Η πρώτη κακοκαιρία της χρονιάς η “Αθηνά” είναι εδώ και τις επόμενες ημέρες ακολουθεί και νέα πιο επικίνδυνη – σύμφωνα με τους μετεωρολόγους – επιδείνωση του καιρού. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ilialive.gr η ανησυχία στην πυρόπληκτη ζώνη μεγαλώνει, καθώς οι επιπτώσεις του καιρού είναι απρόβλεπτες. Οι πρόσφατες εικόνες καταστροφής στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια, εντείνουν την ανησυχία στην Ηλεία που ευτυχώς για την ώρα δεν δέχθηκε τόσο μεγάλο βάρος από τις καιρικές συνθήκες. Όμως βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα, είναι μόλις οι πρώτες βροχές και κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει… Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας αλλά και οι πρόεδροι δύο χωριών που κινδυνεύουν από τη μανία της φύσης, η Καυκανιά και το Κλαδέο, μίλησαν για τα όσα φοβούνται εκεί που πέρασαν οι φλόγες…
Λάττας: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πλημμυρών στα πεδινά
Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας μιλώντας για τους κινδύνους που απειλούν την πυρόπληκτη ζώνη της Ηλείας, σημείωσε πως η απειλή είναι μεγαλύτερη στα πεδινά.
“Στην πεδινή κοίτη, εκεί που εκβάλλουν οι χείμαρροι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα καθότι μία μεγάλη λεκάνη απορροής των υδάτων συρρικνώνεται σε ένα μικρό σωληνωτό ή σε ένα μικρό οχετό προκειμένου να περάσει έναν δρόμο ή ένα μεγάλο τεχνικό έργο” σημείωσε ο κ. Λάττας και συμπλήρωσε: “Έκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλημμυρικό φαινόμενο το οποίο πιστεύουμε ότι θα είναι τέτοιο που θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην πεδινή ζώνη. Είμαστε όμως σε συνεχή επαγρύπνηση, παρακολουθούμε συνεχώς τα χωριά έξω, ήδη από τις χθεσινές (σ.σ. προχθεσινές) βροχές σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί γνωρίζουμε τι γίνεται στα χωριά της περιοχής της ευθύνης μας, δεν έχουμε διαπιστώσει κανένα πρόβλημα τέτοιο που να δημιουργεί ανησυχία. Συνεχίζουμε όμως να παρακολουθούμε γιατί τώρα ξεκινάει”.
Ο Δασάρχης Πύργου, ανέλυσε την εικόνα των τελευταίων ετών στην περιοχή και μίλησε για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και που ελπίζει πως θα ξεκινήσουν στο επόμενο δεκαήμερο. “Δυστυχώς η περιοχή μας τα τελευταία 23 χρόνια έχει πληγεί τρεις φορές από μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Και αναφέρομαι για το 1998, το 2007 και φέτος το 2021. Όπως καταλαβαίνετε όταν έχουμε τρεις απανωτές πυρκαγιές σε τόσο μικρό διάστημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς η βλάστηση και παρεμποδίζεται και η φυσική αναγέννηση από τις πολλές πυρκαγιές. Παρόλα αυτά η υπηρεσία μας μετά τις πυρκαγιές έχει συντάξει και ήδη από σήμερα είναι στην διεύθυνση συντονισμού και επιθεώρησης δασών, μελέτη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών κυρίως έργων, με σκοπό να δημιουργήσει τέτοια έργα που θα παρεμποδίσουν την διάβρωση του εδάφους και την παράσυρση κατεπέκταση των εδαφών. Τα έργα αυτά έχουν σαν στόχο να συγκρατήσουν το έδαφος και να σταματήσουν την διαβρωτική και την πλημμυρική δράση το νερού”.
Εξειδικεύοντας την αναφορά του αυτή τόνισε ότι “… αναφέρομαι στα ξυλοφράγματα, τα ξυλοδέματα, και τα κορμοδέματα. Αυτά τα οποία υλοποιούμε στην ορεινή ζώνη και φιλοδοξούμε ότι από την επόμενη εβδομάδα ίσως και την μεθεπόμενη θα αρχίσουμε και την κατασκευή τους. Τα έργα αυτά είναι αρκετά σημαντικά προκειμένου να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ευτυχώς αυτές τις τελευταίες ημέρες οι βροχοπτώσεις που έπεσαν στην περιοχή μας ήταν τέτοιες που απομάκρυναν αυτό το στρώμα της σταχτής που δημιουργούσε πρόβλημα στον εμποτισμό του υδροφόρου ορίζοντα από το νερό. Άρα, οι βροχές που πέφτουν πλέον απορροφούνται από το έδαφος και με την θερμοκρασία την οποία είναι αρκετά υψηλή για την περιοχή μας έχουμε ήδη την πρώτη φυσική αναγέννηση η οποία αρχίζει και καλύπτει δειλά δειλά αυτές τις καμένες εκτάσεις. Άρα, αλλάζει την εικόνα αυτής της καμμένης περιοχής. Πιστεύουμε ότι αν συνεχιστεί έτσι ο καιρός, τα πλημμυρικά φαινόμενα να μην είναι τόσο δυνατά”.
“Μας ξέχασαν…”
Η πρόεδρος της ΤΚ Κλαδέου Ευγενία Φωτοπούλου, περιέγραψε με μελανά χρώματα το χειμώνα που έρχεται και δεν έκρυψε το φόβο της για τις επιπτώσεις της χειμερινής περιόδου στην πυρόπληκτη ζώνη. Ξεκίνησε με το παράπονο, αυτό της απουσίας όλων μετά τις πυρκαγιές. “Στην αρχή μας έλεγαν ότι είμαστε δίπλα σας και μη στεναχωριέστε αλλά τώρα είναι όλοι απόντες. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου…” σχολίασε.
Αναφερόμενη στα προβλήματα που προκαλεί η κακοκαιρία η κα Φωτοπούλου ανέφερε τα εξής: “Μπορεί να είδατε τον δρόμο που οδηγεί στην Ολυμπία ότι είναι σχεδόν αποκομμένος. Φαινόμενα με κατολισθήσεις, πλημμυρικά φαινόμενα και ο χειμώνας τώρα άρχισε… Μέχρι τον Μάιο εδώ η περιοχή έχει χειμώνα. Σε ό,τι αφορά τις βροχές δηλαδή δεν έχουμε χιόνια ή πάγους. Οι βροχές όμως είναι πάρα πολλές, περιμένουμε ότι θα είναι ο πιο δύσκολος χειμώνας της ζωής μας γιατί το 2007 μπορεί να καήκαμε αλλά τότε δεν είχε καεί ούτε του Πόθου, ούτε το Λάσδικα, ούτε το Λάλα. Το λέω αυτό γιατί όλα αυτά τα νερά καταλήγουν σε εμάς”.
Ανησυχία για τον ποταμό Κλαδέο
Η κα Φωτοπούλου εξέφρασε την ανησυχία της για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο ποταμός Κλαδέος. “Εδώ είναι οι πηγές του Κλαδέου ποταμού, ο οποίος καταλήγει μέσα στον χώρο στην Ολυμπία και μετά στον Αλφειό. Ο ποταμός αυτός έχει κάνει πάρα πολλές ζημιές, έχει πάρει αυτοκίνητα, έχει παρασύρει ζώα, καλλιέργειες, μηχανήματα. Και όλα αυτά με λιγότερη καμένη έκταση. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα… Είμαι πολύ θυμωμένη με όλους, είμαι θυμωμένη με τους πολιτικούς, τους βουλευτές της Ηλείας. Έχουμε τόσους… Που είναι αναρωτιέμαι; Το βουνό αυτό πίσω μου κινδυνεύει να πέσει στα σπίτια. Είναι επικίνδυνο. Διότι δεν έχουμε βουνά με πέτρες, έχουμε βουνά με χώματα. Κάηκαν τα δέντρα και περιμένουμε τώρα όλα τα βουνά να έρθουν κάτω. Δεν ξέρω τι να πω, είμαι απελπισμένη …” είπε με πικρία η πρόεδρος της ΤΚ Κλαδέου.
Στην πληγωμένη Καυκανιά
Η Καυκανιά είναι ένα χωριό που χρόνια τώρα βιώνει τις επιπτώσεις που ακολουθούν τις πυρκαγιές. Καμένη το 2007, καμένη και το 2021. Με ανοιχτές πληγές, με μια κατολίσθηση που διέλυσε το κέντρο του χωριού και έργα που ακόμα δεν έχουν τελειώσει εκεί. Και έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιώργος Ρηγόπουλος εξήγησε τους κινδύνους που απειλούν το χωριό. “Επειδή έχουμε βουνά και οι πλαγιές έχουν μεγάλη κλήση, αν έχουμε δυνατό χειμώνα θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Εκείνο που θέλουμε και παρακαλούμε είναι να παρακάμψουν την γραφειοκρατία, να συνεννοηθεί η Περιφέρεια, ο Δήμος και το δασαρχείο και να κόψουν τα δέντρα στους δρόμους πριν θρηνήσουμε θύματα. Να φτιάξουν τα απαραίτητα, τα γεφύρια, τις χαράδρες που πρέπει να τις σταθεροποιήσουν με τσιμέντο έτσι ώστε τα νερά να φύγουν ομαλά και με την καθοδήγηση του προέδρου που γνωρίζει το χωριό πως πρέπει να πάνε τα νερά. Δεν είναι μόνο ο καθαρισμός όπως είπα… Τα νερά που θα πάνε ανεξέλεγκτα; Οι περιουσίες μας αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο και θα πάθουμε μεγαλύτερη ζημιά τώρα από ότι με την φωτιά” σημείωσε ο κ. Ρηγόπουλος.
Πηγή: ilialive.gr