Apoixos.com

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των εργαζομένων στη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μητέρα με σύφιλη γέννησε την παραμονή των Χριστουγέννων, ωστόσο, η νόσος δεν είχε διαγνωστεί νωρίτερα.
Στην πιο δύσκολη φάση της έξαρσης της εποχικής γρίπης εισέρχεται η χώρα μας.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή ο αριθμός των θανάτων λόγω επιπλοκών της γρίπης που έχουν καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας κατά τη φετινή περίοδο, ανέρχονται πλέον στους οκτώ, εκ των οποίων οι επτά δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Οι περισσότεροι είχαν υποκείμενα νοσήματα και αν και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Συνολικά έως και χθες είχαν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 24 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 εισήχθησαν στην Εντατική την τελευταία εβδομάδα. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έχει προσβληθεί από γρίπη τύπου Α. Με αφορμή την απότομη αύξηση των σοβαρών περιστατικών γρίπης οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ υπενθυμίζουν ξανά τους τρόπους προφύλαξης από τη νόσο, τονίζοντας ότι η δραστηριότητά της θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες και αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα δε με την εμπειρία προηγούμενων ετών, αυξημένη κυκλοφορία του ιού αναμένεται τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άτομα με καρδιολογικές, αναπνευστικές παθήσεις, ανοσοκατεσταλμένοι, παχύσαρκοι, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.ά.) και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί σημειώνουν την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων με το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ εφιστούν την προσοχή στην εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης. Αυτά αφορούν την τήρηση μέτρων υγιεινής, την παραμονή στο σπίτι και την αποφυγή συγχρωτισμού –εφόσον είναι αυτό εφικτό– για άτομα που έχουν συμπτώματα και την έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων. Στα μέτρα υγιεινής περιλαμβάνονται το συχνό πλύσιμο των χεριών –μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών–, η κάλυψη με χαρτομάντιλο του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα και η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. «Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του», σημειώνουν οι ειδικοί γιατροί. Αναφορικά με τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων, αυτή θα πρέπει να γίνεται με τις πρώτες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων (μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα), κατά την κρίση των γιατρών και χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Κατά τον ΕΟΔΥ, τα αντιιικά μπορεί να ελαττώσουν τη διάρκεια της γρίπης κατά περίπου μία ημέρα εάν χορηγηθούν εγκαίρως, να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως πνευμονία, ενώ μπορεί να αποτρέψουν βαρύτερη νόσηση και την ανάγκη για νοσηλεία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Πηγή:εφημερίδα Καθημερινή
Δεν είναι λίγοι που επέστρεψαν από τις διακοπές με αδύναμο οργανισμό με αποτέλεσμα να μην αργήσει η εποχική γρίπη να τους χτυπήσει την πόρτα.
 
Ποια είναι όμως τα βασικά συμπτώματα της εποχικής γρίπης και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της που πρέπει να γνωρίζει για να είσαι προετοιμασμένος για όλα;
 
Τι είναι η εποχική γρίπη
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πρόκειται ουσιαστικά για μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή συμπτώματα.
 
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
 
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
 
Η1Ν1 2019: Πότε κορυφώνεται η έξαρση της γρίπης
Με βάση τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις τελευταίες περιόδους εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Τι περιμένουν οι ειδικοί:
 
η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο,
η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο
 
Τα συμπτώματα της Η1Ν1 2019
Ο υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5) με ρίγη που ξεκινά απότομα, ο πόνος σε όλο το σώμα και στις αρθρώσεις, η αδυναμία και η καταβολή είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της γρίπης. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό και μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμένει περισσότερο.
 
Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις κολλήσει Η1Νι
Μίλησε χωρίς καθυστέρηση με το γιατρό σου αφού είναι πολύ σημαντικό να πάρεις το αντιικό φάρμακο μέσα στις πρώτες 36-48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Δυο διατροφολόγοι συμβουλεύουν όσους έφαγαν κάτι παραπάνω αυτές τις γιορτές Οι γιορτές για πολλούς σηματοδοτούνται από υπερκατανάλωση φαγητών, ποτών και γλυκών.
Όμως, με το τέλος των γιορτών, οι …μαύρες σκέψεις αρχίζουν να ζώνουν αυτούς που έφαγαν και ήπιαν λίγο ή πολύ παραπάνω. Συμβουλές για την οργάνωση της διατροφής μετά τις γιορτές δίνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαιτολόγοι -διατροφολόγοι Κική Γούτα και Παναγιώτα Καρακασίδου.
 
Τι προσέχουμε στη διατροφή μας μετά τις γιορτές
«Παρόλο που συνεχώς γίνονται αλλαγές στην επιστήμη της διατροφής, οι εορταστικοί διατροφικοί μύθοι και οι αρνητικές σκέψεις έχουν μια συνεχή σταθερή παρουσία. Στις γιορτές θα φάτε πολύ, θα φάτε του “σκασμού” και θα βάλετε βάρος, γιατί θα βρεθείτε στα γιορτινά τραπέζια με την πληθώρα των εδεσμάτων. Ακόμη όμως και αν έχετε αποδιοργανωθεί τις μέρες των γιορτών, η επόμενη μέρα είναι μια καινούργια μέρα» σημειώνει η κ.Γούτα.
 
Η κ. Καρακασίδου, από την πλευρά της, επισημαίνει: «Το αύριο είναι μια νέα ημέρα. Ας αφήσουμε στο παρελθόν τις ημέρες που πέρασαν και ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε απώλεια των κιλών που πήραμε ή στη μείωση των φουσκωμάτων του σώματος μας. Ας θυμόμαστε ότι το φαγητό είναι υγεία και φυσική ανάγκη, που καθορίζεται όμως από θρεπτική και ψυχολογική ισορροπία».
 
Συμβουλές διατροφολόγων
Οι δυο διαιτολόγοι-διατροφολόγοι προτείνουν σε όσους έχουν ξεφύγει στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια των εορτών να ακολουθήσουν όσες περισσότερες μπορούν από τις παρακάτω συμβουλές:
 
Αποφύγετε να κάνετε στερητικές δίαιτες μετά τις γιορτές . Όταν έχετε μάθει στον οργανισμό σας να διατρέφεται σωστά, αυτό σημαίνει ότι έχει καλύτερη ορμονική ισορροπία, καλύτερη ενυδάτωση άρα και πολύ καλύτερες καύσεις. Επομένως ο οργανισμός μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις πιο θερμιδογόνες τροφές, χωρίς να βάλει ουσιαστικά βάρος λίπους. Να θυμάστε ότι το σώμα αποθηκεύει λίπος μετά από 48 ώρες ακατάλληλου φαγητού. Άρα το να έχετε να έχετε ισορροπημένη διατροφή στη διάρκεια του χρόνου θα σας βοηθήσει να μεταβολίσετε σωστά τις τροφές των γιορτινών γευμάτων.
Θυμηθείτε τη συχνότητα των γευμάτων και τον συνδυασμό των τροφών. Η σημασία της τριάδας κάτι φρέσκο, μια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ένας σύνθετος υδατάνθρακας είναι ακόμη πιο σημαντική μετά τις γιορτές.
Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας τρώγοντας πρώτα το φρούτο ή τη σαλάτα, ώστε με αυτό τον τρόπο να εκκριθούν τα κατάλληλα πεπτικά ένζυμα και να ενεργοποιηθούν οι καύσεις σας και μετά καταναλώστε το υπόλοιπο γεύμα σας.
Οργανώστε τη διατροφή σας προσπαθώντας να καταναλώσετε περισσότερο γεύματα με λαχανικά σαν κύριο γεύμα ή χορτόσουπες, μανιταρόσουπες για να μπορέσει ο οργανισμός να ενυδατωθεί.
Καταναλώστε περισσότερο ψάρι, γιατί σίγουρα οι μέρες των γιορτών χαρακτηρίζονται από πολύ συχνή κατανάλωση κρέατος .
Ασκηθείτε. Άσκηση δεν κάνετε μόνο στο γυμναστήριο. Η μυϊκή σας κατάσταση δεν χάνεται σε δύο μέρες. Άλλωστε αυτό που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το βάρος σας είναι και αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων. Μπορείτε να κάνετε μια μακρινή βόλτα, μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ, να ανεβοκατεβαίνετε τα σκαλιά, μπορείτε να χορέψετε.
Ενυδατωθείτε. Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του σώματος και η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στις καλύτερες καύσεις. Καλό είναι μεταξύ των γευμάτων να πίνετε νερό ή κάποιο αφέψημα (τσάι βουνού, χαμομήλι, μέντα, μάραθο και κανέλα), που θα σας βοηθήσει να είστε σωστά ενυδατωμένοι και να αποφύγετε τα "τσιμπολογήματα", που στηρίζονται στο "τελικά διψούσα, δεν πεινούσα". Οταν ο οργανισμός μας είναι σωστά ενυδατωμένος, αυτό βοηθάει στην αποβολή των απόβλητων συστατικών του μεταβολισμού. Δεν αμελούμε την κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τις ημέρες των εορτών έχει προκαλέσει αφυδάτωση.
 
Καλό μάσημα. Η πέψη ξεκινάει από το στόμα. Η καλά μασημένη τροφή θα διευκολύνει τη χώνεψη και την αποφυγή δημιουργίας αερίων στα έντερα, καθώς και το φούσκωμα στο στομάχι.
Πολλά και μικρά γεύματα ξεκινώντας πάντα από το πρωινό. Είναι σημαντικό να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια από τις πρώτες ώρες της ημέρας μας . Αυτό θα μας οδηγήσει με μια μέρα με αυξημένη διάθεση , δημιουργικότητα και διαύγεια . Τα ενδιάμεσα γεύματα όσο και αν μας απασχολούν και συνήθως τα ξεχνούμε θα πρέπει να γίνονται .Το σώμα μας δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο να μας ζητήσει τροφή ,θα πρέπει να του την δώσουμε πριν εξαντληθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα . Ένα φρούτο , ένας χυμός θα μπορέσει να μας καλύψει .
Μην παραλείπετε γεύματα με την δικαιολογία ότι θα δειπνήσετε το βράδυ, αλλά μπορείτε να εμπλουτίσετε την ημέρα σας με πολλά και μικρά γεύματα.
Τις ημέρες των εορτών σίγουρα καταναλώσατε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ήρθε η ώρα να αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση γλυκών, ζάχαρης , αναψυκτικών και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες τουλάχιστον για 15 ημέρες.
Να καταναλώσετε στο κύριο γεύμα ψάρι, λαχανικά και όσπρια για να ρυθμιστεί η χοληστερόλη που με τόσο κρέας έχει ανέβει.
Ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης βρέθηκε αιφνιδιαστικά στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο Αμέσως μετά τον Αγιασμό των Υδάτων όπου παρευρέθηκε επισκέφθηκε το νοσοκομείο το οποίο σήμερα εφημερεύει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Καρβέλης βρήκε πολύ κόσμο στο σημείο ωστόσο η ροή ήταν φυσιολογική. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ συνομίλησε με ασθενείς αλλά και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο καθήκον.
Σελίδα 1 από 67

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com