Apoixos.com

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 10:45

Εναντίον της ίδρυσης Νομικής σχολής στην Πάτρα οι δικηγόροι ολόκληρης της χώρας- Αντίθετη θέση από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας

Την αντίθεσή τους στην ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής εξέφρασαν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, μετά την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στα Γιαννιτσά το περασμένο Σάββατο.
 
Τη στάση τους επανακαθόρισαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας μετά τα όσα ανακοίνωσε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, την περ. Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου.
 
Η κυρία Κυριαζοπούλου κατά την ομιλία της στο πλαίσιο του εορτασμού της 54ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών γνωστοποίησε ότι κατά το ραντεβού της περ. Τετάρτης που είχε στο υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου της είπε ότι είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και δική του να ανοίξει η Νομική Σχολή στην Πάτρα.
 
Όπως τονίστηκε η ίδρυση της Νομικής θα γίνει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα συμπεριληφθεί σε Σχέδιο Νόμου για τις Σχολές στο Πανεπιστήμιο.
 
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 
Ωστόσο, Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε τα εξής: «Ως προς την ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, υπενθυμίζει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα».
 
Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα για ίδρυση Νομικής Σχολής έχει ξεκινήσει το 2002, όταν είχε συγκροτηθεί Επιτροπή από έγκριτους Νομικούς για να εξετάσει το θέμα. Η Επιτροπή είχε κάνει θετική πρόταση.
Η εξαγγελία είχε γίνει πέρυσι κατά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στις 5-2-18, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας χαρακτηρίζοντας τότε ισχυρή την υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο νομικός κόσμος της χώρας από τις 3.4.2018, είχε λάβει απόφαση εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα.
 
Τότε, είχαν αναφερθεί τα εξής: «Μέχρι και σήμερα ο υπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με την ολομέλεια παρά τα επανειλημμένα προς τούτο αιτήματα και τονίζει ότι η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό, και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν οι δικηγόροι, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα, και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους».
 
Αντιδράσεις είχαν προκληθεί από φορείς της ακριτικής περιοχής της Θράκης καθώς εκτιμούν πως θα υποβαθμιστεί η Νομική σχολή στην Κομοτηνή.
 
Θ. ΖΟΥΠΑΣ: ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας διαφοροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, γνωστοποιώντας στην Ολομέλεια τις θέσεις του.
 
«Είμαι κάθετα αντίθετος στο γεγονός ότι ο νομικός κόσμος αποδοκιμάζει μια σχολής ενός ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αντίθεση έγκειται στο γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση της νομικής κοινότητας, προκειμένου να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας. Θεωρώ ότι η 4η Νομική Σχολή είναι χρήσιμο να γίνει γιατί εξυπηρετεί τους μαθητές από την Νότια Ελλάδα και να μην είναι αναγκασμένοι να σπουδάζουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Κομοτηνή. Και δεν αφορά μόνον τους φοιτητές, αλλά και τους νομικούς που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακά σε ένα Πανεπιστήμιο στην πόλη τους.Είμαι λοιπόν υπέρμαχος της ίδρυσης της 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θεωρώ ότι όλα τα επιμέρους προβλήματα θα λυθούν στην πορεία όπως π.χ. ο αριθμός των εισακτέων, κ.ά».

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com