Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό στη χώρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε, «τα μέτρα θα ισχύουν, προς το παρόν, μέχρι τις 06:00 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου».
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει και μειώνονται, αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός θα μειωθεί -όπως είπε- και η πίεση στο σύστημα υγείας. «Μόνο τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι υψηλό. Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος και Αχαΐα, το φορτίο αυτό είναι πηγή ανησυχίας».
Επεσήμανε ότι «ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».
Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Στόχος είναι οι Έλληνες να συναντηθούν με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και την άνοιξη του 2021 να ανοίξει μία νέα εποχή για τη χώρα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να το στηρίζει και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία»:
«Πρώτον, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 Μ.Ε.Θ.
Δεύτερον, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000.
Και τρίτον, πριν από την πανδημία – για την ακρίβεια το 2018- δαπανήθηκαν για την Υγεία περίπου 3,8 δισεκατομμύρια και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω».
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου. «Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».
«Η κυβέρνηση -και πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες- είμαστε πολύ περήφανοι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους διοικητικούς, που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε», πρόσθεσε.