Apoixos.com

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 13:47

Εξι φράσεις που θέλετε να μάθετε στο παιδί

Οι περισσότεροι γονείς συνειδητοποιούν καθώς το παιδί τους μεγαλώνει ότι μπορεί πολύ γρήγορα να υιοθετήσει συμπεριφορές ή ακόμα και φράσεις που χρησιμοποιούν οι ενήλικες γύρω του. Ωστόσο, επειδή ενδέχεται να υιοθετήσουν μια λιγότερο επιθυμητή συμπεριφορά, θα ήταν καλό να το βοηθήσετε, μαθαίνοντάς του εξαρχής ορισμένες εκφράσεις που θα το βοηθήσουν να επικοινωνεί καλύτερα με τους ανθρώπους γύρω του, ανεξαρτήτου ηλικίας.
 
«Σε παρακαλώ»
Είναι αλήθεια πως τα παιδάκια, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ξέρουν τι πραγματικά θέλουν και μπορεί να μην το ζητούν πάντα ευγενικά. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλό να του μάθετε να λέει «σε παρακαλώ» πριν ή μετά αφού ζητήσει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο, του μαθαίνετε να είναι ευγενικό κατά τις κοινωνικές του συναναστροφές, πράγμα που θα το βοηθήσει πολύ στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.
 
«Σε ευχαριστώ»
Η ευγνωμοσύνη είναι καλό να διδάσκεται στα παιδιά από νεαρή ακόμα ηλικία. Μαθαίνοντας του αυτήν την φράση, όχι μόνο το μαθαίνετε να είναι ευγενικό όταν επικοινωνεί με τους γύρω του αλλά πραγματικά να νιώθει ευγνώμον για όλα όσα έχει ή για κάτι που θα το δοθεί. Παράλληλα το να νιώθει ευγνώμον θα το γεμίσει χαρά και αισιοδοξία, αφού θα μπορεί να βλέπει τα θετικά ακόμα και σε δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις.
 
«Θα τα καταφέρεις»
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει αυτήν την φράση είναι να την ακούει συχνά από εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, του μαθαίνετε στην πραγματικότητα πώς να είναι πρόθυμο και εμψυχωτικό στους γύρω του αλλά και στον εαυτό του. Φράσεις σαν και αυτή, το βοηθούν να ενδυναμώνει τις σχέσεις του με τους γύρω του, αφού αποτελεί ένα θετικό άτομο που θέλει να βοηθά και να εμψυχώνει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά του.
 
«Πώς είσαι;»
Μέσω αυτής της φράσης, του μαθαίνετε να έχει επίγνωση του άλλου ατόμου και να ενδιαφέρεται για το πώς είναι αλλά και τα συναισθήματά του. Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, αποτελεί μια σπουδαία φράση αφού δείχνουμε στον συνομιλητή μας ότι θέλουμε να ακούσουμε για την ημέρα του. Του μαθαίνετε λοιπόν, να δείχνει εκτός από ευγένεια και καλοσύνη κατά τις κοινωνικές του συναναστροφές.
 
«Νιώθω τόσο..»
Με αυτήν την φράση του μαθαίνετε να εκφράζει όλα όσα νιώθει, παίρνοντας τον έλεγχο των συναισθημάτων του μέσα από την κατάλληλη έκφραση και άρθρωση. Χρησιμοποιώντας σωστά τις λέξεις και τις φράσεις του, μπορεί να εκφράσει τις εσωτερικές του σκέψεις κι επομένως να διαχειριστεί καλύτερα όλα όσα βιώνει.
 
«Σε αγαπώ»
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να του μάθετε να δέχεται την αγάπη από τους γύρω του αλλά και να την εκφράζει, αφού αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του. Δείξτε ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική φράση, που θα πρέπει να λέει με όλη του την καρδιά και όχι να την αναπαραγάγει απλώς επειδή την ακούει από τους γύρω του.
Η γκρίνια του μικρού μας είναι κάτι αναπόφευκτο και πολλές φορές άνευ λόγου στη νηπιακή ηλικία. Πώς όμως θα καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να παραμείνουμε ψύχραιμες;
 
Την επόμενη φορά που το μικρό σου θα έχει κάποιο ξέσπασμα, πες αυτά τα επτά πράγματα από μέσα σου και σίγουρα θα καταφέρεις να παραμείνεις ψύχραιμη.
 
1. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό»
Η γκρίνια είναι ένας τρόπος έκφρασης για το νήπιο. Ξεσπάει και εκφράζει τα συναισθήματά του γιατί ακόμα δεν μπορεί να τα εκφράσει διαφορετικά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσεις και να αποδεκτής. Στη συγκεκριμένη ηλικία, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά παρά μόνο υπομονή, υπομονή και πάλι υπομονή.
 
2. «Εισπνοή, εκπνοή»
Όσο ασήμαντο και αν σου φαίνεται η σωστή αναπνοή είναι πολύ σημαντική για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Πάρε μία βαθιά ανάσα και βγάλε την σιγά σιγά.
 
3. «Απλά θέλει κάποιον να τον ακούσει»
Όπως είπαμε, η γκρίνια είναι αναπόφευκτη σε αυτήν την ηλικία. Είναι ένα αναπτυξιακό στάδιο και πολλές φορές το μικρό μας μπορεί να γκρινιάζει χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος απλά και μόνο γιατί επιζητά την προσοχή μας.
 
4. «Λα, λα, λα»
Τραγούδησε από μέσα σου οποιοδήποτε τραγούδι ή χαρούμενη μελωδία σου φτιάχνει τη διάθεση. Θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με ψυχραιμία.
 
5. «Μείνε δυνατή»
Η δύναμη πηγάζει από μέσα μας και ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνεις δυνατή είναι να στο πει ο ίδιος σου ο εαυτός.
 
Πηγή: motherandbaby.co.uk
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 13:06

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται κανόνες;

Οι κανόνες όπως και τα όρια είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Χωρίς την πειθαρχία τα παιδιά στερούνται εργαλεία απαραίτητα για την διαχείριση των σχέσεων όπως και των προκλήσεων που θα προκύψουν στην ζωή τους, όπως η αυτοπειθαρχία, ο σεβασμός προς τους άλλους αλλά και η ικανότητα συνεργασίας με τους συνομηλίκους τους.
 
Τα παιδιά που δεν υπακούουν σε κανόνες στην πραγματικότητα δεν είναι ευτυχισμένα, καθώς συχνά τείνουν να είναι θυμωμένα καθώς δεν ξέρουν πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφερθούν προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους. Ένα παιδί που δεν έχει μάθει να είναι πειθαρχημένο, πιθανότατα να μην μπορεί να κάνει εύκολα φίλους, μιας και δεν ξέρει πώς να τους προσεγγίσει και έπειτα να τους συμπεριφερθεί. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουν να διαχειρίζονται την συμπεριφορά τους αλλά και να ελέγχουν τις αρνητικές τους παρορμήσεις, όσο πιο πολύ μπορούν.
 
Πώς λειτουργούν οι κανόνες;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας γονέας μπορεί να μην θέλει να πειθαρχήσει το παιδί. Ορισμένοι μπορεί να είναι απρόθυμοι γιατί φοβούνται ότι η διαδικασία θα προκαλέσει αναστάτωση ή και καβγάδες κι έτσι προσπαθούν να αποφύγουν την σύγκρουση με το παιδί. Άλλοι μπορεί να έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις από την δική τους παιδική ηλικία και να θέλουν να κάνουν τα πράγματα ευκολότερα για τα παιδιά τους, χαλαρώνοντας το πλαίσιο των κανόνων.
 
Στην πραγματικότητα όμως, οι κανόνες δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την σύγκρουση με το παιδί ή τα ξεσπάσματα θυμού. Η πειθάρχηση του παιδιού, όταν γίνεται σωστά, δεν αφορά την προσπάθειά σας να ελέγξετε το παιδί αλλά πολύ περισσότερο την δική του προσπάθεια να ελέγξει την συμπεριφορά του. Δεν τιμωρείτε κατά συνέπεια το παιδί, απλά επειδή έκανε ένα λάθος αλλά για να θέσετε σαφείς παραμέτρους και όρια για να αυτοπειθαρχείται στο μέλλον, δίχως τις παρεμβάσεις των γύρων του.
 
Ένα παιδί που έχει διδαχθεί από νωρίς να διακρίνει το λάθος από το σωστό, την θετική από την αρνητική συμπεριφορά, θα γνωρίζει πότε έχει κάνει λάθος. Θα θέλει στην συνέχεια να συμπεριφερθεί σωστά και να προσπαθήσει να το διορθώσει, όχι επειδή φοβάται την τιμωρία αλλά γιατί θα αντιλαμβάνεται την σημαντικότητα της ανάληψης τόσο των ευθυνών όσο και των συνεπειών.
 
Η σημασία των κανόνων για την καλή συμπεριφορά
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέσετε από νωρίς τα σωστά θεμέλια για μια καλή συμπεριφορά, καθώς αν το παιδί στερηθεί κανόνες ή όρια, τότε στερείται σημαντικά εργαλεία, όπως ο αυτοέλεγχος, η κατάλληλη βάσει περίστασης συμπεριφορά ενώ ενδέχεται να εμφανίσει εγωιστικά κίνητρα, αποτελώντας δυσάρεστη παρέα για τους γύρω του. Αντ’αυτού, θέτοντας όρια και κανόνες του δείχνετε έμπρακτα  πώς θα καταφέρει να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του
Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά στην εφηβική ηλικία, πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουν μόνο ένα κολλητό φίλο ή κολλητή φίλη καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους. Ακόμα κι αν το εν λόγω σενάριο είναι πολύ όμορφο, είναι καλό να μάθουμε στα παιδιά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τσακωθούν ποτέ ή ότι πάντα θα συμφωνούν σε όλα, μιας και η τέλεια φιλία δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν ή να λένε πράγματα που δεν τους εκφράζουν, απλά και μόνο για να αποκτήσουν μεγάλο κύκλο φίλων. Δεν είναι κακό, φυσικά, να είναι κοινωνικό, δεν είναι καλό όμως για εκείνο να πρέπει να υποδύεται για να το συμπαθήσουν.
 
Εξηγώντας στα παιδιά μας, τις δύσκολες αλήθειες της φιλίας, τα προετοιμάζετε για ορισμένες δύσκολες στιγμές που θα έρθουν ενώ θα είναι πιο πρόθυμα να αναζητήσουν τις συμβουλές σας ή την υποστήριξή σας όταν πραγματικά το χρειαστούν.
 
Η τέλεια φιλία είναι μύθος
Είναι απαραίτητο να αποδομήσετε την ιδέα της τέλειας φιλίας, καθώς σε κάθε ανθρώπινη σχέση υπάρχουν στιγμές που κάποιος μπορεί να ενοχληθεί από κάτι που έκανε ή είπε ο άλλος. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και συμβαίνουν συχνά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δύο φίλοι είναι λιγότερο δεμένοι. Σε μια υγιή φιλία, θα μπορεί να μοιραστεί τα πραγματικά της συναισθήματα, όποια και αν είναι αυτά, χωρίς να φοβάται ότι η σχέση θα τελειώσει.
 
Ορισμένες φιλίες είναι ανθυγιεινές
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθυγιεινής φιλίας, αποτελεί εκείνος ο φίλος που ενώ είναι πολύ κοντά του, ξαφνικά απομακρύνεται άνευ λόγου και αιτίας. Ξαφνικά σταματούν να είναι φίλοι κι ενώ το άλλο παιδί φαίνεται να έχει προχωρήσει, το άλλο ενδέχεται να αναρωτιέται που έφταιξε ή αν έκανε κάτι λάθος. Είναι σημαντικό να του εξηγήσετε ότι είναι καλό να απομακρύνετε από τέτοιους «φίλους», αφού δεν είναι πραγματικοί και δεν θα μπορούν να έχουν μια βαθύτερη σύνδεση. Παράλληλα η προσπάθεια να διατηρήσουν επαφή μαζί τους ενδέχεται να είναι εξαντλητική, οπότε θα ήταν καλό να το προειδοποιήσετε.
 
Δεν θα το καλούν πάντα
Είναι καλό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι ενδέχεται κάποιες φορές να μην το καλούν, σε κάποια έξοδο ή μάζωξη, είτε επειδή κάποιος επίτηδες το αποκλείει είτε γιατί πολύ απλά έγινε κάποιο λάθος. Είναι σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό να στεναχωρηθεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή του τελειώνει εκεί. Αντίθετα ενθαρρύνετέ το να κινητοποιηθεί, οργανώνοντας όμορφες δραστηριότητες για να απολαύσει μαζί με τους φίλους του.
 
Οι φιλίες «χαλάνε» και είναι φυσικό
Υπενθυμίστε του πως όλες οι φιλίες δεν κρατάνε για πάντα, γεγονός που είναι φυσιολογικό, καθώς μεγαλώνοντας πιθανότατα να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους ή τα ενδιαφέροντά τους να μην ταιριάζουν πια. Είναι φυσικό να στεναχωρηθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλωθεί εκεί, μιας και καθημερινά δίνονται πολλές ευκαιρίες για νέους και κυρίως πραγματικούς φίλους.
Λίγες είναι οι στιγμές που μπορούν να συγκριθούν με εκείνη που το μικρό σας αρθρώνει την πρώτη του λέξη. Η περίοδος όμως που έπεται μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική, μιας και δεν είναι λίγοι οι γονείς που ανησυχούν για την λεκτική ανάπτυξη του μικρού τους. Όταν πρόκειται για την ομιλία και τις γλωσσικές δεξιότητες, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών σταδίων, με την πλειοψηφία των παιδιών, ακόμα και των σχετικά σιωπηλών, να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά. Ενώ πολλά παιδιά γύρω στο πρώτο έτος μπορούν να πουν συγκεκριμένες μόνο λέξεις, ορισμένα ενδέχεται να μην μιλήσουν μέχρι και τον 18ο μήνα.
 
Πώς θα τα βοηθήσετε
Οι γονείς διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών, αφού πλήθος ερευνών έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη δύο κρίσιμων σημείων για την ανάπτυξη της ομιλίας τους: Αφενός ο αριθμός των λέξεων που ακούνε τα παιδιά και αφετέρου η ενθάρρυνση που παίρνουν από τους γονείς. Όσο περισσότερο του μιλάτε και ενθαρρύνετε το παιδί να σας απαντά, τόσο πιο πλούσιο θα γίνει το λεξιλόγιό του. Ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορείτε να το βοηθήσετε:
 
Συζητήστε για τα πάντα: Οτιδήποτε κάνει το παιδί σας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για συζήτηση. Από το ντύσιμο το πρωί μέχρι και το βράδυ που θα το βάλετε για ύπνο, χρησιμοποιώντας τρέχουσες αφηγήσεις, που συνοδεύονται από χειρονομίες, μπορείτε να διευρύνετε το λεξιλόγιό του, αποδίδοντας σε κάθε αντικείμενο την λέξη του.
Πείτε το με ένα τραγούδι: Δεδομένου ότι τα παιδιά μπορούν να μιμηθούν κινήσεις πριν ξεκινήσουν να μιλούν, μπορείτε να τραγουδήσετε και να παίξετε ενώ παράλληλα κάνετε κινήσεις με τα χέρια. Τα παιδάκια επίσης θυμούνται τα λόγια πιο εύκολα όταν συνοδεύονται από μουσική.
Προσθέστε λέξεις: Όταν το παιδί σας πει αυθόρμητα μια λέξη, όπως μπάλα, προσθέστε μία επιπλέον λέξη, όπως ο προσδιορισμός κόκκινη ή μεγάλη. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο το βοηθάτε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του αλλά του μαθαίνετε και συνδυασμούς των λέξεων.
Μην προτρέχετε: Επιτρέψτε στο παιδί σας να εκφράσει την ανάγκη του, χρησιμοποιώντας τα λόγια του, πριν του απαντήσετε. Αν συνήθως διψάει όταν ξυπνά, μην του δώσετε αυτόματα νερό αλλά περιμένετε να σας το ζητήσει.
Μην σταματάτε την εξάσκηση: Δώστε στο μικρό σας την ευκαιρία να εξασκήσει τις λεκτικές του δεξιότητες, ειδικά όταν βρίσκεται παρέα με παιδάκια της ηλικίας του. Όταν νήπια βλέπουν άλλα νήπια να μιλούν, ενθαρρύνονται πολύ και έτσι μιλούν και εκείνα περισσότερο.
Περιμένετε: Τα νήπια ορισμένες φορές χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω για να βρουν τις κατάλληλες λέξεις, ώστε να εκφράσουν σωστά αυτό που θέλουν να πουν. Αποφύγετε να ολοκληρώνετε τις φράσεις του όταν βλέπετε ότι δυσκολεύεται. Αντ’αυτού δώστε του χρόνου για να νιώσει άνετα και οικεία.
Σελίδα 1 από 17

Ροή ειδήσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας 

apoixos.com@gmail.com