Apoixos.com

Παραλήφθηκε σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» η βοήθεια που προσέφερε ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών ΑΕ. Και περιείχε 2.000 προστατευτικές μάσκες.
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 15:38

Νέα περιστατικά απάτης στην Πάτρα

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τρεις απάτες που τέλεστηκαν μέσω του διαδικτύου στην Πάτρα. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος ενός 27χρονου ημεδαπού, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Ειδικότερα, ο δράστης την 25 και την 26/02/2020, αφαίρεσε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο ημεδαπών, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, το χρηματικό ποσό των 3.920 ευρώ συνολικά, το οποίο χρησιμοποίησε σε διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία. Για τη διερεύνηση του περιστατικού, διενεργήθηκαν έρευνες από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, οι οποίοι αξιοποιώντας τα ψηφιακά πειστήρια, που συνέλεξαν κατά το προανακριτικό τους έργο, ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία του δράστη. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
Περίπου 1.000 μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση του κορωνοϊού SARS-Cov-2 σε δείγματα ασθενών με υποψία COVID-19, έχει πραγματοποιήσει το εργαστήριο μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο λειτουργεί από τις 13 Μαρτίου.
 
Μάλιστα, όπως σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αθανασία Μουζάκη, PhD, καθηγήτρια εργαστηριακής αιματολογίας - αιμοδοσίας, του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου, τα μέλη του εργαστηρίου εργάζονται παράλληλα για τη δημιουργία εναλλακτικών μοριακών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2, για την περίπτωση που τα πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση αντιδραστήρια εξαντληθούν, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει.
 
Επίσης, το εργαστήριο θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους αντισωμάτων έναντι του SARS-Cov-2, αφού η επιστημονική υπεύθυνη είναι ανοσοβιολόγος, με 35χρονη εμπειρία στο αντικείμενο.
 
Πώς γίνονται οι εξετάσεις για τον κορωνοϊό
 
Όμως, εκτός από τους ελέγχους αντισωμάτων, το εργαστήριο σχεδιάζει περαιτέρω έρευνες για τη νόσο COVID-19.
 
Ειδικότερα, όσον αφορά τις μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιεί το εργαστήριο, η Αθανασία Μουζάκη λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
 
«Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το εργαστήριο πραγματοποιεί εξετάσεις για SARS-CoV-2. Η διάγνωση του SARS-CoV-2 εκτελείται με μέθοδο RT-PCR σε πραγματικό χρόνο (Real-time PCR), χρησιμοποιώντας το VIASURE SARS-CoV-2 RT-PCR Kit που ανιχνεύει δύο γονίδια του ιού, για την ακριβή ανίχνευσή του.
 
Πιο αναλυτικά, η μέθοδος ανιχνεύει μια συντηρημένη περιοχή των ORF1ab και Ν γονιδίων για τον ιό SARS-CoV-2. Η μέθοδος έχει όριο ανίχνευσης 10 αντίγραφα RNA για τα γονίδια ORF1ab και Ν.
 
Η συγκεκριμένη μέθοδος και τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση (CE-IVD), σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες από WHO, CDC-US, Pasteur Institute-Paris, Charite-Berlin, CDC-China.»
 
Το εργαστήριο τέθηκε σε λειτουργία στις 13 Μαρτίου και σύμφωνα με την Αθανασία Μουζάκη «χειρίζεται όλα τα δείγματα που λαμβάνει προς εξέταση από νοσοκομεία της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, ενώ μέχρι και χθες Δευτέρα είχε πραγματοποιήσει 993 εξετάσεις.»
 
Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αθανασία Μουζάκη, «το εργαστήριο λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του τμήματος Ιατρικής, που εξασφαλίζουν την ασφαλή διαχείριση των από αέρος μεταδιδομένων ιών και είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα όργανα για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών εξετάσεων, όπως αυτές της ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2 σε δείγματα ασθενών με υποψία COVID-19.»
 
Εκτός από την επιστημονική υπεύθυνη, το εργαστήριο στελεχώνεται από την Μαρία Ρόδη, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, του τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και τις τεχνολόγους, Αθηνά Αλεξανδροπούλου και Φωτεινή Καλογιάννη. Επίσης, το εργαστήριο επικουρεί ο Αναστάσιος Γεωργακόπουλος, PhD, μέλος ΕΔΙΠ του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.
 
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αθανασία Μουζάκη, «τα μέλη του εργαστηρίου εργάζονται παράλληλα για τη δημιουργία εναλλακτικών μοριακών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2, για την περίπτωση που τα πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση αντιδραστήρια εξαντληθούν, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει γι’ αυτά από παρόμοια εργαστήρια που δραστηριοποιούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
 
Σχετικά με το ποια θα μπορεί να είναι η περαιτέρω λειτουργία του εργαστηρίου, αυτό θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους αντισωμάτων έναντι του SARS-Cov-2, με δεδομένο, όπως προαναφέρθηκε, ότι η επιστημονική υπεύθυνη είναι ανοσοβιολόγος με 35χρονη εμπειρία στο αντικείμενο.
 
Συνεχίζονται οι εξετάσεις διάγνωσεις λοιμογόνων παραγόντων
 
Παράλληλα όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αθανασία Μουζάκη, «το εργαστήριο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων, όπως αυτές προκύπτουν στην 6η υγειονομική περιφέρεια.»
 
Επίσης, όπως προσθέτει, «το εργαστήριο θα επιστρέψει στην εκτέλεση εξετάσεων μοριακού προσδιορισμού και ποσοτικοποίησης του ιού HIV-1, ανίχνευσης μεταλλάξεων του ιού HIV-1 και τυποποίηση του HLA-B*5701 σε HIV-1+ ασθενείς που παρακολουθούνται στην μονάδα ειδικών λοιμώξεων και του τμήματος λοιμώξεων, της παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών.» Να σημειωθεί ότι τις προαναφερόμενες εξετάσεις τις πραγματοποιεί τα τελευταία 18 χρόνια η επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου.
 
Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της περαιτέρω λειτουργίας του εργαστηρίου, η Αθανασία Μουζάκη επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εφόσον εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι πόροι το εργαστήριο θα ασχοληθεί με διεπιστημονική έρευνα.» Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα «πρώτον, σε θέματα μοριακής διάγνωσης, με έμφαση στη μεταγραφική ρύθμιση των ιών από κυτταρικούς παράγοντες του ξενιστή και πώς αυτή επηρεάζεται από αντι-ιικές θεραπείες και δεύτερον, στο κατά πόσο το HLA προφίλ των ατόμων που προσεβλήθησαν από τον SARS-Cov-2 συσχετίζεται με την έκβαση της νόσου COVID-19.»
 
Σχετικά με την ίδρυση του εργαστηρίου μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων, η Αθανασία Μουζάκη λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου με απόφαση που ελήφθη κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων, όπως αυτές προκύπτουν στην 6η υγειονομική περιφέρεια , με έμφαση στις νέες ιογενείς εστίες (κορωνοϊός SARS-Cov-2, κ.ά).»
 
Η ίδρυση του εργαστηρίου, όπως σημειώνει η Αθανασία Μουζάκη, «έγινε με πρωτοβουλία του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και του αντιπρύτανη Νικολάου Καραμάνου, με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη του διευθυντή του παθολογικού τομέα Ι του τμήματος Ιατρικής, Χαράλαμπου Γώγου και του προέδρου του τμήματος Ιατρικής Δημητρίου Γούμενου.»
 
 
 

Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η εκδήλωση φωτιάς σε κάδους απορριμμάτων στα Δεμένικα Πατρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις 1.30 τα ξημερώματα "φούντωσαν" τρεις κάδοι. Άμεση ήταν η επέμβαση των Πυροσβεστών. 

Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν το πρώτο νοσοκομείο της χώρας που δέχθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου κύμα περιστατικών κορονοϊού, μετά την επιστροφή των εκδρομέων από το ταξίδι τους σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ παράλληλα ο υγειονομικός μηχανισμός κλήθηκε να κάνει μια μεγάλη ιχνηλάτηση σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο, για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.
 
Από τότε έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής και του τμήματος λοιμώξεων, Χαράλαμπος Γώγος μιλάει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξηγεί το πώς αντιμετωπίστηκε το κύμα των περιστατικών.
 
Ξεκινώντας από το θέμα της ιχνηλάτησης, ο Χαράλαμπος Γώγος τονίζει: «Το σημαντικότερο είναι ότι ευτυχώς συνεργάστηκαν όλοι, πήραν άμεσα οδηγίες, τα αντανακλαστικά μας ήταν γρήγορα, το σύστημα, με τη συμμετοχή και του ΕΟΔΥ, ιχνηλάτησε αμέσως τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να πάρουμε ταχύτατα πληροφορίες για το ποιοι και πού εκτέθηκαν και ως εκ τούτου περιορίστηκε το περιβάλλον τους.»
 
Όπως προσθέτει ο καθηγητής, «τα περισσότερα κρούσματα που είχαμε στην συνέχεια ήταν από το περιβάλλον των πρώτων περιστατικών, ενώ είχαμε και μερικά εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό, καθώς και λίγα αδιευκρίνιστα, δηλαδή τα λεγόμενα ‘ορφανά’. Συνολικά, τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα σε σχέση με την πιθανή διασπορά που θα μπορεί να γινόταν.»
 
Όσον αφορά στο πώς αντιμετώπισε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας το κύμα των περιστατικών, ο Χαράλαμπος Γώγος λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:
 
«Αυτό που συνέβη ήταν να εμφανιστούν πάρα πολλά μαζεμένα περιστατικά, με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να ήταν λίγο προβληματικό στη διαχείρισή του. Βέβαια, παρ΄ όλα αυτά, εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι, γιατί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο είχε ήδη οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς και είχαμε στήσει τις απαραίτητες υποδομές. Εμείς περιμέναμε να ξεκινήσουμε με την μονάδα αρνητικής πίεσης για τους ασθενείς που θα αντιμετωπίζαμε, αλλά επειδή είχαμε δεκάδες ασθενείς, ανοίξαμε δύο πτέρυγες για τη νοσηλεία τους. Αρχικά την Οφθαλμολογική κλινική και στη συνέχεια την ΩΡΛ κλινική, ώστε να καλύπτονται τόσο τα επιβεβαιωμένα, όσο και τα ύποπτα περιστατικά, με σκοπό να υπάρχει μία σωστή ροή. Δηλαδή, τα ύποπτα περιστατικά εισάγονταν στην ΩΡΛ κλινική σε απομόνωση και τα επιβεβαιωμένα στην Οφθαλμολογική κλινική.»
 
Επίσης, συνεχίζει ο καθηγητής, «δημιουργήσαμε δύο διαφορετικά τμήματα επειγόντων περιστατικών, γιατί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί και ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο, αφού καλύπτει μια τεράστια περιοχή με εξειδικευμένες υπηρεσίες και ειδικά γνωστικά αντικείμενα που δεν υπάρχουν αλλού. Για αυτό λοιπόν το λόγο, το στοίχημα για εμάς είναι να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε το νοσοκομείο και με τις δύο μορφές, δηλαδή και ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό και ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.» 
 
«Η εποχή εκείνη ήταν η πιο δύσκολη μέχρι τώρα» συνεχίζει ο Χαράλαμπος Γώγος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και προσθέτει: «Ήμασταν επάνω κατά πάνω, με σκοπό να συντονίσουμε ταχύτατα δουλειές και για 15 μέρες το νοσοκομείο ήταν η μόνιμη κατοικία πολλών από το ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο, αλλά τελικά καταφέραμε να τα βάλουμε όλα σε μία τάξη.»
 
Σχετικά με τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό ο καθηγητής αναφέρει ότι «τις τελευταίες 30 ημέρες έχουμε νοσηλεύσει 46 περιστατικά, δυστυχώς είχαμε τέσσερις απώλειες, αλλά όμως είχαμε και 33 εξιτήρια.»
 
«Σήμερα», συνεχίζει, «νοσηλεύουμε οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Οφθαλμολογική κλινική και ένα στην μονάδα αρνητικής πίεσης.»
 
Όσον αφορά στους ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο Χαράλαμπος Γώγος λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Εξακολουθούμε να τους παρακολουθούμε σε εξωτερική βάση, μέχρι να αρνητικοποιηθούν πλήρως οι εξετάσεις τους και να μπορέσουν να πάνε στις δουλειές τους. Επίσης έχουμε και ένα εξωτερικό ιατρείο για την παρακολούθησή τους, έπειτα από την πάροδο κάποιου ικανού χρονικού διαστήματος, ώστε να δούμε το αναπνευστικό τους και κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα να έχουν κάποια υπόλοιπα ή όχι. Πάντως μέχρι τώρα όλα είναι καλά για αυτούς που έχουν πάρει εξιτήριο.»
 
Συνεχίζοντας ο καθηγητής, για τους ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο, επισημαίνει ότι «είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, πηγαίνουν σπίτι τους, αλλά είναι σε συνεχή παρακολούθηση, αφού έχουν κάποια υπολείμματα στις ακτινογραφίες τους, για αυτό τους κρατάμε σε απομόνωση μέχρι να επανέλθουν και να έχουν αρνητικό τεστ.»
 
«Μέχρι τώρα», προσθέτει, «υπάρχουν αρκετοί που έχουν αρνητικοποιήσει το τεστ, αλλά υπάρχουν και αρκετοί απομονωμένοι που περιμένουμε να τους δούμε, για να κάνουμε την επανάληψη του τεστ και να τους εξετάσουμε κλινικά, ώστε να ξέρουμε την τελική έκβαση.»
 
Σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να αρνητικοποιηθεί πλήρως το τεστ για κορονοϊό, ο Χαράλαμπος Γώγος, εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Είναι πολλαπλά τα δεδομένα για το πότε ακριβώς έχουμε την πλήρη αρνητικοποίηση ενός ασθενή. Συνήθως η αρνητικοποίηση ξεκινάει από τις 14 ημέρες και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 40 ημέρες. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Από τον ίδιο τον οργανισμό και από τη βαρύτητα της νόσου. Σε αυτούς που ασθενούν πιο βαριά αργεί λιγάκι περισσότερο να αρνητικοποιηθεί το τεστ. Οπότε, η συνήθης τακτική μας είναι να το επαναλαμβάνουμε περίπου 14 μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.»
 
Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο Χαράλαμπος Γώγος λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και θα έλεγα όχι μόνο στην δική μας περιοχή, αλλά και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Άλλωστε, εμείς ως νοσοκομείο αναφοράς, έχουμε μία σχέση με τα περισσότερα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία μας συμβουλεύονται και παράλληλα δεχόμαστε περιστατικά από πόλεις της Πελοποννήσου. Όμως, ο αριθμός αυτών των περιστατικών δεν δείχνει μια μεγάλη διασπορά. Πάντως, ο συνολικός αριθμός περιστατικών, γενικά στην περιοχή μας, είναι σχετικά μικρός, αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του τον μεγάλο αριθμό των αρχικών κρουσμάτων.»
 
Στο σημείο αυτό ο καθηγητής παρατηρεί ότι «είχαμε κάποια διασπορά, είχαμε και υγειονομικούς θετικούς στον κορονοϊό, αλλά ευτυχώς είναι σε καλή κατάσταση και επιστρέφουν.»
 
Ακόμη, αναφέρει ότι «η ροή των περιστατικών που είχαμε ήταν πολύ ελεγχόμενη, αφού με τα εξιτήρια που δίναμε, έμεναν άδεια κρεβάτια και έτσι καλύπτονταν οι νέοι ασθενείς.»
 
Όμως, όπως τονίζει σε αυτό το σημείο ο Χαράλαμπος Γώγος, σχετικά με την πορεία της επιδημίας, «μέσα στον Απρίλιο αναμένεται ότι θα έχουμε κάποια οριστική εικόνα.»
 
Στο μεταξύ, ο καθηγητής επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πέραν της οργάνωσης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, υπήρξε μεγάλη κινητικότητα και από τη 6η υγειονομική περιφέρεια, γιατί αυτή τη στιγμή έχουν οργανωθεί πτέρυγες για ύποπτα περιστατικά σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.»
 
Παράλληλα, τονίζει ότι «άνοιξαν καινούργιες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, δηλαδή έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος αριθμός κλινών ΜΕΘ στην περιοχή μας, ενώ η συνεργασία με τα γύρω νοσοκομεία είναι καλή, οπότε μπορούμε να πούμε ότι κάπως ελέγχεται η κατάσταση.»
 
 
 
 
 
Σελίδα 1 από 1465

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com