Apoixos.com

«Καλές οι Απόκριες αλλά η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι αποκριάτικη στολή. Όλοι εντός και εκτός της χώρας αντιλαμβάνονται κάθε μέρα και περισσότερο, ότι ένα τεχνητό διπολικό πολιτικό σύστημα με μια δήθεν μεταρρυθμιστική κεντρώα ΝΔ και έναν δήθεν κεντροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί», τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στο Ελεύθερο Τύπο. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατακρίνει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένη: «Πασχίζουν οι παπαγάλοι της ΝΔ και τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού και να διαστρεβλώσουν τη θέση μας για την αυτόνομη πορεία. Έχω πει και στη Βουλή ότι δεν χρειαζόμαστε τα φλερτ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Το Κίνημα Αλλαγής γίνεται κάθε μέρα και πιο ελκυστικό στους προοδευτικούς πολίτες και αυτό είναι που τους ανησυχεί. Να το προσέξουν οι ψηφοφόροι και τα στελέχη μας και μην παγιδεύονται στην προπαγάνδα τους».
 
Επίσης η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει πως «κανένα προπέτασμα καπνού δεν μπορεί να κρύψει τις ουσιαστικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που έχουμε με τη ΝΔ ούτε τις αντίστοιχες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε μια γνήσια προοδευτική σοσιαλιστική παράταξη και σε ευκαιριακούς παρατηρητές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει κρίση ταυτότητας και είναι a la carte λίγο από όλα και στη Ελλάδα και στην Ευρώπη»
 
Δηλώνει ότι η επικείμενη Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, στα μέσα Μαρτίου, σηματοδοτεί την πολιτική του αντεπίθεση καθώς τη σφραγίδα για τη σοσιαλιστική του ταυτότητα. «Είμαστε σοσιαλιστές και δημοκράτες. Θέλουμε ένα ζωντανό και ανοιχτό κόμμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας για να σταθεί απέναντι στις νέες μορφές ανισότητας και να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις, το τεχνολογικό χάσμα και την κλιματική αλλαγή. Να ξανακάνει τη δημοκρατία ισχυρή και αποτελεσματική. Να τοποθετήσει ξανά την Ελλάδα στο νέο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Να εξασφαλίσει τη δίκαιη μετάβαση στις αλλαγές που απαιτούνται. Φέρνουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Το σύνθημα της Συνδιάσκεψης μας είναι ότι "η πολιτική επιστρέφει". Και καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να οδηγήσουμε την παράταξη στη νέα εποχή», επισημαίνει η κ. Γεννηματά.
 
Ακόμη επικρίνει την κυβέρνηση της ΝΔ για την τακτική της απέναντι στην Τουρκία λέγοντας ότι συνεχίζει να υποτιμά το πρόβλημα, ακολουθεί αμήχανη πίσω από τις εξελίξεις που τρέχουν και δηλώνει προβλέψιμα δεδομένη.
 
Σχετικά με την όξυνση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η κρίση οξύνεται και με το κυβερνητικό αλαλούμ και το ανθρωπιστικό πρόβλημα διευρύνεται με τη ακροδεξιά να καραδοκεί. «Όσο αφορά τις ΜΚΟ πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση της Κυβέρνησης, με διάταξη που προϋπήρχε και είναι αναποτελεσματική με τη γραφειοκρατία που προσθέτει», αναφέρει.
Τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου «που μπορεί να προκληθεί και από ατύχημα» επισημαίνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Όπως λέει η τουρκική άρχουσα τάξη προωθεί βήμα-βήμα τις διεκδικήσεις της, σημειώνει ότι «η συζήτηση για συνεκμετάλλευση έχει ήδη ανοίξει από τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αλλά και από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης» και υπογραμμίζει ότι «αυτό δεν αποτρέπει την πολεμική εμπλοκή αλλά την προετοιμάζει».
 
Αναφέρει ότι προσφυγή στη Χάγη «μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα» γιατί η υπογραφή του συνυποσχετικού «θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο».
 
«Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας», προσθέτει.
 
Αναφορικά με το προσφυγικό επισημαίνει τα τεράστια προβλήματα σε πρόσφυγες και κατοίκους που έχει δημιουργήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου, εκφράζει τη διαφωνία του ΚΚΕ με τα «κλειστά κέντρα-φυλακές» και σημειώνει ότι οι πρόσφυγες αφού φιλοξενηθούν σε ανοιχτά κέντρα χρειάζεται να διευκολυνθούν αμέσως για να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
 
«Η άσκηση πίεσης προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ, για δίκαιη ανακατανομή των ροών, με άνοιγμα των συνόρων τους είναι σήμερα εκ των ων ουκ άνευ» υπογραμμίζει.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αναφέρει καταρχήν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον «γιατί η περαιτέρω ανάκαμψη των κερδών των ομίλων προϋποθέτει καθηλωμένους μισθούς, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας». «Σήμερα ακόμη κι αυτό το αίτημα των 751 ευρώ δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η βάση για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι περισσότερα» σημειώνει και προσθέτει σε άλλο σημείο της απάντησής του ότι «οι εργαζόμενοι που ζητούν τα αυτονόητα δεν είναι αντίπαλοι των μικρών επιχειρήσεων, αλλά σύμμαχοι».
 
Αναφορικά με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ηγεμονεύσει» στο χώρο της Αριστεράς και να διεμβολίσει το χώρο του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σαφώς και διεκδικεί την ηγεμονία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας» και σε αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια του «να διεμβολίσει ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ».
 
Υπενθυμίζει ότι μεγάλο μέρος της πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατίας στελέχωσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα και προσθέτει ότι «τώρα αυτό επεκτείνεται και μάλλον θα σφραγίσει και τυπικά τον αστικό αμαρτωλό σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του».
 
Ως προς τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας» είπε ότι «τους πραγματικούς αρμούς της εξουσίας, τους μηχανισμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, την κυριαρχία των μηχανισμών του μεγάλου κεφαλαίου στην οικονομία, στην κοινωνία, στα Μέσα Ενημέρωσης και αλλού, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν τους αμφισβήτησε, αλλά τους υπηρέτησε με αρκετά μεγάλη συνέπεια και δουλικότητα προς όφελός του».
 
Σχετικά με το αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το ΜέΡΑ 25 μπορεί να αναζητήσει σημεία σύγκλισης με τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο -έξι μήνες το προετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης- με τα κόμματα που στηρίζουν τελικά το ίδιο διεφθαρμένο σύστημα, την ΕΕ, τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τους οποίους στην πράξη δεν αμφισβητεί».
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ακόμα και Εξεταστικής για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε ότι τα πολιτικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένων αυτών της συγκεκριμένης περιόδου «δεν λύνονται με εξεταστικές επιτροπές, αλλά με πολιτικούς όρους και αντιπαράθεση μέσα στη βουλή κι έξω απ' αυτή, μέσα στο λαό».
 
Ερωτηθείς αν στο παρελθόν υπήρξε επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ για συγκυβέρνηση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που «είχε συμφωνήσει τη συγκυβέρνησή του με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, απλά έκανε υποκριτικές δημόσιες επιθέσεις φιλίας στο ΚΚΕ, με στόχο να παγιδέψει εκλογικά αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους».
 
Σημείωσε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί πλέον να βγάλει συμπεράσματα από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση «γι' αυτό και δε θα ξαφνιαστεί τελικά, όταν έρθει η στιγμή και οι επίσημες προτάσεις συγκυβέρνησης γίνουν ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όπως παλιότερα συνέβη με το ΠΑΣΟΚ».
 
Ερωτηθείς αν «βλέπει Ειδικό Δικαστήριο για την σκευωρία Novartis», έκανε λόγο για «πολλαπλά ερωτηματικά» που δημιουργούνται από τις μέχρι τώρα εργασίες της προανακριτικής, τονίζοντας ότι «γι' αυτό είναι και πρόωρη η όποια εκτίμηση για το αποτέλεσμα της προανακριτικής επιτροπής. Πάντως εμείς δε θα γίνουμε μέρος μιας διαφαινόμενης πορείας εκφυλισμού της».
 
Αναφορικά με τη «μεγάλη κόντρα μεταξύ ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ» είπε «δεν είναι κόντρα μόνο με το ΠΑΜΕ» καθώς «δεκάδες ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνδικαλιστές τίμιοι, απ' όλο το πολιτικό φάσμα, τάσσονται ενάντια σ' αυτό το Συνέδριο νοθείας και εξευτελισμού».
 
Είπε ότι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «σχεδιάζει ένα Συνέδριο χωρίς συζήτηση, σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, με 53 αντιπρόσωπους οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί με καμία διαδικασία» και πρόσθεσε ότι «θα έχει μεγάλη ευθύνη αν νομιμοποιήσει αυτή την παρανομία με την παρουσία του, ακόμα και ο πρωθυπουργός».
 
«Για να μην απαξιωθεί η συνδικαλιστική δράση στα μάτια των εργαζομένων δίνουμε τη μάχη για να γίνει πραγματικό Συνέδριο» πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τα «social media» είπε ότι το ΚΚΕ αξιοποιεί και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οργανωμένα και συλλογικά, προχωρά σε βελτίωση και ανανέωση των διαδικτυακών μέσων του Κόμματος και υπογράμμισε ότι «η πολιτική επικοινωνία όμως έρχεται για να στηρίξει τη δράση που αναπτύσσεται στην πραγματική ζωή. Προτεραιότητα πάντα έχουν η ζωντανή συμμετοχή, η συζήτηση -και η αντιπαράθεση βεβαίως- σε συλλογικές διαδικασίες».
 
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τάχθηκε κατά του περιορισμού των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων σε ρόλο παθητικού θεατή και κατέληξε τονίζοντας ότι «εμείς δε θέλουμε το λαό έρμαιο καθοδηγούμενων -ακόμα και fake- ειδήσεων, αλλά πρωταγωνιστή στην πάλη, για να διαμορφώνει ο ίδιος τις εξελίξεις».
Το πολιτικό ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε -πέραν βεβαίως της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- στην παρέμβαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη για το προσφυγικό, το οποίο προκαλεί και αντιδράσεις και στη γαλάζια βάση.
 
Ο κ. Μηταράκης σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι: «Ακόμη δεν έχουμε πετύχει το στόχο για επιστροφές, αλλά θα το κάνουμε», σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι 200 επιστροφές την εβδομάδα.
 
Εστίασε στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα νησιά. «Τα επιλέγουμε συνειδητά, θα έχουν τη μισή χωρητικότητα από τα σημερινά, αλλά με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας. Δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι παραβατικοί και για λίγες ώρες θα βγαίνουν οικογένειες» ανέφερε και εκτίμησε:
 
«Σε λίγους μήνες τα νησιά θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση».
 
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσπιστία και πρόσθεσε: «Αλλά θα κριθούμε στην πράξη και από το αποτέλεσμα».
 
Ανέφερε επίσης ότι στόχοι είναι να μπει τάξη στις ΜΚΟ, η διεθνοποίηση, τα ασυνόδευτα και στήριξη τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε ότι «θα δοθούν ανταποδοτικά τέλη, θα στηρίξουμε τους δήμους και ήδη υπάρχουν αποζημιώσεις για τους κατοίκους» και κατέληξε: «Με ενότητα και δουλειά θα καταφέρουμε».
 
newsbeast.gr
Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους επτά μήνες της διακυβέρνησής της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του κόμματος στο δρόμο προς το Συνέδριο, υπογραμμίζοντας την "αθέτηση των υποσχέσεων και τα ψέμματα" ενώ υποστήριξε ότι "τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση". Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση Novartis «κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια μικρού πραξικοπήματος που απέτυχε» και ρώτησε: «γιατί απειλούν δικαστές και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος; γιατί τα κάνουν αυτά; Η απάντηση είναι προφανής γιατί φοβούνται την αλήθεια και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ως κυβέρνηση δεν κουκούλωσε την υπόθεση Novartis. Γιατί άραγε τέτοιος πανικός;». Αναφέρθηκε στις φήμες και τις κατηγορίες περί «εσχάτης προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ» λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είμαι εδώ κοπιάστε, είμαστε εδώ, αν έχετε τα κότσια μην προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τα δημόσια συμφέροντα...Αν έχετε τα κότσια είμαι εδώ και σας προκαλώ να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Αν έχετε τα κότσια κ. Μητσοτάκη πηγαίνετε εμένα στην δικαιοσύνη, αν δεν τα έχετε όμως αφήστε να γίνει η διερεύνηση του σκανδάλου». Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωσε: «Πέτυχαν μια νίκη προσωρινή, νίκη απέναντι στην Αριστερά, στην αλήθεια, στην πρόοδο, αλλά από τότε που ανέλαβαν χάνουν καθημερινά δεκάδες μάχες της καθημερινής ζωής. Είναι σε θέση μόνο να ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα και μας γυρίζουν πίσω στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής, στην οικονομική στασιμότητα, σε μία ανάπτυξη που αφορά τους ισχυρούς, σε μία κοινωνία των διακρίσεων και της συντηρητικής οπισθοδρόμησης». Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους είπε: «δεν αρκεί να οργιζόμαστε αλλά πρέπει να αντισταθούμε, για να υπερασπιστούμε τον κατώτατο μισθό, το κοινωνικό κράτος, την Υγεία και την Παιδεία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Σας καλώ να κάνουμε την αρχή μίας νέας μαχητικής δημοκρατικής πορείας για το σήμερα της αποτροπής και το αύριο της ανατροπής... Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αφήσουμε το κοινωνικό κράτος, την Υγεία και την Παδεία στις ορέξεις των αρίστων και των κυκλωμάτων...Θα δώσουμε τις μάχες σε κάθε κοινωνικό χώρο για να κερδίσει ξανά η προοδευτική παράταξη την κοινωνική πλειοψηφία και να πετύχει μία νίκη που θα βάλλει ξανά την Ελλάδα στην σωστή πλευρά της ιστορίας». «Πληρώνουμε ήδη ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκης», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Θύμισε την δήλωση Τσαβούσογλου λέγοντας ότι «η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε γιαλατζί πατριώτες και εθνικιστές αλλά εμείς παλέψαμε για την βελτίωση της θέσης της χώρας...Οι γείτονές μας της Ανατολής δεν μας συγχώρησαν για την Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί τους δεκαετιών για την περιοχή». Ο κ. Τσίπρας «θύμισε την αντιπολίτευση που ασκούσε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ στο Μακεδονικό, με τους μακεδονομάχους για την Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα τηρεί και τιμά η κυβέρνηση» και ρώτησε «που είναι εκείνοι οι πατριώτες που μας κατηγορούσαν τότε και πώς αντιδρούν τώρα στις προκλήσεις της Τουρκίας;». Εξίσου σκληρή ήταν και η κριτική του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για το οποίο πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα και η ταύτόχρονη πίεση στην Ευρώπη για την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2. Είπε δε, ότι και ως αντιπολίτευση θα στηρίξει μία παρόμοια πολιτική, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βορίδη τον κ. Γεωργιάδη ότι «θέλουν να αντιγράψουν τις ακροδεξιές τακτικές του κ. Όρμπαν όχι μόνο στο μεταναστευτικό, αλλά και στα θέματα της ασφάλειας του πολίτη». Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση με πολιτικές όπως η επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου. «Ανακοινώνουν απολιγνιτοποίηση αλλά χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών για τις τοπικές κοινωνίες. Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι να εξυπηρετήσουν συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τον ρόλο του κόμματος είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι μία δύναμη που επιθυμεί όχι μόνο να έλθει ξανά σε θέση διακυβέρνηση αλλά να έλθει και να κάνει καλύτερη την ζωή των ανθρώπων, για να αλλάξουμε, την χώρα και την κοινωνία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως ρήξεις. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, την χώρα και την κοινωνία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε εμείς. Σας καλώ να μπείτε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια για να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή...Να γίνουμε ένα κόμμα ανοικτό, νεανικό, λαικό, και ριζοσπαστικό. Να δημιουργήσουμε το κόμμα που θα εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς την πολύχρωμη εκλογική του βάση...Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει με πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι ο δρόμος των λίγων και τον πεφωτισμένων που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας. Θέλουμε έναν φορέα ανοικτό στο καινούργιο, ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς, αριστερούς, σε όλους τους ανήσυχους πολίτες...Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την ασφάλεια του πρωτοκόλλου και της επετηρίδας». Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι περνά από το χέρι μου και σας καλώ να στηρίξετε την προοπτική της διαρκούς αλλαγής που θα μας κάνει πιο ριζοσπαστικούς και πιο χρήσιμους στην κοινωνία, ως την καρδιά της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που θα κληθεί ξανά σύντομα να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της...Λένε κάποιοι ότι θα είναι η δεύτερη φορά αριστερά. Τους απαντώ ότι θα είναι η πρώτη φορά με δικό μας ρεαλιστικό αριστερό σχέδιο, θα είναι η πρώτη φορά αριστερά με τα χέρια ελεύθερα και έξω από μνημόνια...Σας καλώ να αλλάξουμε το κόμμα μας και να το δυναμώσουμε για να αλλάξουμε την κοινωνία». Πηγή:ΑΠΕ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον τ/σ «Σκάϊ» είπε ότι «για να υπάρξει πραγματική εξέταση των μαρτύρων πρέπει να αποκαλυφθούν με τα ονόματά τους, πρέπει να μιλήσουν κανονικά, να εξεταστούν από την Επιτροπή της Βουλής και να πάρει η όλη διαδικασία το δρόμο της». Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ταχθεί κατά του συγκεκριμένου νόμου, από την εποχή της πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη και σημείωσε ότι «η προστασία των μαρτύρων που είναι απαραίτητη, γίνεται μόνο με την επωνυμία, με τη δημοσιότητα και με την ευθύνη που έχει η αστυνομία, οι υπηρεσίες, οι αρχές να προστατεύουν αυτούς τους μάρτυρες». Για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τόνισε ότι «η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων και των εκάστοτε υπουργών Δικαιοσύνης, οι οποίοι κατά την άποψη του ΚΚΕ είτε ανοιχτά, είτε καλυμμένα παρεμβαίνουν πολιτικά». Όπως εξήγησε στη συνέχεια αυτό ξεκινά από το γεγονός ότι δεν δέχονται την πρόταση των Δικαστών, των Εισαγγελέων, των Δικηγόρων να εκλέγουν οι ίδιοι την ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, πρέπει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από τους Δικαστές. Όχι βέβαια ότι λύνεται ολοσχερώς το πρόβλημα της παρέμβασης ή της μη παρέμβασης» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τους Δικαστές είναι μια προϋπόθεση καθώς «ευθύνη για την ηγεσία τους έχουν πλέον οι ίδιοι και άρα μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε παρέμβαση. Είναι μετά το ζήτημα του ήθους, της εντιμότητας του καθένα, του δικαστικού λειτουργού που έχει δώσει και όρκο». Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η όλη υπόθεση ήταν «made in Maximou», απάντησε «αυτό είναι μία πολιτική εκτίμηση, πιθανόν αυτών που την λένε. Το ζήτημα είναι να αποδειχθεί, γιατί βεβαίως σε κάθε περίπτωση ένας υπουργός δεν ενεργεί αυτοβούλως ή αν ενεργήσει σε κάποιο ζήτημα αυτοβούλως, θα υπάρχει ένας πρωθυπουργός, ένας πολιτικός προϊστάμενος που θα του τραβήξει το αυτί». Ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε την θέση του ΚΚΕ ότι «η Εξεταστική Επιτροπή έπρεπε να πάει σε βάθος την υπόθεση και γι' αυτό έπρεπε να βγουν οι "κουκούλες" και να γίνει εξέταση των μαρτύρων» και πρόσθεσε «γι' αυτό και λέμε ότι δεν θα συνεργήσουμε, θα δούμε την πορεία εξέλιξης αυτή την εβδομάδα. Δεν θα συνεργήσουμε μέχρι τέλος σε αυτήν την κοροϊδία τελικά της Εξεταστικής Επιτροπής». Αναφορικά με το αν θα πάει στην εξέταση είπε «το αν θα πάμε θα το δούμε με βάση τους συγκεκριμένους όρους, που θέτουμε». Ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης εκτίμησε ότι «πάλι δεν θα βγει τίποτα», γιατί, όπως είπε, «η ουσία του προβλήματος του σκανδάλου της Novartis που είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, δεν συζητιέται». «Αυτό χρειάζεται άλλη πολιτική. Χρειάζεται διαφορετικά να αντιμετωπίσεις όλο αυτό το πλέγμα της δημόσιας υγείας, του φαρμάκου, της φαρμακευτικής δαπάνης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας ο οποίος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «η "Αριστερά της Δεξιάς" ή "Δεξιά της Αριστεράς", κατ' αντιστοιχία με τους προηγούμενους κυβερνώντες, δεν αντιμετώπισαν την ιδιωτικοποίηση της υγείας, δεν αντιμετώπισαν τα μεγάλα συμφέροντα. Αντίθετα, συντάχθηκαν με αυτά». Ως προς τον «έλεγχο των αρμών της εξουσίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εφόσον υπάρχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο, αυτές οι πολιτικές επιλογές, αυτή η συγκεκριμένη υπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων είναι επόμενο να μην μπορείς να τα βάλεις με την ουσία αυτών των αρμών που είναι αντιλαϊκή. 'Αρα, μόνο τους γκρεμίζεις, λέμε εμείς, τους αλλάζεις εκ βάθρων, αυτή είναι η άποψή μας». Αναφορικά με το μεταναστευτικό και τον Ερντογάν είπε ότι «ήδη έχουμε μπει σε μεγάλη περιπέτεια. Ο Ερντογάν και η τούρκικη γενικά άρχουσα τάξη αυτό που έχει προγραμματίσει να κάνει, αυτό που έχει σχεδιάσει να κάνει, θα το κάνει». Πρόσθεσε ότι η τουρκική άρχουσα τάξη θέλει βήμα-βήμα να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της «πρώτα στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και μέσα στη δική της χώρα, και στη δική μας χώρα». Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «ως λαός, ως ελληνική κοινωνία, ως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε». Επανέλαβε ότι το δίλημμα «αποφυγή επεισοδίου ή απαράδεκτος συμβιβασμός με συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και παραχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία» είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και δεν εξασφαλίζει ειρήνη διότι «η συνεκμετάλλευση που θα ακολουθήσει, με την υποχώρηση και το συμβιβασμό σε κάποια κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μεγαλύτερη αντιπαράθεση». Για το Προσφυγικό είπε ότι «στα νησιά του Αιγαίου δεν πρέπει να υπάρχει κανένα hot spot και επίσης δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία κλειστή δομή» ενώ η πρόταση του ΚΚΕ για ανοιχτές δομές σε όλη την Ελλάδα συνδυάζεται με συγκεκριμένες διαδικασίες στελέχωσης των δομών αυτών. Τόνισε ότι προϋπόθεση είναι η καταγγελία της Συμφωνίας του Δουβλίνου και της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας και η άσκηση μέγιστης πίεσης στην ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της. Ερωτηθείς για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού νόμου, απάντησε ότι «από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η διακυβέρνηση με τον κύριο Μητσοτάκη και τη ΝΔ έχουμε αλλεπάλληλα νομοθετήματα στη Βουλή, τα οποία στρέφονται ενάντια στο εργατικό, το λαϊκό συμφέρον». Είπε ότι δεν είναι μόνο ο ασφαλιστικός νόμος «Κατρούγκαλου-Βρούτση» που «αποδέχεται τον νόμο Κατρούγκαλου και τον προχωρά και παραπέρα», αλλά και ο νόμος για τον περιορισμό των απεργιακών συγκεντρώσεων που ακολουθεί τον συνδικαλιστικό νόμο «Βρούτση-Αχτσιόγλου». «ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια κατεύθυνση και βεβαίως πατώντας στα χνάρια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προχωρά πιο καθαρά και πιο γρήγορα από την προηγούμενη πολιτική της» πρόσθεσε. Τέλος, ερωτηθείς «όταν κάνει το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ συγκέντρωση θα πειθαρχήσει στο νόμο αυτόν», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε «μα είναι δυνατόν να πειθαρχήσουμε; Είδατε προχθές. Η κορυφή της συγκέντρωσης είχε φτάσει στη Βουλή στο Σύνταγμα και το τέλος ήταν ακόμα στην Ομόνοια, ήταν όλη η Πανεπιστημίου. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που να πάει αυτός;».
Σελίδα 1 από 340

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com