Χωρίς υψηλές προσδοκίες σχηματισμού σταθερής τακτικής κυβέρνησης έχουν εκλογές σήμερα στη Βουλγαρία για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Ένα σενάριο που αν επιβεβαιωθεί, θα μπλοκάρει τις πληρωμές 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ στη Σόφια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση να προχωρήσουν οι Βούλγαροι τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης. Μια προϋπόθεση που μόνο μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Σόφια μπορεί να εκπληρώσει.
Αναμένεται αύξηση της αποχής-Διπλές εκλογές τον Οκτώβριο βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές
Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν στο ethnos.gr ότι μεγάλος νικητής θα αναδειχθεί για ακόμη μια φορά η αποχή, εκτιμώντας ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο (εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές). Από τους 6.602.990 πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στις κάλπες, υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν μόλις 2,5 με 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι με την μεγαλύτερη αποχή να εντοπίζεται στους νέους.
Μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το εκλογικό σώμα δείχνει πάρα πολύ κουρασμένο και απογοητευμένο. Οι ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων στα πάρκα της Σόφιας και των μεγάλων πόλεων της Βουλγαρίας συγκεντρώνουν πολίτες οι οποίοι, όμως, παίρνουν τα δώρα που μοιράζουν τα κόμματα όπως μαλλί της γριάς, αναπτήρες, μπαλόνια, μπρελόκ, στυλούς και ημερολόγια και… αποχωρούν.
Σύμφωνα με τον Pavel Valchev, αναλυτή της Alpha Research, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την αναμενόμενη χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων, ενώ οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι πολύ ρόδινες. Οι πολίτες επηρεάζονται από το ποιες είναι οι προοπτικές επιτυχίας αυτού του κοινοβουλίου, σε σχέση με την απόφασή τους να προσέλθουν να ψηφίσουν. Ο ρόλος κλειδί είναι περισσότερο ο ρόλος των ίδιων των πολιτικών και οι ευκαιρίες που παρουσιάζουν στον λαό για τις πιθανότητες σχηματισμού μιας επιτυχημένης μελλοντικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής οι προοπτικές δεν είναι πολύ θετικές. Και πάλι, ως εκλογικό αποτέλεσμα, αναμένουμε να έχουμε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, χωρίς ξεκάθαρο νικητή. Η μεγάλη πρόκληση για τα κόμματα δεν είναι μόνο να μιλήσουν για τα προβλήματα του λαού και κυρίως για το πώς θα τα λύσουν, αλλά και να τον πείσουν ότι είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις και να εφαρμόσουν τη διακυβέρνηση. Οι πολίτες έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και ένα μεγάλο μέρος τους δεν αποδέχεται την ιδέα μιας συμμαχικής κυβέρνησης μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ και του κόμματο GERB και του ‘’Συνεχίζουμε την αλλαγή’’ και της ‘’Δημοκρατικής Βουλγαρίας’’» του Κιρίλ Πετκόφ.
Ταρίφα 150 λέβα για εξαγορά ψήφων
Την ίδια ώρα πληθαίνουν ακόμη μια φορά οι καταγγελίες στο υπουργείο Εσωτερικών για εξαγορά ψήφων. Σύμφωνα με αυτές η τιμή της ψήφου κυμαίνεται στις πόλεις της Βουλγαρίας στα 150 λέβα (75 ευρώ), μια ταρίφα αρκετά υψηλότερη από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι ο Parvan Simeonov, κοινωνιολόγος της Gallup International, υποστήριξε ότι «ο αριθμός των ψηφοφόρων των οποίων η ψήφος έχει εξαγοραστεί, είναι επίσης υπολογίσιμος» για την τελική έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.
Νούμερο ένα πρόβλημα η ακρίβεια
Αυτό που απασχολεί και προβληματίζει πάρα πολύ τους Βούλγαρους είναι η ακρίβεια λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, αποτελώντας το νούμερο ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα το τυρί από 11 λέβα το κιλό πλέον κοστίζει 20 λέβα, ένα λίτρο γάλα ενώ το έβρισκαν με 2.8 λέβα, πλέον κάνει πάνω από 3,5 λέβα. Αντίστοιχα, το ψωμί κόστιζε ένα λέβα πέρσι και σήμερα είναι δύσκολο να βρεις φρατζόλα κάτω από δύο λέβα. Εκτός από την ακρίβεια η στάση της χώρας απέναντι στην Ρωσία και στον πόλεμο Ουκρανία διχάζει τον κόσμο και τα πολιτικά κόμματα.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές έχει ο συνασπισμός «Συνεχίζοντας τις αλλαγές-Δημοκρατική Βουλγαρία» του πρώην πρωθυπουργού Κιρίλ Πετκόφ ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 23-27%. Με μόλις 1% πίσω τους βρίσκεται και πάλι το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ παρά τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν κατά τη δεκαετή διακυβέρνησή του.
Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί θα μπορούσαν εύκολα να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά ο Μπορίσοφ είναι μια διχαστική φιγούρα και δυσκολεύει ένα. τέτοιο ενδεχόμενο.
Τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλγαρία είναι το DPS, για το οποίο θα ψήφιζε το 14% των ψηφοφόρων, κυρίως Τουρκόφωνων στη Βουλγαρία.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το φιλορωσικό λαϊκιστικό κόμμα Vazrazhadane (Αναγέννηση) συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 12% στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Ποσοστό 8% συγκεντρώνει το φιλορωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος Ράντεφ.
Ο μεγαλύτερος χαμένος κάτω από το όριο του 4% για την είσοδο στο βουλγαρικό κοινοβούλιο είναι το. κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» του σόουμαν Σλάβι Τριφόνοφ, το οποίο μόλις πριν από ενάμιση χρόνο είχε την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση.