Ούτε το 10% του κανονικού τους τζίρου, δεν έφτασαν τα περισσότερα από τα καταστήματα της Πάτρας που προχώρησαν στην εφαρμογή της μεθόδου του click away.
Συμπληρώνοντας πλέον μια εβδομάδα από την εφαρμογή του τα νούμερα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά για τα μαγαζιά της Πάτρας και δικαιώνουν τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου που δεν περίμενε από την αρχή σχεδόν τίποτα από αυτό το μέτρο.
«Τα περισσότερα από τα καταστήματα λειτούργησαν για να πάρουν έστω και κάποια μικρά χρηματικά ποσά για να καλύψουν κάποια από τα έξοδα που έχουν και τις υποχρεώσεις που τρέχουν» τονίζει ο επικεφαλής της Ελεύθερων Εμποροϋπαλλήλων, Σάββας Τζάκης.
«Άνοιξαν με αυτόν τον τρόπο τα καταστήματα τους ξέροντας ότι δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν ταμείο και τζίρο. Όσα μπόρεσαν και έκαναν τζίρο το πέτυχαν μέσα από κάποια τεχνάσματα που δεν παρεκκλίνουν από τη μέθοδο του click away, παίρνοντας μικρoποσά της τάξεως των 50, των 60 και των 100 ευρώ».
Τηλέφωνο έξω από τη βιτρίνα
Το κυριότερο «τέχνασμα» ήταν η τηλεφωνική παραγγελία.
Περνάει ο πελάτης από την βιτρίνα του καταστήματος, βλέπει κάτι που του αρέσει, βλέπει και το τηλέφωνο που έχει γράψει ο ιδιοκτήτης στην τζαμαρία του μαγαζιού και τον παίρνει τηλέφωνο, οπότε από εκεί και μετά γίνεται η όλη διαδικασία που προϋποθέτει το click away.
Όμως και πάλι το σύστημα δεν λειτουργεί. «Μέχρι ώρας έχει λειτουργήσει με βάση τις πληροφορίες που έχω, μόνο για τα καταστήματα παιχνιδιών ή τα μαγαζιά καλλυντικών που διαθέτουν είτε οργανωμένες σελίδες στο facebook, είτε έχουν e-shop».
Εκεί που δεν λειτουργεί καθόλου το όλο θέμα είναι στα καταστήματα ρουχισμού και υποδημάτων. «Η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Εκεί το ενδιαφέρον είναι μικρό και πολλά καταστήματα είναι σαν να μην λειτουργούν».
Τηρούν τα μέτρα τα μαγαζιά
Πάντως, το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων τηρούν τους όρους και τους κανόνες του click away.
«Υπάρχουν πελάτες στα καταστήματα ρουχισμού που πιέζουν τους καταστηματάρχες να μπουν μέσα στο μαγαζί και να δοκιμάσουν αυτό που έχουν δει.
Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι δεν υποκύπτουν, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Και λέω θετικό γιατί έτσι όπως είναι η κατάσταση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τα δει το υπουργείο και να κλείσει την αγορά εντελώς και έτσι να την πληρώσουν ξανά οι πολλοί για τους λίγους».
Τέλος, σε ότι αφορά τους εμποροϋπαλλήλους οι περισσότεροι δεν έχουν επιστρέψει καν στην εργασία τους και παραμένουν σε αναστολή.