Μπαράζ κινητοποιήσεων σχεδιάζουν οι επαγγελματίες της εστίασης, με κλείσιμο καταστημάτων και μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με συμμετοχή επαγγελματιών που θα καταφθάσουν με πούλμαν από όλη την Ελλάδα.
Οριστικές αποφάσεις για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, τα αιτήματα και την ατζέντα του κλάδου στις επιδιωκόμενες επαφές με το Μαξίμου αναμένονται σήμερα, αλλά όλα δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη για τις 15 Νοεμβρίου. Μάλιστα πιο αποφασισμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε επαρχιακές πόλεις συγκριτικά με όσους έχουν βάση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώνονται αντικειμενικές δυσκολίες για μαζική συμμετοχή στις δράσεις, αν και οι απώλειες τζίρου από τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των μέτρων ξεπερνούν το 30%.
Οι επιχειρηματίες της εστίασης βλέπουν την πελατεία τους να λιγοστεύει με τα νέα μέτρα που δείχνουν «πόρτα» στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 50% -και με πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να κινούνται σε ποσοστά κάτω του 50%-, οι μισοί πελάτες είναι αποκλεισμένοι. Έτσι οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, σε μια περίοδο που αναζητούν έσοδα για να πληρώσουν τα χρέη της πανδημίας.
Όπως μετέφεραν και χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνδικαλιστικοί φορείς της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητούν οριζόντια μέτρα, ισονομία με τα super market, ορθολογικοποίηση των ποινών που φτάνουν στις 5.000 ευρώ και 15νθήμερο λουκέτο, αναβολή υποχρεώσεων που συσσώρευσε η πανδημία και οικονομική στήριξη, ενώ ειδικά οι επιχειρηματίες της εστίασης επιμένουν στα πάγια αιτήματα του κλάδου όπως η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το πάγωμα επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, ένεκα του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, περιορίστηκαν σε ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις ως προς την εφαρμογή των μέτρων, στην επανεκτίμηση του ύψους των προστίμων, στην αναζήτηση πόρων για το λιανεμπόριο, στη λήψη πιθανών μέτρων για τα super market και στη διερεύνηση της δυνατότητας αναβολής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας.