Written by 14:41 Πάτρα-Δυτική Ελλάδα

Η ΕΙΝΑ για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Καραμανδάνειου

Διαβάστε την ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών.

Είμαστε ήδη στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, ενώ μεσολάβησαν περίπου επτά μήνες από το πρώτο κύμα . Παρόλα αυτά η ενίσχυση του Καραμανδανείου νοσοκομείου -του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου της Δυτικής Ελλάδας- σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό είναι ανύπαρκτη.

Η διαχείριση των ύποπτων περιστατικών στο Νοσοκομείο γίνεται κάτω από προβληματικές -επικίνδυνες συνθήκες, τόσο για τους μικρούς ασθενείς όσο και τους υγειονομικούς. Διατίθενται 6 μικροί θάλαμοι (12 κλίνες) , χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη. Χωρίς επιτοίχια παροχή οξυγόνου, χωρίς συνθήκες αρνητικής πίεσης, χωρίς τουαλέτα. Στους θαλάμους αυτούς δεν μπορεί να εισέλθει φορητό ακτινολογικό μηχάνημα λόγω μεγέθους και επειδή το μοναδικό που υπάρχει στο Τ.Ε.Π του νοσοκομείου για εξυπηρέτηση των υπόπτων περιστατικών. Επιπλέον , ο χώρος επικοινωνεί με το εφημερείο των ιατρών της παιδιατρικής κλινικής και δεν έχει προβλεφθεί τουαλέτα στον χώρο αλλαγής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, για την αναγκαία καθαριότητα που απαιτείται μετά το πέρας της εξέτασης των υπόπτων περιστατικών. Ο ανελκυστήρας χρησιμοποιείται και από τα μαγειρεία για τη διανομή του φαγητού στην παιδιατρική κλινική με μεγάλο κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακά .

Εν τέλει η δύναμη της παιδιατρικής κλινικής έχει περιοριστεί κατά το 1/3 . Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα , πού σχεδιάζουν να νοσηλεύονται τα υπόλοιπα παιδιατρικά περιστατικά , ειδικά ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα;

Η κατάσταση στο χώρο των ΤΕΠ είναι παραμελημένη. Συνήθως υπάρχει ένας μόνο διαθέσιμος ιατρικός χώρος εξέτασης των ασθενών, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό (οξύμετρα , στηθοσκόπια ,μέτρα ατομικής προστασίας), η τακτική καθαριότητα του οποίου σταματάει μετά τις 12πμ , σε αντίθεση με την προσέλευση των υπόπτων περιστατικών που συνεχίζεται. Επιπλέον ο χώρος αναμονής των μικρών ασθενών βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου , χωρίς να έχει προβλεφθεί κάποια προστασία από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

Η αρχή του δεύτερου κύματος βρίσκει το νοσοκομείο απροετοίμαστο μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει για διενέργεια τεστ σε ασυμπτωματικούς ασθενείς , από τους οποίους τα σχολεία ζητούν αρνητικό τεστ για την επιστροφή τους. Το Νοσοκομείο έχει αναγκαστεί να επωμισθεί ένα ρόλο που θα έπρεπε να παίξουν τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να μην υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνσή του.  Όσον αφορά στην προστασία του προσωπικού, μέσα ατομικής προστασίας δίνονται στους εργαζόμενους με το σταγονόμετρο, με μία μάσκα στη βάρδια και πολλές φορές ακατάλληλη για προστασία από τον κορονοϊό. Όσο για τα ενδεχόμενα

παιδιατρικά κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία προ ημερών ήρθε ενημέρωση από την ΥΠΕ , ότι θα νοσηλεύονται στις παραπάνω συνθήκες θετικά περιστατικά , με ήπια συμπτώματα.

Τα προβλήματα δε σταματούν όμως εδώ .Οι κτιριακές υποδομές είναι απαρχαιωμένες ,οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τρομακτικές- με έναν οργανισμό που είναι αναντίστοιχος των αυξημένες αναγκών των τελευταίων ετών. Ενώ ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί 5 παιδίατροι , μόνο 2 θέσεις εξ αυτών έχουν καλυφθεί . Μάλιστα ο ένας εκ των δύο ,νεοδιορισμένος συνάδελφος αποσπάστηκε –εν μέσω αυτή της διαλυτικής κατάστασης-ώστε να καλύψει τις ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου!!! Οι επικουρικοί παιδίατροι είναι μόλις δυο , αδυνατώνταςνα καλύψουν τα κενά που έχει δημιουργήσει η παραπάνω κατάσταση.

Ο μαγνητικός τομογράφος που προοριζόταν για εγκατάσταση, καθυστερεί εδώ και πολύ καιρό, ενώ ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια ,δυσχεραίνοντας την αντιμετώπιση των παιδιατρικών ασθενών. Αποκορύφωμα αυτών, τo προηγούμενο διάστημα, οπού και αντιμετωπίστηκε σοβαρό πρόβλημα , όταν έκλεισαν ταυτόχρονα και οι δύο Μονάδες Νεογνών στην Πάτρα , με αποτέλεσμα , βαρέως πάσχοντα νεογνά να διακομίζονται σε Μονάδες άλλων Περιφερειών , με ελλιπώς επανδρωμένα ΕΚΑΒ , χωρίς θερμοκοιτίδες και αναπνευστήρα που απαιτούνται γι’ αυτή την ιδιαίτερη ηλικία.

Μεγάλο πρόβλημα πρόκειται να προκύψει με την επερχόμενη συνταξιοδότηση  της εναπομένουσας υπεύθυνης ιατρού της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας . Αυτή τη στιγμή , τις ανάγκες καλύπτει εν μέρει , αποσπασμένος επικουρικός παθολόγος από τον Άγιο Ανδρέα , του οποίου η σύμβαση λήγει μέσα στο επόμενο έτος. Αν δεν δοθεί άμεσα λύση πολλοί μικροί και μεγάλοι ασθενείς που εξυπηρετούνταν καθημερινά στο Νοσοκομείο , να βρεθούν σε σύντομα χρονικό διάστημα αντιμέτωποι της έλλειψης μόνιμου ,εξειδικευμένου ,επιστημονικά υπεύθυνου ιατρικού προσωπικού.

Αντίστοιχη κατάσταση ελλείψεων παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου, όπως πχ το Αναισθησιολογικό όπου λόγω μεγάλου όγκου δουλειάς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό, δεν έχει γίνει τροποποίηση έως τώρα του απαρχαιωμένου οργανισμού του νοσοκομείου που να επιτρέπει αύξηση των οργανικών θέσεων. Αντίστοιχα, η χειρουργική καλείται να λειτουργήσει χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς, λόγω  των απαράδεκτων αλλαγών που προώθησε το ΚΕΣΥ την προηγούμενη περίοδο.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν καθημερινά όλα αυτά τα προβλήματα οι γιατροί του νοσοκομείου, με επίκεντρο την υγεία των μικρών ασθενών , έρχονται αντιμέτωποι  με μεγάλη γραφειοκρατία και με την παράλογη αυστηρότητα και αυταρχικότητα της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Προ εβδομάδων ο Διοικητής κάλεσε σε απολογία δύο συναδέλφους και εν μία νυκτί έκρινε ένοχους , με την απόφαση της γραπτής επίπληξης    , γιατί καθυστέρησαν να του στείλουν με μήνυμα τον αριθμό εισαγωγών των υπόπτων περιστατικών της εφημερίας .

Η κραυγή αγωνίας των γιατρών του Καραμανδανείου πρέπει να ακουστεί δυνατά . Χρειάζονται επείγοντα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου , με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με εξασφάλιση αξιοπρεπών χώρων και εξοπλισμού,  για να καταστεί δυνατή η καθημερινή ασφαλής λειτουργία του και η εξυπηρέτηση των παιδιατρικών ασθενών.

Ξεκαθαρίζουμε πως την ευθύνη για όλα τα παραπάνω έχει η Διοίκηση του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ που γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις εδώ και πολλούς μήνες.

(Visited 12 times, 1 visits today)
Close