Η «Γνωμη» έγινε αποδέκτης επιστολής-πρότασης ομοτιμοποίησης του Καθηγητή Χημείας Γιάννη Ματσούκα, με υπογράφοντες μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και της ευρύτερης Ακαδημαϊκής Κοινότητας κάποιοι εκ των οποίων είναι μέλη της Ακαδημίας Αθηνών συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητή, Χρήστου Ζερεφού.
Επίσης, προσυπογράφουν με επιστολές οι κάτοχοι βραβείου Nobel: James Watson, Harald zur Hausen, Andrew Schally, Jean-Marie Lehn.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ
Ειδικότερα το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:
«Οι κάτωθι υπογράφοντες προτείνουμε την απονομή του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή στον Καθηγητή Χημείας Γιάννη Ματσούκα, για την προσφορά του στο Τμήμα, το Πανεπιστήμιο, την Παιδεία και την Κοινωνία.
Ο Καθηγητής Γιάννης Ματσούκας υπηρέτησε το Τμήμα Χημείας και το Πανεπιστήμιο επί 37 χρόνια από το 1976, όταν προσελήφθη ως βοηθός στο εργαστήριο Οργανικής Χημείας, έως το 2013 που αφυπηρέτησε ως Καθηγητής. Ο κ. Ματσούκας συνεχίζει να υπηρετεί το Πανεπιστήμιο και την Παιδεία μέσω των διεθνών ερευνητικών συνεργασιών του με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό και μέσω Εργαστηρίου του στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.
Ανήκει στην πρώτη σειρά φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών συνακόλουθα και στην πρώτη σειρά αποφοίτων του Ιδρύματος, ενώ περιλαμβάνεται μεταξύ των οκτώ πρώτων που τιμήθηκαν από το Πανεπιστήμιο. Ο εν λόγω Καθηγητής υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Πατρών από θεσμικές θέσεις, ως Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας και ως Διευθυντής του ΜΠΣ Ιατρική-Χημεία, του οποίου ήταν και ο ιδρυτής.
Το ερευνητικό έργο του είχε την αφετηρία του στα Πανεπιστήμια New Brunswick (Τμήμα Χημείας) και Calgary (Τμήμα Ιατρικής) του Καναδά, όπου πραγματοποίησε με επιτυχία μεταπτυχιακές σπουδές και μεταδιδακτορική έρευνα. Το Πανεπιστήμιο Calgary τον έχει τιμήσει με το διορισμό του ως Honorary Adjunct Professor.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, το έργο του αποτυπώνεται συνοπτικά:
• Σε συγγραφικό έργο άνω των 500 άρθρων, τα οποία δημοσιεύτηκαν i) σε έγκριτα περιοδικά με Κριτές [150], ii) σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων [90], iii) σε Βιβλία Εκδοτικών Οίκων ως Μονογραφίες [50], iv) ως Ανακοινώσεις (Abstracts) σε Περιοδικά με Κριτές [38], v) ως Περιλήψεις Ανακοινώσεων σε διεθνή Συνέδρια [172]. Eίναι συγγραφέας βιβλίων και σημειώσεων Οργανικής Χημείας και Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητισμού Συντονισμού [5].
• Σε μεγάλο αριθμό πατεντών (άνω των 90, patents and sub-patents, Europe, USA, Australia), όπου προστατεύονται τα αποτελέσματα της έρευνάς του.
• Στην Επίβλεψη 28 Διδακτορικών Διατριβών και 35 Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης και άνω των 200 Προπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών. Όλοι οι απόφοιτοί του διαπρέπουν.
•Στην Διεθνή Αναγνώριση του (άνω των 3.700 αναφορών, h index 35, h10-index 98, Google Scholar Citations).
Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής του θητείας έχει επιδείξει ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και είχε μια προσφορά, με την οποία τίμησε το Τμήμα, το Πανεπιστήμιο και τη Χώρα. Σημαντικό επίτευγμα της δραστηριότητάς του ήταν η σύνδεση της Έρευνας και του Πανεπιστημίου με την Κοινωνία. Μέσω των διεθνών Συνεδρίων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιατρική Χημεία», των οποίων ήταν ο διοργανωτής και συντονιστής και στα οποία συμμετείχαν παγκοσμίου κύρους ερευνητές, προεβλήθη το Πανεπιστήμιο και η Χώρα.
Υπήρξε ο ιδρυτής και επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων» για την περίοδο 1998-2013, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα άνω των 550 φοιτητών με μεταπτυχιακούς τίτλους, Διδακτορικά Διπλώματα (ΔΔ) και Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (ΜΔΕ), οι οποίοι αποτελούν πρεσβευτές του Πανεπιστημίου μας και της xώρας. Το Πρόγραμμα Ιατρική Χημεία ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που, μετά από διεθνή αξιολόγηση, έλαβε τον τίτλο «Euromaster», ενώ χαρακτηρίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και το Υπουργείο Παιδείας ως μία κορυφαία δράση Αριστείας για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. (http://excellence.minedu.gov.gr/draseis/listing/106-graduateprogram )
Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε την προσφορά του στην Παιδεία και τη χώρα με το πρόγραμμα ΕΛΙΔΕΚ, Προϋπολογισμού 240.000.000 Ευρώ, το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προς την Ευρωπαϊκή Ηγεσία και σε συνεργασία με δεκαπέντε κατόχους Nobel. Ήταν ο συντάκτης επιστολής, η οποία εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία στις 14 Δεκεμβρίου 2015 από τον Καθηγητή Harald Zur Hausen, με θετική και άμεση ανταπόκριση για την υποστήριξη της έρευνας στη χώρα μας. Η αλληλογραφία του με τους κατόχους Nobel και αυτών με την Ευρωπαϊκή Ηγεσία (Jean-Claude Juncker, Martin Schulz, Donald Tusk) είναι στη διάθεση των ιστορικών αρχείων του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Η έρευνα του έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Ιδιωτικών Χρηματοδοτήσεων, άνω των 15 εκ. ευρώ, που έχουν μεταφρασθεί σε δεκάδες υποτροφίες, πολλές θέσεις εργασίας και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος συνέβαλλε στην αναβάθμιση της έρευνας στο Τμήμα Χημείας. Υπήρξε συντονιστής εγκεκριμένων ανταγωνιστικών Προγραμμάτων, ένα εκ των οποίων το πρόγραμμα «Συνεργασία» της ΓΓΕΤ (2010) εγκρίθηκε με την τρίτη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ 620 προτάσεων και με την μεγαλύτερη χρηματοδότηση (3.000.000 ευρώ), με στόχο την αξιοποίηση της Καινοτομίας και δραστικών συνθέσεων που έχουν συντεθεί από την ερευνητική του ομάδα.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ
Για το πολύπλευρο Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό του έργο έχει τιμηθεί από δύο Προέδρους Δημοκρατίας, τους Κωστή Στεφανόπουλο και Προκόπη Παυλόπουλο, από την Ακαδημία Αθηνών, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Πατρέων καθώς και από πολλούς Ακαδημαϊκούς και Κοινωνικούς φορείς και Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τον προσκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο (18/12/2017), όπου τον ευχαρίστησε για «τη μεγάλη του προσφορά στον τόπο».
Για το έργο του και την προσφορά του στο Πανεπιστήμιο έχουν εκφραστεί με θερμά λόγια παγκοσμίου κύρους ερευνητές, μεταξύ των οποίων οι κάτοχοι Nobel, James Watson, Harald Zur Hausen, Andrew Schally, Jean Marie Lehn και Aaron Ciechanover. Έχει προσκληθεί δύο φορές στη Βουλή των Ελλήνων, όπου παρουσίασε (2009) στις Διακομματικές Επιτροπές Έρευνας και Τεχνολογίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το Έργο της Ερευνητικής του Ομάδας και τις Προοπτικές της Φαρμακευτικής Έρευνας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα της πολύχρονης και ευδόκιμης συνεργασίας του με τα Πανεπιστήμια Calgary του Καναδά και Victoria της Αυστραλίας, έχει αναγορευθεί ως Honorary Adjunct Professor (Faculty Professor) στα εν λόγω Πανεπιστήμια με συνεχή ανανέωση μέχρι σήμερα του διορισμού του ανά τριετία.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε επιπλέον, ότι μετά την αφυπηρέτησή του (2013) και μέχρι σήμερα συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό και αφοσίωση την εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα, όπως φαίνεται από το μεγάλο αριθμό πρόσφατων δημοσιεύσεων του (άνω των 40) στους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης (Google Scholar, Scopus). Επίσης, συνεχίζει τα Διεθνή Συνέδρια Ιατρικής-Χημείας, τα οποία αποτελούν ετησίως ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για το Πανεπιστήμιο Πατρών και ένα πόλο έλξης παγκοσμίου κύρους ερευνητών. Τα πρόσφατα Συνέδρια (2016, 2018, 2019) με τους κατόχους Nobel, James Watson, Harald zur Hausen, Aaron Ciechanover πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος στην ομιλία του στο 19ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας (2018) αναφέρθηκε στην αριστεία του έργου του και την προσφορά του στην Παιδεία και κοινωνία. Το 2019 του ανατέθηκε από το έγκριτο περιοδικό Brain Sciences να είναι ο Guest Editor της ειδικής έκδοσης (Special Issue), Advances in Multiple Sclerosis Research-Series I, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα επιτυχώς, με 21 άρθρα αιχμής και συνεχίζει να είναι ο Guest Editor της έκδοσης Advances in Multiple Sclerosis Research-Series II. Το 2021 (11/3) ανανεώθηκε ο διορισμός του ως Honorary Adjunct Professor στο Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας, ως επιβράβευση της διακεκριμένης έρευνάς του και της συνεργασίας του.
Τέλος, θεωρούμε ότι ο Καθηγητής Ματσούκας αποτελεί ένα πρεσβευτή του Πανεπιστημίου Πατρών και της Χώρας και ένα κεφάλαιο για την Παιδεία. Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, όπως αυτοί παρατίθενται στην πρόταση, προτείνουμε την απονομή του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή στον κ. Ματσούκα».
Ποιοι υπογράφουν την πρόταση:
1) Παναγιωτάκης Γεώργιος (Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών)
2)Mιχαήλ Παρούσης (Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας ΠΠ)
3) Σταύρος Κάκκος – (Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών-Chairman, Department of Vascular Surgery, University of Patras)
4)Χρίστος Κοντογιάννης (Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής, Πρώην Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής)
5) Δημήτριος Β. Βλαχάκος καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ,Υπεύθυνος Νεφρολογικής Μονάδας Παν/κό Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»,Χαϊδάρι
7) Θωμάς Μαυρομούστακος-Διευθυντής Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας ΕΚΠΑ
8) Αντρέας Τζάκος (Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
9 )Μαργαρίτη Μαριγούλα (Αναπλ. Καθ., Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών)
10) Γεωργία Σωτηροπούλου (Καθηγήτρια Τμήματος Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών & Συνεργαζόμενη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών)
11) Σοφία Αντιμησιάρη (Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών)
12) Ειρήνη Μαργιωλάκη (Αναπλ. Καθ. Βιοχημείας, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών)
13) Αθανασία Μουζάκη, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν/ο Πατρών
14) Αλέξανδρος Τσελέπης (Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής ΜΠΣ Ιατρική Χημεία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
15) Βάσω Αποστολοπούλου (Professor of Immunology, Deputy Vice-Chancellor Research, Victoria University, Melbourne, Australia)
16) Γεώργιος Λιαπάκης (Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
17) Νικόλαος Γρηγοριάδης (Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, Δντης Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Πρόεδρος Της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, ΕΛΛΑΝΑ)
18) Άκης Τσελέντης (Καθηγητής Σεισμολογίας Εθνικού κ΄ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντης Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δ/ντης Εθνικού Κέντρου Προειδοποιήσεις Τσουνάμι, Επιτ. Μέλος Ρωσικής Ακαδημίας, Επίσκ. Καθηγητής Tokyo University/ Earthquake Research Institute)
19) Κουλαδούρος Ηλίας (Καθηγητής Οργανικής Χημείας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
20) Δημήτριος Αλεξόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας , Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Παν/κό Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», Χαϊδάρι
21) Dimitri Monos, Evelyn Willing Bromley Professor of Pathology and Lab Medicine Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania Director, Immunogenetics Laboratory The Children’s Hospital of Philadelphia Philadelphia, PA 19104 USA
22) Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης, Ερευνητής ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων, Παν/μιο Northeastern
23) Chris D. Platsoucas, Professor of Biological Sciences.
Former Dean (2007-2017), College of Sciences Old Dominion University Norfolk, VA And Former Dean (1998-2004)
College of Sciences and Technology,
Temple University
Former L.H.Carnell Professor and Chairperson (1993-2006)
Department of Microbiology and Immunology
Temple University School of Medicine Philadelphia, PA USA
24) Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος (Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών)
25) Αθανάσιος Κουτίνας (Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών)
26) Ιωάννης Γεροθανάσης (Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
27) Μιχάλης Μαραγκουδάκις (Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών)
28) Χριστόδουλος Φλωρδέλλης (Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών)
29) Παναγιώτης Γ. Παπαθανασόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας, πρ. Διευθυντής Νευρολογικής, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, πρ. Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας)
30) Κυριάκος Αθανασίου (Ομότιμος Καθηγητής Διδακτικής Βιολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών [ΕΚΠΑ], πρώην Πρόεδρος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών [ΙΚΥ])
31) Γεώργιος Π. Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής, Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής,
Μονάδα Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας στην Ενδοκρινολογία,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
32) Ξενοφών Βερύκιος, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
33) Γεώργιος Αθανασόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
34) Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
35) Δημήτριος Νανόπουλος,Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Πανεπιστήμιο Texas A&M, ΗΠΑ
36) Σταμάτιος Κριμιζής, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Επίτιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων, Johns Hopkins University, MD, USA.
ΚΑΤΟΧΟΙ NOBEL
Με επιστολές των προτείνουν την απονομή του τίτλου Ομότιμου Καθηγητή στον Καθηγητή Γιάννη Ματσούκα
1. James Watson (Cold Spring Harbor Laboratory, U.S.A.)
2. Harald zur Hausen (University of Heidelberg, Germany)
3. Andrew Schally (University of Miami, U.S.A.)
4. Jean-Marie Lehn (University of Strasbourg, France).
ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Υπέγραψαν για την ομοτιμοποίηση Καθηγητή Γιάννη Ματσούκα στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος Χημείας στις 10/6/2014.
(Πρακτικό ΓΣ Τμήματος Χημείας 70450 / 23-9-14):
1. Αλέξιος Λυκουργιώτης (Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Χημείας)
2. Θεόδωρος Χριστόπουλος (Πρώην Πρόεδρος Τμήματος Χημείας)
3. Κλεομένης Μπάρλος (Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Χημείας)
4. Σπύρος Πελεπές (Καθηγητής Τμήματος Χημείας)
5. Δημήτριος Γάτος (Καθηγητής Τμήματος Χημείας)
6. Θεόδωρος Τσέλιος (Καθηγητής Τμήματος Χημείας)
7. Γεράσιμος Τσιβγούλης (Αν. Καθηγητής Τμήματος Χημείας)
8. Αλέξανδρος Βλάμης (Αν. Καθηγητής Τμήματος Χημείας )
9. Αργυρώ Μπεκατώρου (Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας )
10.Δέσποινα Καλογιάννη (Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας).