Apoixos.com

Τη συμβολή της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων για να σχηματιστεί ένα «στιβαρό υπόβαθρο» και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, αλλά και τη μέγιστη σημασία δημιουργίας συνεκτικού πλαισίου στρατηγικής ανάπτυξης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που απηύθυνε στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», στο Μέγαρο Μουσικής.
 
Τόνισε, επίσης, ότι το νέο ΕΣΠΑ «μετατρέπεται και σε ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί είναι το πρώτο βήμα για τον οριστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και τη γόνιμη μετάβαση σε μία βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη».
 
Επεσήμανε ότι «η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει ωφεληθεί σημαντικά από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Με ευρωπαϊκές πιστώσεις αναβαθμίσαμε επί χρόνια τις υποδομές μας, κάναμε σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ενισχύσαμε σημαντικά ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, δυναμώσαμε όμως ταυτόχρονα και την κοινωνική συνοχή».
 
Ωστόσο, σημείωσε πως αν και ο απολογισμός είναι θετικός «δεν έλειψαν οι στιγμές που οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιμετωπίστηκαν επιπόλαια και κοντόφθαλμα ως ευκαιριακές επιδοτήσεις και όχι ως μακρόπνοα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι εξηγούνται είτε η μικρή απορρόφηση κονδυλίων, είτε συχνά η ένταξή τους σε προγράμματα με χαμηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Και το κυριότερο, σχεδόν ποτέ οι πόροι αυτοί δεν έγιναν μέρος ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης. Λειτουργώντας αποσπασματικά διατέθηκαν σε μεμονωμένες δράσεις και δυστυχώς συχνά χωρίς σύνδεση με τις συνολικές ανάγκες της οικονομίας».
 
Σε αντιστάθμισμα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η λογική αυτή αλλάζει. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάτω από το συντονισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όλοι οι φορείς στην κυβέρνηση, στη δημόσια διοίκηση, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στις Περιφέρειες βρίσκονται πλέον σε συντονισμό. Μάρτυρας η σημαντική επιτάχυνση την οποία έχουμε ήδη πετύχει τους τελευταίους μήνες.
 
Απλοποιούμε διαδικασίες στην αξιολόγηση και υλοποίηση σημαντικών συγχρηματοδοτούμενων έργων. Σχέδια που δεν προχωρούν απεντάσσονται και στη θέση τους εντάσσονται άλλα με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Έτσι μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, το 2023, θεωρώ ότι το σύνολο των πιστώσεων θα έχει απορροφηθεί σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας».
 
Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Ύστερα από χρόνια στασιμότητας και μεταρρυθμιστικής άπνοιας, η οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή διατηρήσιμης, ισχυρής, βιώσιμης ανάπτυξης. Η κυβέρνηση -νομίζω όλοι το έχετε διαπιστώσει, κυρίως οι φορείς και οι παράγοντες της αγοράς- μεταβάλλει καθημερινά το επενδυτικό περιβάλλον, μειώνει την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, διευκολύνει τη δράση τους με ένα πλέγμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, προωθώντας ταυτόχρονα σημαντικές κρίσιμες επενδύσεις σε νέες υποδομές και δίκτυα.
 
Το θετικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία είναι αναμφισβήτητο. Ανακλάται ήδη στην αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων, αλλά και σε ακόμα πιο σημαντικούς δείκτες ως προς την απόδοση της εγχώριας οικονομίας, που δεν είναι άλλοι από τους δείκτες της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Ένας αέρας αισιοδοξίας πνέει σήμερα, και πάλι μετά από μια δεκαετία, στην ελληνική οικονομία. Και διεθνώς το διαπιστώνουμε σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίσκεψη δική μου, αλλά και των υπουργών μας στο εξωτερικό, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος εταίρος, αλλά και ως ένας δυναμικός επενδυτικός προορισμός.
 
Απόδειξη, πολλά από τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα τα οποία ήδη δρομολογούνται αυτούς τους έξι μήνες. Έφερε, λοιπόν, αυτό το εξάμηνο δημιουργικής ανάτασης αισιοδοξία. Έφερε όμως και κάτι ακόμα. Υψηλές προσδοκίες, στις οποίες οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε. Αυτός ο επιταχυντής της ανάπτυξης δεν θα μας περιμένει ούτε και θα κινητοποιηθεί αυτόματα. Για να τον αξιοποιήσουμε χρειάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά και ρεαλισμός».
 
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αναπτυξιακή διαδρομή της χώρας μας:
 
«Πρώτο εμπόδιο, οι διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας δεν διαγράφηκαν ως εκ θαύματος. Μην έχουμε αυταπάτες ότι διορθώθηκαν μέσα σε ένα εξάμηνο. Παραμένουν εδώ και εξακολουθούν να εμποδίζουν την αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Είναι ο αρνητικός επίλογος αν θέλετε μιας πολιτικής, η οποία καθήλωνε τη χώρα. Δυστυχώς και για το 2019 στην παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας υποχωρήσαμε κατά δύο θέσεις. Στην έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας βρεθήκαμε στην 79η θέση χάνοντας 8 θέσεις από το 2018. Αποτελεί συνειδητή στρατηγική δική μου επιλογή, αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου, η δραστική βελτίωση, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, όλων των σημαντικών διεθνών δεικτών ανταγωνιστικότητας. Και αυτό θα γίνει εξετάζοντας ένα-ένα τα επιμέρους συστατικά που τους συνθέτουν και παρεμβαίνοντας δραστικά σε όλα τα επίπεδα.
 
Δεύτερο μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας είναι η απογύμνωση της χώρας από ένα κρίσιμο μέγεθος του παραγωγικού της δυναμικού. Στην κρίση, δυστυχώς, ανεστάλησαν επενδύσεις, απαξιώθηκαν δεξιότητες, λίμνασαν και πολλές φορές εξανεμίστηκαν πόροι. Και βέβαια -μην ξεχνάμε- χάσαμε και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου κεφαλαίου μας, καθώς 450.000 νέοι, κυρίως, συμπολίτες μας εγκατέλειψαν τη χώρα σε αναζήτηση απασχόλησης ή καλύτερων ευκαιριών στο εξωτερικό. Το επενδυτικό κενό που υπάρχει σήμερα ισοδυναμεί με το 50% των πραγματικών αναγκών της οικονομίας. Η χώρα ανακτά τη θέση που της αξίζει στο διεθνή επενδυτικό χάρτη, το κενό το οποίο καλούμαστε να καλύψουμε, όμως, παραμένει πολύ μεγάλο».
 
Με αναφορά σε επίσημα στοιχεία τόνισε πως «οι επενδύσεις των επιχειρήσεων -όχι όλες οι επενδύσεις συνολικά- στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του Α.Ε.Π., όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 13. Και δυστυχώς αυτή η αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία χτύπησε την καρδιά της παραγωγής, επηρέασε όχι μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα. Όμως, δεν φτάνει να μιλάμε γενικά και αόριστα για επενδύσεις. Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μεγέθυνση της οικονομίας με ισχυρούς πολλαπλασιαστές και αντανάκλαση στην βελτίωση της παραγωγικότητάς μας. Επενδύσεις και υψηλούς ρυθμούς σχηματισμού κεφαλαίου είχαμε και στο παρελθόν. Το σχήμα αυτό δυστυχώς κατέρρευσε τα χρόνια της κρίσης διότι τελικά δεν στηρίχθηκε σε στέρεες βάσεις. Εξάλλου οι υψηλοί ρυθμοί επένδυσης δεν σημαίνουν κατ' ανάγκη και ανάλογη πορεία στο Α.Ε.Π.».
 
Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης
 
«Αυτό που καθορίζει τελικά την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων είναι το επενδυτικό μίγμα. Δηλαδή η σχέση μεταξύ επενδύσεων τεχνολογίας, καινοτομίας, παραγωγικότητας σε σχέση με επενδύσεις σε συμβατικούς τομείς της οικονομίας. Αυτή η σχέση μεταξύ επενδύσεων στην καινοτομία και των ρυθμών ανάπτυξης είναι αποδεδειγμένη και ισχυρή. Χρειάζεται συνειδητοποίηση της δομικής αδυναμίας, αλλά και της ανάγκης της ελληνικής οικονομίας να κινητοποιήσει πόρους για την τεχνολογική ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επένδυση στην καινοτομία ευρύτερα στο σύνολο της οικονομίας.
 
Ο εξοβελισμός των διαρθρωτικών υστερήσεων απαιτεί πολύ ριζικές παρεμβάσεις εκ μέρους μας. Και η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών ταμείων αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελέσει, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το στιβαρό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την προσπάθειά μας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Mας χορηγεί, ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης το οποίο αποτελούσε χρόνια έλλειψη κάτι που προφανώς παραπέμπει και στο κεφάλαιο της κοινωνικής συνοχής.
 
Ο δείκτης σύγκλισης της Ελλάδος με την υπόλοιπη Ευρώπη βρέθηκε μόλις στο 67%. 4 ελληνικές Περιφέρειες κατατάσσονται σήμερα στις 20 φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η προσαρμογή των ελληνικών Περιφερειών στις συνθήκες που διαμορφώνονται δεν είναι απλά μία ανάγκη, είναι μία επιταγή. Μία επιταγή, η οποία όμως έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις: Ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, αποτελεσματική περιφερειακή διακυβέρνηση και αυξημένοι χρηματοδοτικοί πόροι.
 
Όσον αφορά τώρα το σχέδιο, αρκεί να σκύψουμε πάνω στην πικρή εμπειρία του παρελθόντος. Ένα παρελθόν στο οποίο είχαμε κατά καιρούς πολλές μελέτες και φιλόδοξες διακηρύξεις. Δεν είχαμε όμως ποτέ ένα καθολικό και συγκροτημένο πρόγραμμα δράσεων με ιεράρχηση στόχων, με κατανομή αρμοδιοτήτων και με δέσμευση συγκεκριμένων πόρων. Το αποτέλεσμα, ήταν ακόμα και επί μέρους πρωτοποριακές μελέτες, είτε να τελματώνουν, είτε συχνά να μένουν ανολοκλήρωτες. Ξεκινάμε λοιπόν από εκεί, από πάνω προς τα κάτω, έχοντας ήδη αναθέσει σε μία Επιτροπή επιφανών επιστημόνων, με Πρόεδρο τον Νομπελίστα κ. Χριστόφορο Πισαρίδη, να εκπονήσει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και να κατευθύνει τις επενδυτικές προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης. Οι προτάσεις αυτής της Επιτροπής θα αποτελέσουν και τη βάση του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του δημόσιου διαλόγου, την εκκίνηση του οποίου κάνουμε σήμερα. Μετά θα πάρει τη μορφή -μέσω της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου- του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και φυσικά θα λάβουμε υπόψη, πολύ σοβαρά και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεμέλιο της πολιτικής μας είναι η διοχέτευση αυτών των περιορισμένων εθνικών πόρων που έχουμε, σε παραγωγικούς τομείς, που προσφέρουν στη χώρα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να κινητοποιήσουν τις πολλές ιδιωτικές επενδύσεις που χρειαζόμαστε. Και να δημιουργηθεί με αυτόν τρόπο μία αλυσίδα επενδυτικής πρωτοβουλίας σε τμήματα της οικονομίας, τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα για το μετασχηματισμό της. Οι σημερινές υστερήσεις θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητες, ώστε να μετατραπούν σε πυλώνες οικονομικής ανάταξης».
 
Οι κεντρικές προτεραιότητες στην αναπτυξιακή πορεία
 
«Πρώτον, επενδύσεις στην καινοτομία ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είμαστε δυστυχώς σήμερα -και πρέπει να το αναγνωρίσουμε- ουραγοί στην ενσωμάτωση της καινοτομίας, στην οικονομία και σε πολλούς από τους δείκτες της ψηφιακής οικονομίας. Είμαστε πολύ πίσω και στο ποσοστό του Α.Ε.Π. που προορίζεται για έρευνα και ανάπτυξη, ενώ υστερούμε και στην προώθηση συστάδων ανάπτυξης σε αυτό που λέγεται στη γλώσσα των οικονομολόγων, Growth Clusters και στη διασύνδεση των πόρων με το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η πολιτική καινοτομίας στην ελληνική οικονομία, οφείλει να στηριχθεί σε μία νέα προσέγγιση για την εθνική στρατηγική έρευνας και καινοτομίας. Επενδύουμε σημαντικές προσδοκίες στο νέο ρόλο και στη νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας το οποίο -για πρώτη φορά συγκροτήθηκε- όχι αποκλειστικά από θεωρητικούς ακαδημαϊκούς. Ενσωματώνει στη σύνθεσή του και ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στην αγορά. Η ευρωπαϊκή απαίτηση για έξυπνη εξειδίκευση, smarts specialization, δεν είναι απλά μία αιρεσιμότητα της νέας προγραμματικής περιόδου. Είναι αληθινή ανάγκη, είναι συνειδητή επιλογή αναπτυξιακής πολιτικής. Η νέα προγραμματική περίοδος -νομίζω το γνωρίζουμε όλοι- θα σηματοδοτήσει τη ριζική στροφή από τις δωρεάν ενισχύσεις σε ανακυκλούμενα μέσα χρηματοδότησης των επενδύσεων. Στο βαθμό που εδραιώνεται η ανάγκη σταδιακής εγκατάλειψης των άμεσων ενισχύσεων, θα πρέπει να υπάρξει μία οριοθέτηση μεταξύ κινήτρων γενικού χαρακτήρα και ενισχύσεων μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η πρωτοτυπία να συνυπάρχει. Ο επενδυτικός νόμος, με κίνητρα που φτάνουν συχνά το 50% της επένδυσης, με χρήσεις εργαλείων επιχειρηματικού κεφαλαίου, το οποίο ανακτάται συχνά από τους επενδυτές μάλλον πρέπει να σταματήσει κάπου εδώ.
 
Φυσικά η ανάγκη εκλογίκευσης δεν σταματά εδώ. Πρόσφατα νομοθετήθηκε η σύσταση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύντομα, κύριε Υπουργέ, αναμένουμε το αναλυτικό master plan της και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μία προσπάθεια συμμαζέματος δράσεων που υλοποιούνται ασυντόνιστα εδώ και εκεί. Στο σημερινό τοπίο κάποιες υπηρεσίες σχεδιάζουν δράσεις κρατικών ενισχύσεων, άλλες την εγγυοδοσία δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλες παρεμβάσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, άλλες παρεμβαίνουν σε επίπεδο ταμείων υποδομών. Αλλά, ας μην κοροϊδευόμαστε, η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για μία τέτοιου είδους πολυδιάσπαση. Και η απόφαση της Κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη: η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει το κεντρικό, το μοναδικό -θα έλεγα- εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής.
 
Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο φορέα σχεδιασμού και συντονισμού προγραμμάτων επιχειρηματικότητας κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η τράπεζα θα είναι σε θέση να οργανώσει την προσφορά σε ελληνικές επιχειρήσεις μίας ευρείας γκάμας προϊόντων για όλες τις φάσεις της λειτουργίας και της ανάπτυξης. Από κεφάλαια σποράς ή capital μέχρι τη στήριξη της καινοτομίας, την ανάπτυξη επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού μέσω εργαλείων όπως η εγγυοδοσία, αλλά και διάθεση ευέλικτων χρηματοδοτικών προϊόντων, όπως τα μετατρέψιμα δάνεια.
 
Δεύτερη προτεραιότητα, η οποία αποτελεί εξάλλου και κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, αλλά και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι δράσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας σε όλα τα επίπεδα, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, τη διαχείριση υδάτων και συνολικά τις πολιτικές που αφορούν στην κυκλική οικονομία. Διαθέτουμε ήδη ένα σημαντικό κείμενο το οποίο κατευθύνει τις πολιτικές μας. Δεν είναι άλλο από το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Είναι ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, είναι φιλόδοξο, αλλά ταυτόχρονα είναι και ρεαλιστικό. Μας βάζει και στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης σημαντικών πόρων από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία. Αναφέρομαι ειδικά στο Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης, καθώς η χώρα μας δρομολογεί, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικά από τον λιγνίτη. Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα στη συνέχεια. Ξέρω ότι θα σας απασχολήσει και σε μία σύσκεψη που θα έχετε μετά.
 
Τρίτη προτεραιότητα και πολύ σημαντική για εμένα. Η χώρα μας παρουσιάζει σήμερα πολύ χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την εκπαίδευση των εργαζομένων με τα προγράμματα κατάρτισης, αυτό το οποίο ονομάζουμε στη γλώσσα των τεχνοκρατών reskilling και upskilling. Θα επιτεθούμε μετωπικά σε αυτή την πηγή αναπτυξιακής καθυστέρησης. Χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια, προκειμένου ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων να αποκτήσουν μία συνεκτική στρατηγική εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης εργαζομένων και υιοθέτησης σύγχρονων μεθόδων διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Και θα χρειαστεί ένα γενναίο νοικοκύρεμα στην οργάνωση της αγοράς παροχών υπηρεσιών εκπαίδευσης εργαζομένων και του συστήματος χρηματοδότησης μέσω του ΕΛΕΚ, πρώην ΛΑΕΚ. Ξέρετε, ανησυχώ πάντα ιδιαίτερα όταν μιλάω στην επιχειρηματική κοινότητα και βρίσκομαι αντιμέτωπος με μία κατάσταση που η χώρα έχει ακόμα ανεργία της τάξης του 16%. Πολλές επιχειρήσεις μου λένε όμως ότι δεν μπορούν να βρουν το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζονται προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους. Δεν είναι μόνο ελληνικό αυτό το πρόβλημα, η κυρία Επίτροπος το γνωρίζει καλά. Είναι όμως ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα και θα έλεγα μη επιτρεπτό σε μία χώρα η οποία απέχει ακόμα πολύ από το να βρεθεί σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
 
Κατά συνέπεια, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση, ο τρόπος με τον οποίο τα Πανεπιστήμιά μας θα μπορούν να προσφέρουν προπτυχιακά, αλλά κυρίως μεταπτυχιακά προγράμματα, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες εργασίας, αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα των νέων οι οποίοι δεν βρίσκονται ούτε σε εργασία ούτε σε εκπαίδευση. Και θα τους δώσουμε μέσα από ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης μια καινούργια ευκαιρία στην απασχόληση. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο ως χώρα να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε κεφάλαια, χρήματα για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή μας, αλλά να μην διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τους ρυθμούς τους οποίους επιθυμούμε. Και βέβαια θα προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι και η μείωση της φορολογίας της εργασίας, κάτι το οποίο αποτελεί κεντρική επιλογή για την Κυβέρνησή μας και θα υλοποιηθεί εντός του 2020 με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις, θα δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους με ιδιαίτερες δεξιότητες ειδικά στο κόσμο της μισθωτής εργασίας να μπορέσουν και πάλι να δουν το μέλλον τους στην Ελλάδα με άλλους όρους και με άλλες προοπτικές.
 
Τέταρτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της ανισότητας στην ανάπτυξη σε απομακρυσμένες ορεινές, αλλά και νησιωτικές περιοχές. Κάτι το οποίο θα συνδυαστεί με γενικότερες πολιτικές απασχόλησης με στόχο την αποτροπή της εργασιακής φτώχειας και της εργασιακής αβεβαιότητας».
 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά σε ζητήματα περιφερειακών ανισοτήτων και στην ανάγκη ανάδειξης των ζητημάτων «της ενεργειακής μετάβασης σε μια Περιφέρεια της χώρας, στη Δυτική Μακεδονία, και σε έναν Δήμο της χώρας που είναι ο Δήμος της Μεγαλόπολης. Η κυβερνητική επιτροπή για την δίκαιη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή έχει σήμερα την πρώτη της συνεδρίαση.
 
Περιμένω πολλά από αυτή την επιτροπή, αλλά περιμένω πολλά όπως είπα και πριν, και από την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις πολιτικές. Όταν, κυρία Επίτροπε, η Ελλάδα έρχεται και λέει ότι εμείς θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτοπαραγωγικές μας μονάδες μέχρι το 2023 με μια εξαίρεση η οποία θα κλείσει το 2028, αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη Περιφέρεια της χώρας η οποία ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη λιγνιτοπαραγωγή και από τις δραστηριότητες στα ορυχεία της περιοχής πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, να αλλάξει προσανατολισμό.
 
Πρέπει να σκεφτούμε πολύ έξυπνα ποιες νέες βιομηχανικές δράσεις μπορούμε να εγκαταστήσουμε στη Δυτική Μακεδονία, αλλά πως μπορούμε ταυτόχρονα να μετατρέψουμε και αυτές τις Περιφέρειες σε νέα οχήματα αναπτυξιακά δίνοντας άλλες διεξόδους στους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα ατενίζουν αυτή τη μετάβαση με ένα λογικό σκεπτικισμό.
 
Αν η Ευρώπη δεν σταθεί δίπλα μας και δεν σταθεί δίπλα στις χώρες που έρχονται πρώτες και με τόλμη να πουν ναι εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των τοπικών κοινωνιών.
 
Κατά συνέπεια, κύριε Αντιπρόεδρε, κυρία Επίτροπε, η Ελλάδα βγαίνει στην πρώτη γραμμή έμπρακτα, με έργα και όχι με λόγια και απαιτούμε και ζητάμε την ανάλογη ευρωπαϊκή στήριξη για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση.
 
Όλη αυτή η αναπτυξιακή προοπτική για την οποία σας μίλησα στηρίζεται στις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές των ελληνικών Περιφερειών. Και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα θα είναι πρωτίστως προγράμματα αποκατάστασης της επενδυτικής ελκυστικότητας των Περιφερειών.
 
Κύριε Πρόεδρε της ΕΝΠΕ, προσβλέπουμε στην ουσιαστική σας συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε πει ότι θέλουμε να δώσουμε περισσότερους πόρους και περισσότερες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες. Είναι πιο κοντά στον πολίτη, έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Θα σας δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνετε πράξη αυτό μέσα από περιφερειακά επιχειρηματικά προγράμματα, τα λεγόμενα ΠΕΠ, τα οποία θα προικοδοτηθούν περισσότερο, έτσι ώστε κατ' ελάχιστον το 1/3 των νέων πιστώσεων του ΕΣΠΑ να κατευθυνθεί στις Περιφέρειες όπου θα πρέπει να αποκεντρωθούν και περισσότερες αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση.
 
Ήδη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών είμαστε σε μία συζήτηση για το πώς θα κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Για το πώς δηλαδή θα μεταφέρουμε στις Περιφέρειες και στους Δήμους αρμοδιότητες που σήμερα έχει η κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και πώς θα απεμπλέξουμε τις Περιφέρειες και τους Δήμους από αυτό το γραφειοκρατικό πλέγμα των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, που πολλές φορές δημιουργεί περισσότερη σύγχυση παρά δίνει δυνατότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους να κινηθούν με τους απαιτούμενους βαθμούς αυτονομίας».
 
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με μία παρατήρηση: «Δεν μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τους δύο κεντρικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής που είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πολιτική σύγκλισης. Πάνω σε αυτούς τους δύο πυλώνες στηρίχθηκε η έννοια της Ευρώπης έτσι όπως την γνωρίζουμε. Και για εμάς, τουλάχιστον, τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, θεωρώ ότι αυτή αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα. Αν θέλουμε, όμως, να προσθέσουμε σε αυτό το μίγμα σταθερών πολιτικών και νέες πρωτοβουλίες που αφορούν την Κλιματική αλλαγή, αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης και μία νέα πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, κάτι για το οποίο βρισκόμαστε σε πολύ έντονη και ουσιαστική συζήτηση με τον κύριο Αντιπρόεδρο, τότε χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους. Δυνατότητα δηλαδή για την Ένωση να εξασφαλίσει με κάποιον άλλον τρόπο ίδιους πόρους.
 
Κατά συνέπεια αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους και κυρίως από εκείνες τις χώρες οι οποίες σήμερα στα λόγια εμφανίζονται υπέρμαχες μίας φιλόδοξης ευρωπαϊκής πολιτικής, στην πράξη, όμως, είναι αρκετά φειδωλές όταν ζητείται να υποστηρίξουν αυτές τις πολιτικές με τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
Κυρίες και κύριοι, κλείνω λέγοντας ότι είμαστε αντιμέτωποι με μία μεγάλη πρόκληση. Κύριοι Υπουργοί, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο από κοινοτικούς πόρους σε κοντόθωρες δράσεις που σβήνουν χωρίς αποτέλεσμα όταν σημάνει το τέλος του χρονοδιαγράμματός τους. Και σε αυτή την πρόκληση ανταποκρινόμαστε με ενθουσιασμό, αλλά και με αίσθημα ευθύνης.
 
Θεωρώ ότι έχουμε πια και τη γνώση και την εμπειρία και στο Υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί μία ομάδα η οποία έχει φέρει δεξιότητες από πολλά διαφορετικά σημεία αφετηρίας.
 
Έχουμε, λοιπόν, και τη γνώση και την όρεξη και τους ανθρώπους για να πετύχουμε αυτό που λέει και ο τίτλος της σημερινής μας συνάντησης, ένα σχέδιο πραγματικά αναπτυξιακό, ένα σχέδιο πραγματικά εθνικό».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέρος της ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας της Αθήνας να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, με βασικό σκοπό την αποφυγή εξελίξεων που θα βλάπτουν περαιτέρω τα ελληνικά συμφέροντα, αποτελεί η έκτακτη επίσκεψη του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Σήμερα το μεσημέρι, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ενώ νωρίτερα το πρωί θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Οι κ. Χαφτάρ και Δένδιας συναντήθηκαν ανεπισήμως και χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την άφιξη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η λεπτομέρεια ότι ο κ. Χαφτάρ αφίχθη στην Αθήνα με πτήση από τη Βεγγάζη, όπου λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος εξασφάλισε τη συναίνεση του στρατηγού για κατάπαυση του πυρός μέχρι τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Σύμφωνα με την Καθημερινή το τελευταίο 24ωρο η Αθήνα έχει εντατικοποιήσει την επικοινωνία της με το Βερολίνο, με σκοπό να αντιστρέψει το κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί ενόψει της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικός δεν είναι ο μοναδικός δίαυλος που έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες με το Βερολίνο. Υφίστανται, ακόμη, πιέσεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες για μια λύση της τελευταίας στιγμής, που είτε θα οδηγούσε την Ελλάδα, έστω και εμβόλιμα, στη Διάσκεψη του Βερολίνου είτε θα άνοιγε προοπτικές για κάποιου άλλου τύπου συνομιλίες, με την Αθήνα να έχει ρόλο. Σημειώνεται, επίσης, ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα από τη Γαλλία. Κατ’ αρχάς χθες από το Κε ντ’ Ορσέ επισημάνθηκε ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβε ότι «το μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης αποτελεί θέμα μείζονος ανησυχίας». Οπως αναφέρει το γαλλικό ΥΠΕΞ «η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας». Παράλληλα, χθες η Γαλλία ζήτησε και επισήμως να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), όπου ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ιταλία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Πηγή:εφημερίδα Καθημερινή
Με αυξημένη πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί στην πρώτη ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης (22/1) η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Με βάση τα «ναι» των ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την κυβερνητική πλειοψηφία, η κα. Σακελλαρόπουλου αναμένεται να συγκεντρώσει 266 ψήφους. Ωστόσο, η επίδοση αυτή δεν συνιστά ρεκόρ. Και αυτό γιατί την καλύτερη επίδοση από πλευράς ψήφων κατέχει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας που το 2005 είχε συγκεντρώσει 279 ψήφους, ενώ ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος που το 2000 είχε 269. Πάντως, ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μπορεί να αυξηθεί, με δεδομένο ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει η «Ελληνική Λύση» τη θέση της. Δεν αποκλείεται λοιπόν να σπάσει το ρεκόρ του κ. Παπούλια, εφόσον στηρίξει την υποψηφιότητά της και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Τσίπρας: "Ναι" στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε “μέγα ατόπημα” του Κυριάκου Μητσοτάκη “που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας” και “μέγα σφάλμα” που “επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα”, ωστόσο, ανέφερε ότι “θα κρατήσουμε στάση ευθύνης. Θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία”. Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: "Έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν αρκετοί για να αναδειχθούν όλες οι αντιφάσεις, η υποκρισία και η πολιτική ένδεια του κυρίου Μητσοτάκη. Δεν είναι μόνο οι υψηλές προσδοκίες που μέρα με τη μέρα παταγωδώς διαψεύδονται, στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εθνικής κλίμακας, όπως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό. Αλλά είναι και μια συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς. Μια στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής" είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει ο κύριος Μητσοτάκης απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει δυστυχώς και ως πρωθυπουργός. Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια. "Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο. Αντ' αυτού προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την όποια επιλογή του για αρκετούς μήνες. Και τελικά επέλεξε να την ανακοινώσει, πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει. Όμως στη πολιτική δεν υπάρχει μόνο η επικοινωνία. Υπάρχει και η ουσία. Και ειδικά σε θέματα κρίσιμα για το πολίτευμα και για τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας μας, οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα" επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Ο κύριος Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας. Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δε θα γίνω. Δε θα κάνω δηλαδή αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Και σήμερα δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρά την απαράδεκτη διαχείριση της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής από πλευράς του. Παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα, να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, εμείς δε θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κου Μητσοτάκη. Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές. Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη - όπως το Σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: 'Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κο Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια. Η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε. Γνωρίζω, όπως γνωρίζουν όλοι, ότι ο κος Μητσοτάκης με τη πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα. Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει ίσως, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ακραία συντηρητικών ιδεών που έχει υιοθετήσει. Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή. Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας. Με τη συνέπειά μας. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια". ΚΙΝΑΛ: "Ναι" στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου Υπέρ της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ η απόφαση ελήφθη ομόφωνα πριν από λίγο, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης της προέδρου, Φώφης Γεννηματά.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων παραδέχτηκε ότι η Ε.Ε απέτυχε στο επίπεδο της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό, καθώς οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα και τόνισε ότι έφτασε η ώρα η αδικία αυτή να διορθωθεί. Ο νέος Επίτροπος δήλωσε ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο  το πρώτο τρίμηνο του 2020 και παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες.
 
«Τα τελευταία χρόνια ως ΕΕ κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό, αλλά πρέπει να έχουμε το κουράγιο και ειλικρίνεια να παραδεχτούμε ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Καταφέραμε να δώσουμε σημαντικούς πόρους πάνω από 5-6 δισ. ευρώ για να βοηθήσουμε χώρες πρώτης υποδοχής. Διασώσαμε 700.000 ζωές στη Μεσόγειο, φτιάξαμε δομές υποδοχής, συστήσαμε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που σύντομα θα ελέγχει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα» τόνισε ο κ. Σχοινάς.
 
«Όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε ότι σε κάποιους σημαντικούς τομείς αποτύχαμε. Κυρίως στο επίπεδο αλληλεγγύης που έπρεπε τα κράτη-μέλη να δείξουν στις χώρες πρώτης αποδοχής» συμπλήρωσε αναφερόμενος σε ένα ξεπερασμένο Δουβλίνο που δεν λειτουργεί.
 
«Η πιο εμβληματική αποτυχία είναι η αναθεώρηση νόμου για άσυλο της Συμφωνίας Δουβλίνου… απεικονίζει μια εποχή που άσυλο ζητούσαν λίγοι. Πρόκειται για νομοθετικό πλαίσιο εντελώς ξεπερασμένο, για διαχείριση των εκρηκτικών ροών που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Σχοινάς παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης της Ε.Ε. που, όπως τόνισε, προετοιμάζεται σε συνεργασία με τη Σουηδέζα Επίτροπο.
 
Οι τρεις άξονες του νέου Συμφώνου, είναι οι εξής:
 
1. Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος με προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης και διακίνησης.
 
2. Κοινή ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων μέσω της νέας Frontex, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα στελεχωθεί με 10.000 άτομα έως το 2027 και προτείνεται η εκπαίδευσή τους να γίνεται σε εγκαταστάσεις της κάθε χώρας για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών.
 
3. Κοινός τρόπος επιμερισμού των ροών με πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
 
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη το νέο Σύμφωνο, το οποίο αναμένεται να είναι  έτοιμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να συνοδεύεται και από ένα Plan B. Ένα σχέδιο «πυρόσβεσης» όπως είπε χαρακτηριστικά, για τη διαχείριση ενός σεναρίου εκρηκτικής αύξησης των ροών όπως το 2015, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί σε χώρες όπως το Ιράν, τη Συρία και τη Λιβύη.
Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
 
Η Ελληνίδα δικαστής ευχαρίστησε χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμητική πρόταση και σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «Με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».
 
Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν είμαι η μόνη γυναίκα της οποίας το όνομα συνδέεται με την ανάληψη των σημαντικότερων θώκων της ελληνικής πολιτικής ζωής.
 
Αρκετά χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1996 η νομικός Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη ήταν η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, το οποίο και κατέλαβε στις 19 Μαρτίου του 2004, λίγες μέρες δηλαδή μετά την πρώτη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή.
 
Είκοσι χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου 2015, μια άλλη δικαστικός, η κ. Βασιλική Θάνου ορκιζόταν ως η 98η πρωθυπουργός στην Ιστορία και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα, έστω και ως υπηρεσιακή. Πριν γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου από τον Ιούλιο του 2015 έως και τα τέλη Ιουνίου του 2017.
 
Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησής του για νέο ΠτΔ είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
 
Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από την διάλυση της Βουλής και ορίζει ότι:
 
Διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών.
 
Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων για την εκλογή, ενώ στην τρίτη 180.
 
Αν και οι τρεις αποβούν άκαρπες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών κι αν κι αυτή αποβεί άκαρπη ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία στην οποία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.
Σελίδα 1 από 322

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com