Apoixos.com

Η συνιστώμενη ώρα που τα παιδιά μπορούν να μένουν μπροστά σε μια οθόνη αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι η ενασχόληση με την οθόνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού ενώ άλλοι δεν το αντιμετωπίζουν ως κάτι προβληματικό. Η προσκόλληση στην οθόνη θα μπορούσε να είναι προβληματική όπως εξάλλου θα ήταν και ο αποκλεισμός της. Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία κάνοντας την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και πιο παραγωγική. Αρκεί να ξέρουμε πως να την χρησιμοποιήσουμε για να επωμιστούμε τα οφέλη της. Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο που περνά ένα παιδί μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Υπό προϋποθέσεις δηλαδή, αυτός ο χρόνος μπορεί να γίνει παραγωγικός, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν νέα πράγματα και να έρθουν σε επαφή με νέα ερεθίσματα.
 
Από ποια ηλικία μπορεί να δει τηλεόραση;
 
Δεδομένου ότι ένα μεγάλο κομμάτι της εγκεφαλικής περιοχής του μωρού εξελίσσεται κατά την διάρκεια των πρώτων δύο ετών, θα ήταν καλό, εκείνη την περίοδο να το αφήνετε να περνά χρόνο αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον του κι όχι με κάποια ηλεκτρονική συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι τα μωρά, που είναι μικρότερα των 18 μηνών, δεν θα πρέπει να μένουν μπροστά από οθόνες αλλά θα ήταν καλύτερο να παρατηρούν τον χώρο γύρω τους και να αλληλεπιδρούν με αυτόν.
 
Κατάλληλα προγράμματα για το παιδί
 
Θα πρέπει παρακολουθείτε τι περιεχόμενο βλέπει το παιδί όσο ασχολείται με τον υπολογιστή ή το τάμπλετ, ώστε να γνωρίζετε αν πράγματι επωφελείται από αυτό. Εάν βλέπει τηλεόραση, βεβαιωθείτε ότι τα προγράμματα που παρακολουθεί είναι εκπαιδευτικά ή κατάλληλα για την ηλικία του. Όταν πρόκειται για την χρήση του κινητού, βεβαιωθείτε ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παίζουν διαδραστικά παιχνίδια ή να επικοινωνήσουν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
 
Πόση ώρα μπορώ να το αφήσω μπροστά από μια οθόνη;
 
Για τα βρέφη 18 έως και 24 μηνών συνιστάται μία ώρα ημερησίως μπροστά από την οθόνη, όμως ακόμα και έτσι θα πρέπει ο χρόνος να είναι κατανεμημένος μέσα στην ημέρα, ώστε το παιδί να μην κουραστεί αλλά ούτε και να είναι ανήσυχο επειδή θέλει να ασχοληθεί κι άλλο. Δοκιμάστε επιπλέον, να περνάτε αυτό τον χρόνο μαζί με το παιδί, καθώς έτσι θα ενισχύσετε το συναισθηματικό σας δεσμό ενώ ταυτόχρονα θα μπορείτε να επιβλέπετε τι περιεχόμενο παρακολουθεί.
 
Δραστηριότητες εκτός υπολογιστή
 
Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες εκτός του υπολογιστή, όπως είναι το παιχνίδι ή ο χορός μαζί σας, η ζωγραφική και τα παζλ. Παροτρύνετέ το να ασχοληθεί με μια νέα δραστηριότητα, καθώς έτσι θα ανακαλύψει τι είναι αυτό που του αρέσει πραγματικά να κάνει. Έτσι θα δέχεται πολλά ερεθίσματα και από το περιβάλλον γύρω του, με αποτέλεσμα να μην αναζητά διαρκώς μια οθόνη.
 
Πηγή: vita.gr
Ένα νόμισμα είναι η ζωή με δύο όψεις. Και αυτές τις δύο όψεις τις γυρεύουμε και οι ίδιοι σε κάθε τι που βιώνουμε. Όπως τώρα με την πανδημία του κορονοϊού. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ένας πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, που άλλαξε δραματικά την καθημερινότητά μας.
 
Τον τελευταίο, κυρίως, μήνα ζούμε καταστάσεις που δεν είχαμε φανταστεί στα πιο τρελά μας όνειρα. Ή μάλλον στους χειρότερους εφιάλτες μας. Σαν ένα σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας μοιάζει η ζωή μας, τελευταία. Αλλά είπαμε. Σε κάθε τι αποζητάμε τις δύο όψεις του νομίσματος. Και στην περίπτωση του covid – 19 η μία όψη η θετική πλευρά της ασυνήθιστης αυτής κατάστασης που βιώνουμε.
 
Για παράδειγμα, η καραντίνα στο σπίτι και τα μέτρα απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε ως οικογένεια κοντά. Να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, να συστηθούμε από την αρχή. Να κάνουμε πράγματα, που θέλαμε αλλά πριν δεν προλαβαίναμε. Να αναθερμάνουμε ενδεχομένως τη σχέση με το σύντροφό μας. Να καλύψουμε τα κενά στα σχέση με τα παιδιά μας. Αυτή είναι η μία όψη.
 
Γιατί υπάρχει και η άλλη. Η σκοτεινή πλευρά του εγκλεισμού. Γιατί δυστυχώς, σε όλα τα σπίτια σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, δεν είναι βγαλμένες σαν από διαφήμιση γάλατος. Σε αυτή την πλευρά του νομίσματος είναι η ενδοοικογενειακή βία, που τις ημέρες της καραντίνας λόγω κορονοϊού έχει αυξηθεί, με θύματα γυναίκες αλλά και παιδιά. Και οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.
 
Κλεισμένη στο σπίτι με τον θύτη
Ο εγκλεισμός και όταν μάλιστα γίνεται τόσο απότομα, περνώντας οι ημέρες, είναι φυσικό κι επόμενο να φέρει και νεύρα. Να δοκιμάσει χαρακτήρες, συναισθήματα, σχέσεις. Να φέρει ακόμη και ξεσπάσματα.
 
Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις εκείνες, που καλείσαι να συνυπάρξεις κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους με έναν βίαιο χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι πως τις πρώτες ημέρες οι περισσότεροι προσπαθούσαν και στέκονταν στην ιδανική πλευρά της καραντίνας.
 
Περνώντας οι ημέρες, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να σκέφτονται τι συμβαίνει με τις οικογένειες ή τα ζευγάρια που πριν κορονοϊού αντιμετώπιζαν περιστατικά ενδοικογενειακής βίας. Όλο και περισσότεροι σκέφτονται τα θύματα που είναι κλεισμένα στο σπίτι με τον θύτη.
 
Στο τραπέζι έχει πια πέσει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Και δικαίως. Γιατί τα νούμερα με τα περιστατικά που έχουν αυξηθεί της ημέρες του κορονοϊού, σοκάρουν.
 
«Ο περιορισμός λόγω Covid-19 δημιουργεί εύφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας», είναι το ζήτημα όπως το αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 40 βουλευτών σχετικά με την αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω Covid 19.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «κάτω από συνθήκες καραντίνας και κατ' οίκον περιορισμού, όπως αυτή που διανύουμε, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με αυτόν που τις κακοποιεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» . Ενώ και τα παιδιά «θυματοποιούνται επίσης και είναι επικίνδυνα εκτεθειμένα σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον παραμένουν και εκείνα περιορισμένα στο σπίτι με τον κακοποιητικό γονέα ή σύντροφο της μητέρας τους».
 
Η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
 
Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων: «ήδη έχω κληθεί να εξετάσω αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μου συνέδεσαν τα περιστατικά βίας με τον εγκλεισμό στο σπίτι».
 
Μάλιστα, είχε επισημάνει πως πολλές φορές η βία μεταξύ ενός αντρόγυνου μεταδίδεται και στα παιδιά, κάνοντας και τα ίδια θύματα αυτής.
 
«Εάν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ήδη αρχίζουν και έχουν μία αβεβαιότητα στο εργασιακό τους περιβάλλον ή βιώνουν μία μείωση των εισοδημάτων τους, το άγχος και η πίεση γίνονται ακόμη εντονότερα. Όλα αυτά έχουν ως κατάληξη ένας βίαιος άνθρωπος να ασκεί βία ευκολότερα κάτω από αυτές τις συνθήκες» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.
 
Στη χώρα μας, οι κοινωνικές υπηρεσίες όλων των δήμων δεν έχουν σταματήσει αυτή την περίοδο τη λειτουργία τους. Άρα, σε περίπτωση που ένα θύμα το επιθυμεί, μπορεί να απευθυνθεί κι εκεί για περαιτέρω βοήθεια και στήριξη.
 
Αύξηση 30% των κλήσεων για βοήθεια στην Κύπρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, (ΣΠΑΒΟ) από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Κύπρο μέχρι και σήμερα οι κλήσεις για βοήθεια λόγω ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 30%, οι οποίες πλέον φτάνουν τις 750 μέσα σε λίγες μέρες.
 
Σύμφωνα με την Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου Δρ Άντρη Ανδρονίκου, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Alpha καλημέρα», ο κατ'οίκον περιορισμός αποτελεί ένα «εργαλείο στα χέρια των δραστών».
 
Όπως εξήγησε, λόγω του περιορισμού περίμεναν μία αυξητική τάση απέναντι στα περιστατικά βίας που έπρεπε να διαχειριστούν. «Μέσα από αυτό τον περιορισμό όπου γυναίκες για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο σπίτι επομένως απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή και από τους χώρους εργασίας τους με αποτέλεσμα ο έλεγχος που έχουν στη ζωή των γυναικών να γίνεται ακόμη μεγαλύτερος με αποτέλεσμα την επιδείνωση της βίας» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, η Δρ Ανδρονίκου.
 
Διπλασιάστηκε ο αριθμός στην Κίνα τις ημέρες της καραντίνας
Η πανδημία του κορονοϊού έχει αντίκτυπο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Και περισσότερο στις οικογενειακές, μιας και τα μέλη καλούνται πλέον να συνυπάρξουν όλα μαζί για όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Ενδεχομένως να ακούγεται και ωραίο, στην πραγματικότητα, όμως, μόνο ιδανικό δεν είναι για όλα τα σπίτια.
 
Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός, τις ημέρες της καραντίνας τα περιστατικά βίας με θύματα κυρίως τις γυναίκες, διπλασιάστηκαν. Ο Wan Fei, συνταξιούχος αστυνομικός που τώρα διαχειρίζεται μια μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά της ενδοοικογενειακής βίας στο Jingzhou του Hubei, δήλωσε ότι ο αριθμός των περιστατικών αυτών σχεδόν διπλασιάστηκε από τη μέρα που άρχισε η καραντίνα.
 
«Η επιδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στις οικογενειακές σχέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το 90% των βίαιων επιθέσεων στα πλαίσια της οικογένειας, αυτής της περιόδου, σχετίζεται με την επιδημία Covid-19», δήλωσε.
 
Όπως αναφέρει, ο φόβος και η ανησυχία για αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κατάσταση, καθώς και η οικονομική πίεση που ασκείται σε πολλές οικογένειες, ενισχύουν τέτοιες συμπεριφορές. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κίνα, το #AntiDomesticViolenceDuringEpidemic χρησιμοποιήθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της εθνικής και διεθνούς κοινότητας.
 
Ανησυχητικά τα στοιχεία σε χώρες του κόσμου
Στην Αμερική, επίσης έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με το SafeNest, ένα καταφύγιο για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα στο Λας Βέγκας, ήδη σημειώνεται αύξηση των τηλεφωνικών κλήσεων, περίπου 10%, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.
 
Και στην Ιταλία έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Κι ενώ οι κλήσεις για βοήθεια έχουν μειωθεί, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα SMS και τα emails γυναικών που ζητούν βοήθεια. Και υπάρχει λογική εξήγηση σε αυτό, αφού είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουν, καθώς πια βρίσκονται όλη τη μέρα στον ίδιο χώρο με τους δράστες, οπότε ο κίνδυνος να ακούσουν κάποια τηλεφωνική τους συνομιλία, είναι μεγάλος.
 
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας αναφέρει πως οι κλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 20% τις πρώτες ημέρες της καραντίνας.
 
Πάντως, στην Ισπανία, όπου οι κανόνες του lockdown είναι εξαιρετικά αυστηροί, η κυβέρνηση ανέφερε πως από τα πρόστιμα για παραβιάσεις των μέτρων κυκλοφορίας, εξαιρούνται οι γυναίκες που φεύγουν από το σπίτι τους για να γλιτώσουν και να καταγγείλουν ενδοοικογενειακή βία.
 
Στην Βραζιλία, το ίδιο μοτίβο. Η δικαστής Αντριάνα Μέλο, η οποία εξειδικεύεται σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στο Ρίο ντε Τζανέιρο κάνει λόγο για άνοδο 40% με 50%. Και τα νούμερα αυτά, όπως εξηγεί, αφορούν μόνο στις περιπτώσεις που οι γυναίκες ζήτησαν τελικά βοήθεια και καταγράφηκαν τα περιστατικά.
 
Γιατί, πολλά θύματα φοβούναι να καλέσουν, καθώς αν γίνουν αντιληπτά από τους θύτες, θα υπάρξουν «συνέπειες».
Αν πάντα ήθελες να πας με το παιδί σου σε ένα από τα μεγάλα μουσεία του κόσμου για να το φέρεις σε επαφή με τους δασκάλους της ζωγραφικής, για την ώρα δεν μπορείς λόγω κορονοϊού.
 
Και τώρα είναι η ιδανική στιγμή να γνωρίσεις το Arts & Culture της Google, την ψηφιακή ξενάγηση στα κορυφαία μουσεία της Γης.
 
Όλη η τέχνη είναι συγκεντρωμένη εδώ, σε ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα projects του διαδικτυακού κολοσσού, που μας γνωρίζει τα καλύτερα των καλυτέρων από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία.
 
Στο Λούβρο, ας πούμε, θα βρεις τρεις εικονικές ξεναγήσεις καλύπτοντας τα σημαντικότερα εκθέματά του.
 
Εδώ μιλάμε για μια τεράστια συλλογή 500 μουσείων, γκαλερί και αιθουσών τέχνης, με τα περισσότερα να προσφέρουν ψηφιακές γυροβολιές στους χώρους τους.
 
Ένα από τα καλύτερα και διασκεδαστικότερα εκπαιδευτικά εργαλεία για να εισάγεις τα παιδιά στον κόσμο της τέχνης...
 
Η πλατφόρμα www.epidomagennisis.gr για τις αιτήσεις που αφορούν το επίδομα γέννας για το 2020 έχει ανοίξει.
 
Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται είτε στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) στην ιστοσελίδα www.epidomagennisis.gr είτε μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, για τα παιδιά που γεννιούνται σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία.
 
Στην παρούσα φάση, η διαδικασία της ψηφιακής δήλωσης γέννησης θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
 
Για την υποβολή αίτησης στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, στην είσοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης της μητέρας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δηλώνεται απαραιτήτως ο ΑΜΚΑ του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της αιτούσας μητέρας, το email και ο αριθμός τηλεφώνου της, καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι η ίδια.
 
Για την υποβολή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού. Με τη δήλωση γέννησης θα δηλώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, email, διεύθυνση κατοικίας), το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι η μητέρα, η οποία θα υποβάλλει παράλληλα και αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 13:47

Εξι φράσεις που θέλετε να μάθετε στο παιδί

Οι περισσότεροι γονείς συνειδητοποιούν καθώς το παιδί τους μεγαλώνει ότι μπορεί πολύ γρήγορα να υιοθετήσει συμπεριφορές ή ακόμα και φράσεις που χρησιμοποιούν οι ενήλικες γύρω του. Ωστόσο, επειδή ενδέχεται να υιοθετήσουν μια λιγότερο επιθυμητή συμπεριφορά, θα ήταν καλό να το βοηθήσετε, μαθαίνοντάς του εξαρχής ορισμένες εκφράσεις που θα το βοηθήσουν να επικοινωνεί καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω του, ανεξαρτήτου ηλικίας.
 
«Σε παρακαλώ»
Είναι αλήθεια πως τα παιδάκια, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ξέρουν τι πραγματικά θέλουν και μπορεί να μην το ζητούν πάντα ευγενικά. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλό να του μάθετε να λέει «σε παρακαλώ» πριν ή μετά αφού ζητήσει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο, του μαθαίνετε να είναι ευγενικό κατά τις κοινωνικές του συναναστροφές, πράγμα που θα το βοηθήσει πολύ στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.
 
«Σε ευχαριστώ»
Η ευγνωμοσύνη είναι καλό να διδάσκεται στα παιδιά από νεαρή ακόμα ηλικία. Μαθαίνοντας του αυτήν την φράση, όχι μόνο το μαθαίνετε να είναι ευγενικό όταν επικοινωνεί με τους γύρω του αλλά πραγματικά να νιώθει ευγνώμον για όλα όσα έχει ή για κάτι που θα το δοθεί. Παράλληλα το να νιώθει ευγνώμον θα το γεμίσει χαρά και αισιοδοξία, αφού θα μπορεί να βλέπει τα θετικά ακόμα και σε δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις.
 
«Θα τα καταφέρεις»
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει αυτήν την φράση είναι να την ακούει συχνά από εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, του μαθαίνετε στην πραγματικότητα πώς να είναι πρόθυμο και εμψυχωτικό στους γύρω του αλλά και στον εαυτό του. Φράσεις σαν και αυτή, το βοηθούν να ενδυναμώνει τις σχέσεις του με τους γύρω του, αφού αποτελεί ένα θετικό άτομο που θέλει να βοηθά και να εμψυχώνει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά του.
 
«Πώς είσαι;»
Μέσω αυτής της φράσης, του μαθαίνετε να έχει επίγνωση του άλλου ατόμου και να ενδιαφέρεται για το πώς είναι αλλά και τα συναισθήματά του. Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, αποτελεί μια σπουδαία φράση αφού δείχνουμε στον συνομιλητή μας ότι θέλουμε να ακούσουμε για την ημέρα του. Του μαθαίνετε λοιπόν, να δείχνει εκτός από ευγένεια και καλοσύνη κατά τις κοινωνικές του συναναστροφές.
 
«Νιώθω τόσο..»
Με αυτήν την φράση του μαθαίνετε να εκφράζει όλα όσα νιώθει, παίρνοντας τον έλεγχο των συναισθημάτων του μέσα από την κατάλληλη έκφραση και άρθρωση. Χρησιμοποιώντας σωστά τις λέξεις και τις φράσεις του, μπορεί να εκφράσει τις εσωτερικές του σκέψεις κι επομένως να διαχειριστεί καλύτερα όλα όσα βιώνει.
 
«Σε αγαπώ»
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να του μάθετε να δέχεται την αγάπη από τους γύρω του αλλά και να την εκφράζει, αφού αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του. Δείξτε ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική φράση, που θα πρέπει να λέει με όλη του την καρδιά και όχι να την αναπαραγάγει απλώς επειδή την ακούει από τους γύρω του.
Σελίδα 1 από 17

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com