Τα σβησμένα ίχνη της Ρωσίδας κατασκόπου αναζητούν τα στελέχη της ΕΥΠ. Η «Μαρία Τσάλλα», όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες, φαίνεται να είχε στήσει ένα δίκτυο με σκοπό να συλλέγει πληροφορίες, τις οποίες – σύμφωνα με την ΕΥΠ – έστελνε στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αυτό που έχει προκύψει από την έρευνα της ΕΥΠ είναι ότι η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε ταξιδέψει σε Μεξικό, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ιταλία με πλαστά έγγραφα του Περού και όταν πήρε το ελληνικό διαβατήριο έκανε κάποια ταξίδια στη Γαλλία.
Στο μικροσκόπιο, όμως, των ελληνικών Αρχών έχουν μπει τα ταξίδια της Σμίρεβα σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα, καθώς εκεί υπάρχει έντονη αμερικανική παρουσία. Στη μεν Αλεξανδρούπολη υπάρχει η βάση ενώ στη Θεσσαλία υπάρχουν τα drones των Αμερικανών. Γι’ αυτό ψάχνουν να βρουν εάν η Ρωσίδα κατάσκοπος συνέλεγε πληροφορίες και αν είχε επαφές εκεί.
Αυτό που ενδιαφέρει τα στελέχη της ΕΥΠ είναι κυρίως με ποιους ανθρώπους ερχόταν σε επαφή στο εσωτερικό της χώρας και εάν συνεργαζόταν με δίκτυα σε Γαλλία και Ιταλία.
Συνεργασία αναμένεται να αναπτυχθεί επίσης μέσω διεθνών «καναλιών» και με το Περού, καθώς τόσο η ίδια η «Μαρία Τσάλλα» όσο και ο σύζυγός της, επίσης Ρώσος κατάσκοπος με πλαστό περουβιανό διαβατήριο στο όνομα «Ντανιέλ Κάμπος», είχαν διαβατήρια από τη συγκεκριμένη χώρα. Εκεί φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο το οποίο καταφέρνει να τους βγάζει χαρτιά.
Βρέθηκε νεκρός ο δικηγόρος της Ρωσίδας κατασκόπου
Όπως αναφέρει το Mega, ο δικηγόρος που φαίνεται να υποδέχθηκε την κατάσκοπο στην Ελλάδα και τη βοήθησε να ελληνοποιηθεί, εντοπίστηκε νεκρός πριν από περίπου δύο χρόνια σε ηλικία 45 ετών. Ο δικηγόρος μετά την ελληνοποίησή της, λειτουργούσε και σαν φορολογικός της εκπρόσωπος, ενώ φέρεται να της παρείχε νομική αρωγή στις ενέργειές της για να εγγραφεί στο Δημοτολόγιο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ήταν ρωσικής καταγωγής με κατά βάση Ρώσους πελάτες που βρίσκονταν στην Ελλάδα. Το δικηγορικό του γραφείο βρισκόταν στην οδό Ιπποκράτους με την επιγραφή να είναι στα ρώσικα. Ήταν μάλιστα μέλος ελληνορωσικού συνδέσμου φιλίας.
Από τις έρευνες της ΕΥΠ, φέρεται να έχουν ταυτοποιηθεί και τα στοιχεία της μητέρας της Ιρίνα Σμίρεβα. Πρόκειται για πρόσωπο που έχει γεννηθεί το 1969 και έχει αποβιώσει το 2013, ενώ φέρεται ακόμα να είχε ποινικές εμπλοκές και να είχε φυλακιστεί.
Το έγγραφο με το οποίο δόθηκε το «πράσινο φως» για ελληνική ταυτότητα
Η 35χρονη κατάσκοπος είχε επιλέξει για το ελληνικό της όνομα, ένα πολύ συνηθισμένο επίθετο της περιοχής από την οποία έλεγε ότι κατάγεται, το Αλιβέρι Ευβοίας, προκειμένου να μην κινήσει υποψίες.
Προκειμένου να εγγραφεί στον δήμο και να μπορέσει να βγάλει ταυτότητα, έπρεπε να δηλώσει διεύθυνση κατοικίας, πράγμα στο οποίο τη διευκόλυνε ο δικηγόρος ο οποίος φαίνεται να την έχει βοηθήσει.
Το σπίτι στο οποίο έλεγε ότι έμεινε, στο οποίο δεν εμφανίστηκε ποτέ, ανήκε σε γυναίκα η οποία φαίνεται να έχει φιλικές σχέσεις με τον συγκεκριμένο δικηγόρο, ενώ το συμβόλαιο για τη μίσθωση δεν υπογράφηκε ποτέ, σύμφωνα με το Mega.