Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους από σχεδόν 260 χιλιάδες νοικοκυριά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να πάρουν ανάσα οι 250 χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παρουσίασε τα οικονομικά οφέλη από αυτή την παρέμβαση, για περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τόνισε ότι στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά “άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης: Τη συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω τη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι ωφελούνται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
“Με τη νέα υποχώρησή τους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9%, φτάνοντας ουσιαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην πατρίδα μας” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Αυτό είναι κάτι το οποίο ωφελεί παραπάνω από 250.000 επιχειρήσεις. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Και για να γίνω πιο πρακτικός, αυτό σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ, 342 ευρώ για κάποιον ο οποίος αμείβεται με 1.500 ευρώ, 456 ευρώ για κάποιον ο οποίος έχει μισθό 2.000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν προφανώς και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, έχει μειώσει και τα κέρδη των επιχειρήσεων και το μη μισθολογικό κόστος με την παρέμβαση την οποία κάνει με το παρόν νομοσχέδιο”.
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι αποσκοπεί στην αντοχή αλλά και στη συνοχή της κοινωνίας, γιατί από τη μία πλευρά προσφέρει σημαντικές ασπίδες προστασίας σε εργαζόμενους και ανέργους που πλήττονται από την έξαρση του Covid, ενώ από την άλλη συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της κεντρικής κυβερνητικής στρατηγικής κατεύθυνσης, η οποία, όπως είπε, είναι να απαλλάσσονται οι πολίτες σταδιακά από βάρη και ταυτόχρονα να τονώνεται η απασχόληση, να διατηρούνται δηλαδή οι δουλειές σήμερα, για να μπορούν να αυξάνονται αύριο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο, αποτελεί η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών και η πρόθεση της κυβέρνησης-όπως είπε-η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, και επικαλέστηκε διεθνείς έρευνες πλέον αυτής της έκθεσης Πισσαρίδη, όπου αποδεικνύεται ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο και ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, και οδηγεί στην φυγή των νέων από την Ελλάδα.
Ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία σε 24 δόσεις
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργοδότες οι οποίοι όπως είπε, μπορούν στο εξής να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις, μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Το ίδιο ισχύει – είπε ο κ. Μητσοτάκης- για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από τις παρατάσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών και διευκρίνισε: “Όσοι μάλιστα αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες συνάντησαν δυσκολίες στην εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2019 τώρα θα μπορούν να τις αποπληρώσουν σε πέντε δόσεις, αντί των δύο. Διευκολύνονται έτσι περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι, διευθετείται οριστικά για 1.500.000 εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, την οποία είχε καθιερώσει νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης”.
Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο λαμβάνεται ειδική μέριμνα και για τους επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων, τους δικηγόρους, γιατρούς, οικονομολόγους και είπε ότι θα χορηγηθεί σε αυτούς εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ενώ παρατείνεται επίσης και για τον Νοέμβριο η δυνατότητα ένταξης εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας, με ταυτόχρονη χορήγηση της σχετικής αποζημίωσης.
“Όπως και την άνοιξη έτσι και τώρα η ρύθμιση αυτή έρχεται να στηρίξει επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Και σε ό,τι αφορά τις άδειες των εργαζομένων το δικαίωμα αυτό μεταφέρεται για το 2021” διευκρίνισε.
Επίσης είπε ότι αναθεωρείται και το πλαίσιο για την περιστασιακή εργασία ανέργων και μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται τακτική επιδότηση και θα διατηρούν αυτό το δικαίωμα, έστω και αν απασχολήθηκαν σε αγροτικές εργασίες για λιγότερο από 70 ημέρες.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ακόμη τον διπλασιασμό των συντάξεων των τέκνων που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους που τώρα θα λαμβάνουν το μισό της σύνταξης που δικαιούνται από τους γονείς τους, αντί του 25%. Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου και στρατιωτικοί, οι οποίοι πάσχουν από κυστική ίνωση ή από μόνιμη ορθοκυστική διαταραχή, θα θεμελιώνουν πια δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 15 έτη υπηρεσίας, ενώ διευρύνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για την αυτόνομη διαβίωση.
“Με κρατικά έξοδα, 600 νοικοκυριά αστέγων θα μεταφερθούν σε μισθωμένες κατοικίες, με εξασφαλισμένη εργασία στα μέλη τους. Τέλος, παρατείνονται οι προθεσμίες των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης, ώστε να θεραπευτούν κάποιες προηγούμενες καθυστερήσεις, ενώ το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατομμύρια” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση πανδημίας
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι ανακοινώθηκε ήδη η δρομολόγηση διαδικασίας μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παράλληλα με την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών.
Αυτά-όπως είπε- συμβαίνουν ταυτόχρονα με τον υπερδιπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την απόλυτη επάρκεια των νοσοκομείων μας σε εξοπλισμό και σε φάρμακα, αλλά και σε συνδυασμό με ένα τεράστιο έργο που διεξάγεται καθημερινά στα μέτωπα των ελέγχων, του εντοπισμού, της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του ιού.
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προς αυτές έχουν κατευθυνθεί ως τώρα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, θα φτάσουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπενθύμισε ότι συνολικά το πρόγραμμα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισεκατομμύρια το 2020, ενώ σε αυτά έχουν προϋπολογιστεί να προστεθούν -εφόσον αυτό είναι απαραίτητο- ακόμα 7,5 δισεκατομμύρια για το 2021.
Αναφέρθηκε επίσης στον μηχανισμό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λέγοντας ότι μόλις προχθές, λίγες μέρες αφ’ ότου άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκατομμύρια από τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, ένας κύκλος δανεισμού κατά τον οποίο το 50% δεν είναι επιστρεπτέο.
Και όπως είπε, αυτός είναι ίσως και ο λόγος που οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 225.000, ενώ ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν σήμερα, εντός της ημέρας, θα δουν στους λογαριασμούς τους 700 ακόμα εκατομμύρια.
“Θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές. Θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε μία επιχείρηση η οποία έχει βάλει τους εργαζόμενους σε αναστολή να έχει την απαραίτητη ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις μείωσης των δανείων, ώστε να μπορεί να καλύψει τα βασικά λειτουργικά της έξοδα. Να αποφύγει το φάσμα της χρεοκοπίας ώστε να ξανασυναντηθεί με την ανάπτυξη όταν με το καλό μπορέσουμε να απομακρύνουμε την πραγματικότητα των περιοριστικών μέτρων” είπε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, άσκησε κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι θα ήθελε να ακούσει και από τον κύριο Τσίπρα, κατά πόσο στηρίζει τις ρυθμίσεις οι οποίες αναφέρθηκαν, αν συμφωνεί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αν συμφωνεί με την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
‘Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα αυτά. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό το οποίο ακούμε στον επίσημο δημόσιο λόγο, είναι «όχι» σε κάθε κυβερνητική δράση. Ακούμε όμως και έναν πολλαπλασιασμό: «Δίνω πάντα τα διπλάσια από αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση». Ενδεικτικό παράδειγμα οι προσλήψεις στην υγεία. Είχατε ξεκινήσει με 4.000. Όταν διαπιστώσατε ότι έχουμε κάνει σχεδόν 7.000, πήγατε στις 15.000″ είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Είναι πάρα πολύ εύκολο, ξέρετε, κάθε φορά να παίρνεις αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις επί δύο. Αυτή η φόρμουλα δεν δουλεύει. Δυστυχώς δεν δουλεύει ούτε για τα δημοσκοπικά σας ποσοστά. Πάντως σίγουρα δεν βοηθάει στο να χτίζετε αξιοπιστία σε μία εποχή που η ελληνική κοινωνία αναζητά περισσότερο παρά ποτέ ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Γι’ αυτό και το δικό μας βλέμμα δεν είναι στραμμένο στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είναι στραμμένο στην κοινωνία, είναι στραμμένο στον κοινό μας εχθρό. Ο κοινός εχθρός λέγεται Covid-19. Αυτό το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε ως κεκτημένο είναι τη δημόσια υγεία και την οικονομική ευημερία. Και στο πλαίσιο αυτό οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελούν ψηφίδες που, δίπλα σε πολλές άλλες δράσεις της κυβέρνησης, διαμορφώνουν μία ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική”.
Δευτερολογία: “Καμία κυβέρνηση δεν κινήθηκε τόσο γρήγορα για να στηρίξει την πραγματική οικονομία” – Κάλεσμα στην αντιπολίτευση για καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού για τον κορονοϊό
Τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση μιας μεγάλης εκστρατείας επικοινωνίας για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να ενημερώσει σχετικά όλα τα κόμματα. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα κόμματα θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και δεν θ’ ακούσουμε ότι η επικοινωνία είναι χρυσόσκονη για μια προσπάθεια εξαγοράς των ΜΜΕ και της στήριξής τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ξεκινώντας την παρέμβασή του και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «μόνο ως πυροτέχνημα μπορώ να εκλάβω τη μόνιμη τακτική της πλειοδοσίας» και είπε πως η γραμμή υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών (15900) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011 και όχι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενο να έρχεστε στο βήμα τόσο ανενημέρωτος. Γιατί προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε ζήτημα στο οποίο υπάρχει απόλυτη διακομματική συναίνεση;», διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος δε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει δυσκολία ν’ αναγνωρίσει κάποια θετικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η υλοποίηση του μέτρου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θεσπίστηκε επί ΝΔ και από τη σημερινή κυβέρνηση κατοχυρώθηκε συνταγματικά. «Τα δισεκατομμύρια που έχουμε δώσει για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία τι είναι; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι το ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση αυτού που το λαμβάνει. Στα επιδόματα δεν είχαμε εικόνα αν έπρεπε να τα λαμβάνουν. Έρχεστε και λέτε για φιλοδώρημα και ψίχουλα. Μιλήστε στους συμπολίτες μας που το μικρό ποσό που λαμβάνουν θα το δουν διπλό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Χρησιμοποιώντας παράλληλα προσωπικό τόνο, απευθυνόμενος και πάλι προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είμαστε πολύ θλιμμένοι, στεναχωρημένοι που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους. Αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα, ταπεινότητα, εγκράτεια, χωρίς ακρότητες, με αυτοκριτική όποτε είναι επιβεβλημένη και διαρκή επιθυμία να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι». Διερωτήθηκε δε για ποια επικοινωνία μιλάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη στιγμή που ο ίδιος αφιερώνει το μισό του χρόνο – όπως είπε ο πρωθυπουργός – σε συσκέψεις και δουλειά για την πραγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και συνέστησε στον κ. Τσίπρα να μην τη συγκρίνει με την οικονομία κρίση του 2015, «η οποία ήταν δικό σας δημιούργημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, επίσης, ότι η υγειονομική κρίση είναι εκτός ελέγχου, τονίζοντας πως «σήμερα, αν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται περίθαλψη για Covid, θα την έχει, γιατί αυξήσαμε και τα κρεβάτια Covid και τις κλίνες ΜΕΘ». Κάλεσε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει μακάβριες συγκρίσεις και του επισήμανε πως «έχετε μεγάλη ικανότητα να διαστρέφετε πράγματα», αναφερόμενος στη δήλωση Γεραπετρίτη. «Είναι ανέντιμο και άδικο αυτό που κάνετε. Σταματήστε να διαστρεβλώνετε με τόσο κυνικό τρόπο. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε κάτι που έχω πει και εγώ», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας την προηγούμενη ομιλία του στη Βουλή (12/11) και καταθέτοντας το σχετικό κείμενο στα πρακτικά.
Απευθυνόμενος και πάλι ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε τα εξής: «Έχετε πει μία κουβέντα για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων; Έχετε ενθαρρύνει τους πολίτες να κυκλοφορούν λιγότερο, να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν συναθροίσεις; Όχι! Δεν τα έχω ακούσει από εσάς αυτά, δεν έχετε κάνει κάποια καμπάνια ως κόμμα. Μιλάτε για συναισθήματα: εγώ είμαι θλιμμένος, αλλά η χαιρεκακία στελεχών σας δεν κρύβεται. Μην μου κάνετε μαθήματα συμπεριφοράς όταν ανέχεστε το φαινόμενο Πολάκη στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Έχουν ακουστεί απίθανα πράγματα από στελέχη σας κι έχετε μία ευκαιρία σήμερα να πάρετε αποστάσεις από αυτά τα φαινόμενα», κατέληξε.
Συνοψίζοντας το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που αφορούν τις ΜΕΘ δεν αμφισβητούνται και επικαλέστηκε παλαιότερες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ που ανέφεραν πως οι ΜΕΘ δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού το 2017 και το 2018 και οι ασθενείς περίμεναν να βρουν κρεβάτι στις ΜΕΘ. «Έχετε εμμονή να ισχυρίζεστε ότι έχουμε κάποιο ιδεολογικό πρόβλημα με το ΕΣΥ», είπε και πάλι απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Ενοχλείστε που η κυβέρνηση έμπρακτα στήριξε το ΕΣΥ, που είναι ο πυλώνας της καθολικής δημόσιας πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως εισοδήματος, σε ποιοτική υγεία. Πιστεύω ότι η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει συστηματικά και οργανωμένα με το που θα περάσει η θύελλα της πανδημίας. Θα το στηρίξουμε και θα το κάνουμε πράξη».
Και πρόσθεσε: «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν λύνεται μόνο με τις προσλήψεις. Π.χ. ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η ψηφιακή υγεία και άλλα εμβληματικά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ή ένα νέο πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τεχνολογικές υποδομές για εξ αποστάσεως υπηρεσίες και μια νέα πολιτική δημόσιας υγείας με καλούς δείκτες πριν οι συμπολίτες μας αναγκαστούν να αναζητήσουν τις υπηρεσίες υγείας. Όλα αυτά δεν είναι πρωτοβουλίες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία; Όταν απαγορεύσαμε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, δεν ήταν πολιτική υγείας;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε πως δεν υπάρχει κάποιο δημόσιο σύστημα υγείας που να μη συνεργάζεται με κάποιο τρόπο με τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ζήτησε και τώρα τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και αυτός ανταποκρίθηκε, ενώ, όπου δεν το έκανε, το κράτος απέδειξε πως έχει και άλλα εργαλεία για να τον συμμορφώσει και να προσφέρει εγκαταστάσεις και προσωπικό.
«Ενοχλείστε κάθε φορά που ο δράκος της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που έχετε φιλοτεχνήσει, τελικά δεν υπάρχει!», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ξανά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Δεν φανταστήκατε ποτέ ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα στους αδύναμους. Η ΝΔ είναι μια παράταξη που έχει εγγεγραμμένη την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης στην ιστορία και τα πεπραγμένα της».
Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα δόθηκαν 1,1 δις ευρώ σε 225.000 επιχειρήσεις. «Μπορεί να συνομιλείτε με επιχειρήσεις που εκφράζουν παράπονα. Όμως, ουδέποτε στην ιστορία της Μεταπολίτευσης υπήρξε κυβέρνηση που να κινήθηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Εσείς ξετινάξατε και διαλύσατε τη μεσαία τάξη, η οποία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την παράταξή σας!», είπε προς τον κ. Τσίπρα, καλώντας το λαό να κρίνει «ποιος κινείται στον κόσμο της επικοινωνίας και των δήθεν πληρωμένων αναρτήσεων στα ΜΜΕ». Επίσης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους με όφελος και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο, για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά την πανδημία με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. «Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία και επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές νεοπροσληφθέντων, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως μετά την απάντηση του κ. Τσίπρα και την αναφορά του στο ανέκδοτο με τις τρεις επιστολές που αφήνει ο ένας πρωθυπουργός στον επόμενο, ο κ. Μητσοτάκης είπε σκωπτικά: «Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές, κ. Τσίπρα. Ούτε ρούτερ βρήκα στο γραφείο μου…».