Η ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας αναφέρει:
Ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω της διαδικτυακής πύλης opengov.gr σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την επωνυμία ¨Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις¨, όπου στο άρθρο 13 αναφέρεται την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες θα στελεχωθούν από κατώτερους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και χίλιους (1.000) Ειδικούς Φρουρούς που θα προσληφθούν για το σκοπό αυτό. Αποστολή των ομάδων αυτών θα είναι η προστασία και ασφάλεια των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
Για άλλη μια φορά λοιπόν η Ελληνική Αστυνομία καλείται να απασχοληθεί με ένα επιπλέον έργο που βρίσκεται πέρα από τις αρμοδιότητές της. Και ενώ η Πολι τεία συνεχίζει να μην απεμπλέκει τις δυνάμεις του Σώματος από τα εκατοντάδες πάρεργά που έχει επωμιστεί, αίτημα διαχρονικό των συνδικαλιστικών φορέων, του απλού Αστυνομικού αλλά κυρίως του Πολίτη, μια νέα Αστυνομία, τώρα μέσα στα Πανεπιστήμια εμφανίζεται.
Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων Αστυνομικών της Αχαΐας η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιων των Πατρών, σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε την ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος εντός των χώρων αυτών. Άλλωστε ήδη οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου υπάγονται γεωγραφικά σε συγκεκριμένα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της πόλης και σε περιπτώσεις παρανόμων ενεργειών επιλαμβάνονται, σύμφωνα με την νομοθεσία.
Θέση της Ένωσης μας είναι ότι αν η Πολιτεία κρίνει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία φορέα ασφαλείας και τάξης εντός του Πανεπιστημίου, αυτός πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη
για τη δράση του, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το ειδικό καθεστώς λειτουργίας (αυτοδιοίκητο) των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Τα δε στελέχη της, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι Αστυνομικοί Υπάλληλοι ούτε με κάθε τρόπο να υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, δεν πρέπει να οπλοφορούν, ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδεπίγραφη εικόνα αστυνομικής λειτουργίας και σύγχυση στον Πολίτη όσον αφορά στις κύριες αρμοδιότητες και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εν κατακλείδι συντασσόμαστε με το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για την απόσυρση των διατάξεων που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθ. 64 παρ. 3 Ν. 4623/2019), είναι ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα της Αστυνομίας να επεμβαίνει, χωρίς άδεια πλέον σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αυτοδίκαια και ανεμπόδιστα, όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη μέσα σε αυτό. Παράλληλα καλούμε την Πολιτεία να ενισχύσει με άμεσες προσλήψεις προσωπικού, όπου χρειάζεται, άλλους δημόσιους φορείς (Υπηρεσία Εξωτερικής Φύλαξης Καταστημάτων Κράτησης, Δικαστικοί Υπάλληλοι, Προσωπικό ΕΚΑΒ κ.α.) ώστε να απεμπλέξει τις Αστυνομικές δυνάμεις από τα κάθε λογής πάρεργα που την έχει φορτώσει διαχρονικά, όπως τις μεταγωγές κρατουμένων από τα Καταστήματα Κράτησης προς τα νοσοκομεία και τις δικαστικές αρχές, την τήρηση της τάξης στα δικαστήρια, την διανομή εκατομμυρίων δικαστικών και άλλων εγγράφων, τις διακομιδές για ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη, την αστυνόμευση των γηπέδων, κ.α., ώστε ο Αστυνομικός ανεμπόδιστα να βρίσκεται στον δρόμο δίπλα στον Πολίτη και να εκτελεί το έργο του, αυτό της πρόληψης και της καταστολής του εγκλήματος.