Apoixos.com

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 11:34

Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους οι Αγρότες της Ηλείας- Στήνουν μπλόκο στην Μαραθιά

Απόφαση για ουσιαστική έναρξη των κινητοποιήσεων στο μπλόκο της Μαραθιάς, έλαβαν οι αγρότες της Ηλείας, στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων το βράδυ της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.
Εκεί συμμετείχαν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ilialive.gr, οι αντιπρόσωποι των ΔΣ των αγροτικών συλλόγων μελών της ΟΑΣΗ αλλά και απλοί αγρότες. Μαζί συζήτησαν τα οξυμμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και η αγωνιστική απάντηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Έτσι από κοινού αποφάσισαν την κάθοδο στους δρόμους, στήνοντας μπλόκο στην ΕΟ Πατρών – Πύργου, στον κόμβο Μαραθιάς το Σάββατο 27 Γενάρη στις 11:00 το πρωί.
 
Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της ΟΑΣΗ, «… απευθύνουμε συναδελφικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού, να συμμετάσχουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα και να στηρίξουν αποφασιστικά το μπλόκο και το δίκαιο αγώνα μας. Η ΟΑΣΗ δεν αποκλείει κανένα αγρότη και κτηνοτρόφο που θέλει να αγωνιστεί, αρκεί να συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του αγροτικού κινήματος».
 
Ακόμα τόνισε πως «… απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη και το βιός μας. Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους».
 
"Δίνουμε αγώνα επιβίωσης στον οποίο δεν περισσεύει κανείς. Η πολιτική της κυβέρνησης, παλιά και νέα μέτρα, μειώνει συνεχώς το εισόδημά μας, οδηγεί μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Πάνω από το 50% του εισοδήματος καταλήγει στα χέρια της κυβέρνησης με την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια.
 
Παραδίδουμε τη σοδειά μας με τις "ανοιχτές" τιμές χωρίς να ξέρουμε πόσο, πότε και αν θα πληρωθούμε, πουλάμε κοψοχρονιά την σοδειά μας και φτάνει 5-10 φορές ακριβότερη στη λαϊκή κατανάλωση, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε. Η κυβέρνηση σχεδιάζει εξομοίωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου με τη βενζίνη, την ίδια στιγμή που στους εφοπλιστές δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο.
Στον προϋπολογισμό του 2018 ψηφίστηκε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 2% και παράλληλα δεν θα εκπίπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογία, με μια έκπτωση 15% για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1000€ εισφοράς στον ΕΦΚΑ θα φορολογούνται με 220€, όπως φορολογείται και το εισόδημά μας. Ψηφίστηκε αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ των εισφορών του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, που σημαίνει περίπου 12 ευρώ/στρέμμα ΕΝΦΙΑ.
 
Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα από 1η Μάη ο δρόμος για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι μονόδρομος ο αγώνας μας. Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τους αγώνες μας. Μπορέσαμε να ανακόψουμε την επίθεση, να εμποδίσουμε νέα μέτρα και να έχουμε και μερική ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων μας που έδωσαν ανάσα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε".
 
Ποια είναι τα βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης:
 
Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο
Ειδικότερα για το νομό Ηλείας:
 
Να αποζημιωθούν άμεσα οι συνάδελφοι αγρότες στο σύνολο της καταστροφής, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως χαλαζοπτώσεις κ.α. το 2017, ισχυρούς ανέμους στις αρχές του 2018.
Να σταματήσει η κοροïδία και να αποζημειωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί και οι αγρότες που τους καταστράφηκαν τα θερμοκήπια από ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους το φθινώπορο του 2016 και η αποζημίωσή τους μέσω των ΠΣΕΑ καθηστερεί.
Να αποζημιωθούν – στηριχτούν οι πυρόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι στα χωριά Ανάληψη, Περιστέρι του δήμου Ήλιδας κ.α.
Να μην αλλάξει ο τρόπος μίσθωσης των εκτάσεων στις αποξηραμένες λίμνες του νομού (Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς), με κίνδυνο να συγκεντωθεί η γη σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και να πεταχτούν απ’ έξω οι μικρομεσαίοι αγρότες.
Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη και το βιός μας.
 
Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους.
 
ΠΗΓΗ:ILIALIVE.GR 
Read 359 times

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com