Apoixos.com

Σε ανακοινώσεις προέβη κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας.
Περισσότερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου του εντέρου ρίχνει μια νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» και το Πανεπιστήμιο Γιέηλ των ΗΠA. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι το στρωματικό μικροπεριβάλλον των εντερικών βλαστοκυττάρων ελέγχει την ογκογένεση στο έντερο.
 
Η έρευνα, η οποία έγινε στα εργαστήρια του ακαδημαϊκού Γιώργου Κόλλια στο «Φλέμιγκ» και του Richard Flavell στο Yale, είναι η πρώτη που αποκαλύπτει σε ζωντανούς οργανισμούς (in vivo) τον «διάλογο» μεταξύ των εντερικών βλαστοκυττάρων και των γειτονικών τους στρωματικών - μεσεγχυματικών κυττάρων, ο οποίος δρα καθοριστικά στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου. Η νέα μελέτη δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της παθογένειας του καρκίνου του εντέρου, φωτίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των μεσεγχυματικών κυττάρων και των εντερικών βλαστοκυττάρων, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ογκογένεση.
 
Εδώ και χρόνια, οι μελέτες για την κατανόηση των μηχανισμών του καρκίνου είχαν εστιάσει στα καρκινικά κύτταρα και στον καρκινικό όγκο. Όμως τα τελευταία χρόνια νέες μελέτες δείχνουν πως χρειάζεται μια πιο συνθετική προσέγγιση, αφού έχει γίνει αντιληπτό ότι, πέρα από τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το μικροπεριβάλλον αυτών των κυττάρων, το οποίο αποτελείται από διάφορα κύτταρα όπως τα μεσεγχυματικά, τα ενδοθηλιακά και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Η ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο έντερο βασίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ μεταλλαγμένων και φυσιολογικών εντερικών βλαστοκυττάρων που βρίσκονται στις κρύπτες του εντέρου. Τα εντερικά βλαστοκύτταρα συνδέονται με ένα δίκτυο μεσεγχυματικών-στρωματικών κυττάρων, τα οποία διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το μικροπεριβάλλον τους μέσω της έκκρισης ουσιών που επηρεάζουν τις λειτουργίες των βλαστοκυττάρων. Ωστόσο παρέμενε αμφίβολο μέχρι σήμερα κατά πόσο το φυσιολογικό μεσεγχυματικό μικροπεριβάλλον επηρεάζει την ισορροπία των πληθυσμών των βλαστοκυττάρων με τρόπο που να επιδρά καθοριστικά στη διαδικασία της ανάπτυξης όγκων.
 
Η νέα έρευνα των Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το μεσεγχυματικό μικροπεριβάλλον ελέγχει τη διαδικασία έναρξης των όγκων. Oι ερευνητές ταυτοποίησαν ένα σπάνιο πληθυσμό ινοβλαστών (ένα είδος μεσεγχυματικού κυττάρου) που βρίσκεται στις κρύπτες του εντέρου, σε στενή γειτνίαση με τη ζώνη των βλαστοκυττάρων.
 
Ακολούθως, με μια σειρά πειραμάτων, αποκαλύφθηκε ότι ο πληθυσμός αυτός επικοινωνεί με τα γειτονικά βλαστικά κύτταρα μέσω ενός μοριακού μηχανισμού που περιλαμβάνει την κυκλοοξυγενάση-2 (Cox-2) και την προσταγλανδίνη Ε2 (PGE2). Και οι δύο αυτές ουσίες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εντούτοις οι κυτταρικοί και οι μοριακοί μηχανισμοί μέσω των οποίων δρουν, δεν ήσαν ξεκάθαροι.
 
Είναι ήδη γνωστό ότι η φαρμακευτική αναστολή στους ανθρώπους της κυκλοοξυγενάσης-2 (μέσω της ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων) έχει σημαντική προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Παρόλα αυτά, λόγω ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών ενεργειών, οι αναστολείς της δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία. Διακόπτοντας όμως την επικοινωνία μεταξύ των δύο τύπων κυττάρων, οι ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν δραματικά τον αριθμό των όγκων σε ποντικούς που αναπτύσσουν καρκίνο του εντέρου.
 
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και τον τρίτο πιο συχνό στους άντρες παγκοσμίως. Στην Ευρώπη αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται καθημερινά με αυτόν.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «το νέο μοριακό μονοπάτι»που αποκάλυψε η μελέτη, είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, γιατί εξηγεί τον μηχανισμό πίσω από τον προστατευτικό ρόλο της ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ταυτόχρονα ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους για το μέλλον, προσφέροντας εναλλακτικούς φαρμακευτικούς στόχους, που θα μπορούσαν να δοκιμασθούν αντί της κυκλοοξυγενάσης-2 και που πιθανόν να είναι πιο ειδικοί και να παρουσιάσουν λιγότερες παρενέργειες.
 
Στην έρευνα από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι ερευνητές του «Φλέμιγκ» Αιμίλιος Κακλαμάνος, Βασιλική Κολιαράκη, Βασίλης Αϊδίνης, Νίκη Χαλκίδη και Γιώργος Κόλλιας, καθώς επίσης οι Μανώλης Ρούλης και Ελεάννα Καφφέ από το Τμήμα Ανοσοβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Γιέηλ.
Γιατί δεν συνίσταται η διενέργεια νεκροψίας -νεκροτομής στα θύματα του κορονοϊού; Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί μετά τον θάνατο του ασθενούς; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού που συνεχώς αυξάνει τα θύματά της καθώς πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά στη χώρα μας.
 
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων απαντάει στις ερωτήσεις του newsbeast.gr αναλύοντας το πρωτόκολλο που τηρείται για τα άτομα τα οποία πεθαίνουν από τον κορονοϊό.
 
«Με τον θάνατο ενός ανθρώπου, δεν πεθαίνουν ταυτόχρονα και οι ιοί ή τα μικρόβια που αυτός έφερε εν ζωή. Εν αντιθέσει, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα της Ιατροδικαστικής, το μικροβιακό φορτίο πολλαπλασιάζεται μετά τον θάνατο. Συνεπώς, είναι βέβαιο ότι και ο κορονοϊός παραμένει στο ανθρώπινο σώμα, για αρκετό διάστημα μετά την κατάληξη ενός οργανισμού» επισημαίνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ενώ παράλληλα σημειώνει πως στη χώρα μας δεν υπάρχουν προς το παρόν τουλάχιστον οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια νεκροτομές σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
 
Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση προ λίγων ημερών στην οποία αναλύει πως σε απόλυτη εναρμόνιση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, συστήνει -μεταξύ άλλων- να αποφεύγεται η νεκροψία-νεκροτομή σε κρούσματα του ιού.
 
- Ποιο είναι το πρωτόκολλο που τηρείται όταν κάποιος πεθάνει από κορονοϊό;
 
Πολύ έγκαιρα, η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (Ε.Ι.Ε.), εξέδωσαν οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνεται η μεταθανάτια διαχείριση των θυμάτων του κορονοϊού, σύμφωνα με την Ιατροδικαστική επιστήμη. Το κύριο μήνυμα είναι πως, όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορoνοϊού το οποίο καταλήγει, δεν θα πρέπει να διενεργείται νεκροψία/ νεκροτομή.
 
- Γιατί δεν γίνεται νεκροψία;
 
Η νεκροτομή σε ένα ιδιαιτέρως λοιμώδες νόσημα όπως είναι ο COVID-19, μπορεί να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένα μέσα προστασίας, με συγκεκριμένο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και σε εγκαταστάσεις που τηρούν συγκεκριμένες τεχνολογικές προδιαγραφές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κίνα, η οποία ήταν μια ιδιαιτέρως πληττόμενη από την πανδημία χώρα, διενεργήθηκαν ελάχιστες νεκροτομές και υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια νεκροτομές σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
 
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και από τις ανακοινώσεις των ειδικών επιστημόνων σε θέματα λοιμώξεων, ο ιός είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικός, αλλά και ανθεκτικός σε αρκετές επιφάνειες, ακόμη και εκτός του ανθρώπινου σώματος.
 
 
 
- Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί και μετά τον θάνατου του ασθενούς;
 
Γενικά, με τον θάνατο ενός ανθρώπου, δεν πεθαίνουν ταυτόχρονα και οι ιοί ή τα μικρόβια που αυτός έφερε εν ζωή. Εν αντιθέσει, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα της Ιατροδικαστικής, το μικροβιακό φορτίο πολλαπλασιάζεται μετά τον θάνατο. Συνεπώς, είναι βέβαιο ότι και ο κορονοϊός παραμένει στο ανθρώπινο σώμα, για αρκετό διάστημα μετά την κατάληξη ενός οργανισμού.
 
Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει οδηγίες και για τους επαγγελματίες που χειρίζονται τον νεκροθάλαμο, το νεκροτομείο, αλλά και για όσους εργάζονται στα γραφεία τελετών. Όλες αυτές οι οδηγίες θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά από όλους τους εργαζόμενους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να προκληθεί διασπορά του ιού σε σημαντική ομάδα του πληθυσμού.
 
 
 
- Παίρνονται κάποια συγκεκριμένα μέτρα και κατά την ταφή;
 
Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η μεταφορά του νεκρού σώματος ανθρώπου που έχει καταλήξει από COVID-19 θα πρέπει να γίνεται με ειδικές διαδικασίες και σφράγισμα της σωρού με δύο σάκους- ο δεύτερος μάλιστα θα πρέπει να κλείνει ερμητικά, να μην ανοίγει ξανά και να μην αφαιρείται.
 
- Στις κηδείες χρησιμοποιούνται ξύλινα φέρετρα; Υπάρχουν όμως αναφορές πως στα θύματα του κορονοϊού χρησιμοποιούνται μεταλλικά. Ισχύει κάτι τέτοιο;
 
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρησιμοποίηση ξύλινου ή μεταλλικού φέρετρου. Συνεπώς, το υλικό εναπόθεσης της σωρού δεν έχει καθοριστεί επιστημονικά.
 
- Η εκταφή συνήθως ξέρουμε προς πραγματοποιείται στα 3 χρόνια. Αυτό το χρονικό διάστημα αλλάζει για τους θανάτους από κορονοϊό;
 
Πράγματι, η συνήθης διαδικασία της εκταφής πραγματοποιείται στα τρία χρόνια. Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει το χρονικό διάστημα των δέκα ετών που έχει ειπωθεί για τα θύματα του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν ιό, ο οποίος μας είναι άγνωστος σε πολλές ακόμα πτυχές του. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη φαρμακευτική θεραπεία για αυτόν. Συνεπώς, επιστημονικά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καθοριστεί ένας ελάχιστος χρόνος εκταφής.
 
- Σε περίπτωση θανάτων από επιδημίες ενδείκνυται καλύτερα να πραγματοποιείται αποτέφρωση και όχι ταφή;
 
Οι διαδικασίες που γίνονται για τη διαχείριση των νεκρών σωμάτων είναι ενιαίες και ανεξάρτητες του τρόπου ταφής. Συνεπώς, καμία από τις δύο διαδικασίες δεν φαίνεται να υπερτερεί της άλλης. Το σημαντικό είναι, όπως προαναφέραμε, να τηρείται το πρωτόκολλο όπως αυτό καθορίζεται από τον ΕΟΔΥ, από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες αλλά και από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας υγείας εν μέσω πανδημίας αποκτά ένα ιδιαίτερο νόημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο όλα τα υγειονομικά συστήματα δοκιμάζονται και όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα Δημόσια Συστήματα Υγείας των Κρατών τους. Όλοι αποδίδουν τα εύσημα στους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες και υπόσχονται ενίσχυση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ. Όλοι; Όχι ακριβώς όλοι, αλλά κάποιοι που μέχρι πριν λίγο καιρό απαξίωναν το δημόσιο σύστημα υγείας με ανάλογους χαρακτηρισμούς για το προσωπικό του και ζητούσαν την ιδιωτικοποίηση του, τώρα έχουν επιλέξει την οπισθοφυλακή δια της σιωπής. Για να επανέλθουν όταν περάσει η μπόρα. Τους περιμένουμε να μιλήσουν σήμερα. Για να τους απαντήσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και των Γιατρών και των Υγειονομικών που εργάζονται στο ΕΣΥ, έχει συγκεκριμένα αιτήματα και προτεραιότητες, τις οποίες μπορούμε να συνοψίσουμε στα παρακάτω έξι σημεία: Προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Οι 940 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ πρέπει να εξεταστούν ταχύτατα από τα Συμβούλια Κρίσης ώστε να προχωρήσει η πρόσληψη όσων επιλεγούν. Πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του ΕΣΥ με τα υλικά Υγιεινής και τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό Ταυτόχρονα πρέπει να διεκπεραιωθούν οι 1350 θέσεις υγειονομικών του 2019 και 2500 του 2020 που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και που έχουν παγώσει από την κυβέρνηση της ΝΔ. Επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων 2.000 Επικουρικού Προσωπικού που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία πού και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία. Να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με ΝΕΕΣ 2.000 προσλήψεις Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού, από τους υπάρχοντες Πίνακες Κατάταξης. Αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρέπει να ανοίξουν όλα τα Δημόσια Κρεβάτια που είναι κλειστά και να στελεχωθούν με το αναγκαίο Μόνιμο Προσωπικό. Να προχωρήσει η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος. Και φυσικά, η επίταξη λόγω της κρίσης δε μπορεί να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης (σε 1600€ από 800€) στις ιδιωτικές κλινικές Ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ. Άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, το επέτυχαν μέσα από μαζικά τεστ, όταν στην Ελλάδα συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση σε τεστ εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Συμμετέχουμε στις αυριανές δράσεις που διοργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ενώσεις Γιατρών σε κάθε δημόσια δομή υγείας για την ανάδειξη των παραπάνω αιτημάτων στα οποία ο κυβερνητικός μηχανισμός προσπαθεί να βάλει φίμωτρο.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο ευρέος φάσματος αντιικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, με την προσωρινή ονομασία EIDD-2801, το οποίο μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος Covid-19. Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων πνευμόνων και σε πειραματόζωα (ποντίκια), υπήρξε αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο. Το φάρμακο -ένα από τα πολλά που δοκιμάζονται διεθνώς- ανακαλύφθηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Φαρμάκων Έμορι (EIDD) των ΗΠΑ και οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα- εντός της άνοιξης- κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παραλείποντας το σύνηθες ενδιάμεσο στάδιο της δοκιμής σε μεγάλα ζώα (πιθήκους ή μαϊμούδες), λόγω της επείγουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι δημιουργοί του αισιοδοξούν ότι το φάρμακο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. «Αυτό το νέο φάρμακο όχι μόνο έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19, αλλά επίσης φαίνεται αποτελεσματικό για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών λοιμώξεων από κορωνοϊούς», όπως οι ιοί που προκάλεσαν τις νόσους SARS και MERS, δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ραλφ Μπάρικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα. Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη με Covid-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη. Το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χορήγησή του αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι όντως «δουλεύει» και στους ασθενείς. Το EIDD-2801 αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, αποφεύγοντας τις τοξικές παρενέργειες. Αποτελεί μια νέα μορφή του προηγούμενου πιλοτικού φαρμάκου EIDD-1931, ώστε πλέον να μπορεί να ληφθεί με μορφή χαπιού και να απορροφάται κατάλληλα, φθάνοντας στους πνεύμονες. Σε σχέση με άλλες πιθανές ενδοφλέβιες θεραπείες (π.χ. remdesivir), αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποδειχθούν επιτυχείς, το EIDD-2801 θα αξιοποιηθεί για τον έλεγχο μελλοντικών επιδημικών κυμάτων της νόσου. Οι ιοί που εμφανίζουν αντίσταση σε ένα άλλο υπό δοκιμή φάρμακο, τη ρεδεμιβίρη (remdesivir), φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στο φάρμακο EIDD. Οι Αμερικανοί ερευνητές δεν αποκλείουν ότι τα δύο φάρμακα -που «δουλεύουν» παρόμοια αποδιοργανώνοντας το γενετικό κώδικα (RNA) των κορωνοϊών- θα μπορούσαν να συνδυασθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σελίδα 1 από 92

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com