Written by 21:27 Featured, Διεθνή

Στο Βερολίνο ανοίγει η πόρτα του ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία: Τα «παζάρια» Ερντογάν, η αντίδραση των ΗΠΑ και οι ρωσικές απειλές

«Θερμές» αναμένονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της συμμαχίας στο Βερολίνο που αρχίζει αύριο Σάββατο μετά το πιθανό τουρκικό «μπλόκο».

Στη γερμανική πρωτεύουσα και άλλοτε «πρωτεύουσα» του «Ψυχρού Πολέμου» η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία θα συζητηθεί εκτεταμένα. Στη σκιά του αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις και προβαίνει σε ψυχροπολεμικές απειλές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία, σενάριο σχεδόν επιστημονικής φαντασίας προ της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι μια τέτοια κίνηση ερμηνεύεται από την ίδια ως εχθρική κίνηση, και έχει προχωρήσει σε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα επιδιώκοντας να εκφοβίσει την Φινλανδία.

Εν μέσω αυτού του «εκρηκτικού» κλίματος, στα πιθανά «αντίποινα» και τις «απαντήσεις» από πλευράς Μόσχας ενδέχεται να είναι και η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, όπως αναφέρει το Newsweek, αντέδρασε στις απειλές της Μόσχας, λέγοντας ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσειςγια την ασφάλεια και την άμυνά μας».

Και προσθέτει: «Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης».

Σύμφωνα με την Daily Mail, στο Ελσίνκι έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 900.000 κάτοικοι.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε ευκαιρία για «παζάρια» προωθώντας τη δική του ατζέντα, με αντάλλαγμα την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Επισημαίνεται ότι στο άτυπο δείπνο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο και της Σουηδίας Αν Λίντε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν στο Βερολίνο για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς και για την προετοιμασία της Διάσκεψης Κορυφής της Μαδρίτης (28-30.06.2022), με έμφαση στην προετοιμασία για το νέο Στρατηγικό Δόγμα.

Η Ουάσινγκτον θα ζητήσει εξηγήσεις από την Άγκυρα

Εξηγήσεις από την Τουρκία για την αρνητική στάση της έναντι της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, θα ζητήσει η Ουάσινγκτον στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ.
Επικοινωνία Μπάιντεν με τον Φινλανδό πρόεδρο και τη Σουηδή πρωθυπουργό

Κοινή επικοινωνία με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σκιά των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν για βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο το τηλεφώνημα διήρκεσε λίγο πάνω από μισή ώρα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία αύριο Σάββατο στη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Η πρώτη κίνηση του Κρεμλίνου: Το Σάββατο η Ρωσία «κατεβάζει τον διακόπτη» στη Φινλανδία 

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δηλώνει ότι θα σταματήσει να προμηθεύει το Ελσίνκι με ρεύμα από αύριο, επικαλούμενη «θέματα πληρωμών», την ώρα που αυξάνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ της Μόσχας και του Ελσίνκι μετά τη διαφαινόμενη ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία θα αναστείλει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε o προμηθευτής RAO Nordic την Παρασκευή.

Απειλεί και με πυρηνικά η Ρωσία

Ακόμη πιο σφοδρή ήταν η αντίδραση από πλευράς Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο «ανοικτής σύγκρουσης» της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «ξεκάθαρη απειλή» για τη χώρα του μια ένταξη της Φινλανδίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο, εξηγώντας ότι η Ρωσία θα αναλύσει τα νέα δεδομένα και θα ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας».

«Παζάρι» του Ερντογάν με τα F-16 για να μπουν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία–Σουηδία

Ευκαιρία για ένα ακόμα «παζάρι» βρήκε πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας με αφορμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Προκειμένου να ενταχθούν τα δύο κράτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία των συμμάχων. 

Λέγοντας ότι «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο, και επιδιώκει ανταλλάγματα. Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική κατά την Άγκυρα κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.  

Πηγή: skai.gr

(Visited 36 times, 1 visits today)
Close