μία εθνική διοργάνωση έχει ανασταλεί για λόγους που σχετίζονται με τη βία.
 
Εντωμεταξύ, σε συνέχεια συμβάντων που έλαβαν χώρα στον προαναφερθέντα αγώνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Ποδοσφαίρου (ECA) αποφάσισε να αναστείλει την ιδιότητα μέλους ενός μέλους της (ήτοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με άμεση ισχύ.
 
Ως συνέπεια των διαφόρων επεισοδίων βίας, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές υποθέσεις ενώπιον των διαφόρων βαθμών των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ. Έχουμε παρατηρήσει ότι το δικαστικό σύστημα είναι αρκετά αργό και ότι πολλές αποφάσεις έχουν αναβληθεί αρκετές φορές. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του πρωταθλήματος πολλές υποθέσεις θα συνεχίσουν να εκκρεμούν και ότι ο νικητής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 θα αποφασιστεί στα δικαστήρια και όχι στον αγωνιστικό χώρο.
 
Την 1η Φεβρουαρίου 2018, στην προσπάθειά της να συνδράμει στη συνολική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία σειρά από συστάσεις προς την ΕΠΟ και ζήτησε την πλήρη υλοποίησή τους (βλ.παράρτημα). Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη.
 
Σε συνέχεια της προαναφερθείσας διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία δήλωση (βλ. παράρτημα) προτρέποντας την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λάβει άμεσα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξαλείψει κάθε μορφή βίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων.
 
Λαμβανομένων τούτων υπόψη, η Επιτροπή Παρακολούθησης προτρέπει την Επιτροπή Ομοσπονδιών Μελών της FIFA να αναλύσει χωρίς καθυστέρηση την τρέχουσα κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA προς συζήτηση. Η Επιτροπή Παρακολούθησης ομόφωνα εισηγείται την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA”

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com