Apoixos.com

Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 09:33

Οι ανακοινώσεις Τσίπρα απο το βήμα της ΔΕΘ- Βίντεο

Βέβαιος ότι δε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το ψηφισμένο μέτρο για τις περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα skai.gr,ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μέτρο που απαίτησε το ΔΝΤ και σημείωσε ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση, οι απόψεις και τα επιχειρήματα του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται". 

Δήλωσε βέβαιος ότι αντίθετα ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το '19 μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου περικοπής των συντάξεων και είπε ότι "αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019", σημείωσε.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι και μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι τρεις άξονες του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της νέας εποχής είναι ανάκτηση της εργασίας, κοινωνικό κράτος και εμβάθυνση της δημοκρατίας οι τρεις άξονες του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα της νέας εποχής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά το τέλος της παρατεταμένης περιόδου λιτότητας αναλαμβάνει συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις είναι κάτι παραπάνω από εφικτές καθώς ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα νομοθετήσει τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση - είπε - θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία.

Δεσμεύθηκε ακόμα ότι από 1/1/19 επίσης, θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.
  
Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. 

Επιπλέον - είπε- λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, θα μειωθούν οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως με την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση μπορεί να θέσει ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο, δεσμευόμενος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Έκανε γνωστό ακόμα ότι η κυβέρνηση θα εκκινήσει τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Είπε ακόμα ότι από 1/1/19 η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Δεσμεύθηκε για 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, άμεσα ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Επιπλέον μίλησε για 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από 1/1/19 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Ακόμα δεσμεύθηκε για επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Τέλος είπε ότι από 1/1/21 θα προχωρήσει στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%. 

Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

 

ΠΗΓΗ:SKAI.GR 

Read 352 times

Media

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com