Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, ήταν το Σάββατο 05-06-2021 και αρκετές ήταν οι δράσεις οι οποίες διοργανώθηκαν από Φορείς και Οργανισμούς. Με την κλιματική αλλαγή, να αποτελεί έναν από τους άμεσους και σημαντικούς κινδύνους, που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, κάθε σπιθαμή φωτός πρέπει να αξιοποιείται στο έπακρον.
Είναι η φιλοσοφία και ο τρόπος σκέψης των περισσότερων ανθρώπων, που χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί ίσως θα μπορούσαμε να πούμε και να αναγεννηθεί, προκειμένου να αρχίσουν και οι «κακές συνήθειες» μας, να μας εγκαταλείπουν δειλά δειλά.
Αναζητώντας καλές πρακτικές και ενέργειες, που έχουν ως φιλοσοφία και πρωταρχική αξία την προστασία του περιβάλλοντος, παρατηρήσαμε πως η συνέργεια δυο νεοφυών επιχειρήσεων, μπορούν να κάνουν σημαντικά βήματα, προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο λόγος για τις startup «Liofyllo» και «PlantBox». Η πρώτη καινοτομεί ανακυκλώνοντας με έναν μοναδικό τρόπο τα απορρίμματα των φύλλων της ελιάς, ενώ η δεύτερη έχει δημιουργήσει έναν πρωτοποριακό υβρίδιο δέντρου ελιάς, όσον αφορά την συντήρηση και την αντοχή του. Το πρόβλημα της βιομάζας των φύλλων ελιάς, που συσσωρεύονται από την παραγωγή του ελαιόλαδου, η Liofyllo δίνει την λύση δημιουργώντας ένα καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον, υλικό. Με γνώμονα την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τις αξίες που αναδύονται από το ιερό δέντρο της Ελιάς, οι δύο ομάδες δούλεψαν πολύ καιρό σε ένα δυναμικό Project, που το ονόμασαν «Oleaf pot» και δεν ήταν άλλο, από την αντικατάσταση της χρήσης πλαστικού στα δεντράκια ελιάς.
Το αποτέλεσμα ήταν ή δημιουργία ενός κασπώ από τα ανακυκλωμένα φύλλα με δυο επιλογές, ενός δέντρου ελιάς (Olea Europea var. microcarpa alba) και ενός Bonsai δέντρου ελιάς (Olea europaea var. Oleaster). Μια υπέροχη και καλαίσθητη δημιουργία, η οποία δίνει πλέον την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο, ανά τον κόσμο, να έχει ένα κομμάτι της Ελληνικής γης στον χώρο του. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί και ως «πρεσβευτής» της Ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού, μιας και μέσα του εμπερικλείει τόσους συμβολισμούς ταυτόχρονα, όπως αυτούς της ελληνικής γης, της ιστορίας, της τέχνης, της διατροφής, της καινοτομίας, της ανακύκλωσης, της βιοικονομίας, του περιβάλλοντος, του Ελληνικού πνεύματος και της αναζήτησης του άγνωστου και του καινούργιου στο διάβα των αιώνων.
Εάν θέλουμε να ονειρευόμαστε το μέλλον μας σαν κοινωνία και σαν πολίτες, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο οικοσύστημα με αξίες και φιλοσοφίες, που να προστατεύουν τον συνάνθρωπό μας και τον «πλούτο» που κληρονομήσαμε από την μητέρα φύση, ώστε να μπορούμε αρμονικά να συνυπάρχουμε μαζί τους.