Στην παρουσίαση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης συναθροίσεων και της νέας φιλοσοφίας της ΕΛ.ΑΣ στο ζήτημα που για δεκαετίες αποτελούσε «αγκάθι» στην Κατεχάκη, προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.
Στη διαδικτυακη συνέντευξη, παρουσιάστηκε το νέο πλαισίο για τις συναθροίσεις και τη νέα φιλοσοφία διαχείρισής τους από την Αστυνομία, που ουσιαστικά σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έχει ως στόχο όχι τη διάλυση αλλά την περιφρούρηση και προστασία των συναθροίσεων χωρίς τη διατάραξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής και την πρόκληση επεισοδίων και καταστροφών.
Όπως είπε, o κ. Χρυσοχοίδης, «η αστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων. Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία. Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση! Γιατί η διαχείριση της συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας».
Το σχέδιο
Το νέο modus operandi στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες: τη διεύρυνση της ευελιξίας και τη μείωση της έντασης με έμφαση στην επικοινωνία με τους συναθροιζόμενους και τον περιορισμό της κατασταλτικής δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Mάλιστα η Αστυνομία θα προχωρά σε επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου σε χρονικό διάστημα 1-3 ετών έτσι ώστε στον σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνονται πρακτικές απο χώρες του εξωτερικού ή επιχειρησιακές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν και να επηρεάσουν τη διαχείρηση των συναθροίσεων. Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. «Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο στηρίζεται στον νόμο 4793/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, το Π.Δ 73/2020 περί ρύθμισης δημοσίων συναθροίσεων και το Π.Δ 75/2020 που αφορά στην χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε δημόσιους χώρους.
Οι πολίτες μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛ.ΑΣ θα εχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις, τους περιορισμους και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Η Αστυνομία στην ειδική πλατφόρμα για τις συναθροίσεις θα ενημερώνει τους διοργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί ενω αστυνομικός ειδικός διαμεσολαβητης θα αναλαμβάνει την επικοινωνια. Οι διοργανωτές δε, υποχρεούνται να γνωστοποιούν την πρόθεση διοργάνωσης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων θα βρίσκεται σε συνεχη επικοινωνία με τους οργανωτές ενώ ο αστυνομικός διαμεσολαβητης θα παραμένει στον χώρο και θα παρεμβαίνει για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Σε συγκεντρώσεις χαμηλης ή μεσαίας επικινδυνότητας, τον αστυνομικό διαμεσολαβητή συνεπικουρούν τα μέλη της ομάδας Ο.Δ.Ο.Σ (Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων). Επίσης ανακοινώθηκε οτι κάθε αστυνομικός θα φέρει έναν ειδικό διακριτό αριθμό, ενώ όπως τόνισε κ. Χρυσοχοίδης, θα υπάρχει διαφάνεια στις διαδηλώσεις καθώς οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερες ενώ σε λίγες ημέρες θα εφοδιαστούν με κάμερες σώματος και οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Αξίζει να τονισθεί οτι οι συγκεντρώσεις θα αξιολογούνται ανάλογα με το μέγεθος και την επικινδυνότητα (χαμηλή – μεσαία – υψηλή) ενώ θα υπάρχει οριοθετημένος χώρος για τους δημοσιογράφους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα εξαντλούνται τα όρια της ανοχής, η χρήση νερού και χημικών θα είναι η τελευταία επιλογή ενω παράλληλα θα υπάρχει και το δικαιωμα της πόλης να λειτουργεί κανονικά. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ότι αφορά τα δακρυγόνα, ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοίδης υπογραμμίζοντας οτι, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, θα διασφαλιστεί το δικαίωμα του συναθροίζεστε και θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας.
Covid-19 και εμβόλια
Από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί απο μάχιμες υπηρεσίες και με ηλικιακό κριτήριο απο δόσεις που θα χάνονταν ενώ έχει δημιουργηθεί ειδικός πίνακας για όσους αστυνομικούς επιθυμούν να εμβολιαστούν άμεσα. Απο τις αρχές της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8.5 εκατομμύρια έλεγχοι απο την ΕΛ.ΑΣ, διαπιστώθηκαν 232.000 παραβάσεις ενω τα πρόστιμα αγγίζουν τα 52 εκατομμύρια ευρώ.
Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Σχετικά με δημοσιεύματα που λένε οτι στα πανεπιστήμια θα υπάρχουν αποθήκες οπλισμού, ο κ. Χρυσοχοίδης απάντησε οτι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα είναι άοπλη απο πυροβόλα όπλα, υπογραμμίζοντας οτι «πολιτική δεν γίνεται με ψέματα, θεωρίες συνωμοσίας και ανυπόστατα πράγματα».
Κουφοντίνας
Για το θέμα δε του Δημήτρη Κουφοντίνα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου είπε οτι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ειναι ένας βαρυποινίτης που εκτίει την ποινή του και προσπαθεί να εκβιάσει για να έχει προνομιακή αντιμετώπιση. Η δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν εκβιάζεται.
Εξοπλιστικά προγράμματα
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το 2020 «έτρεξε» ένα εξοπλιστικό πακέτο 20 εκατομμυρίων ευρώ και αγοράστηκαν 23.000 αλεξίσφαιρα, 8.000 ειδικές στολές, 4.000 πλήρης εξοπλισμός δικυκλιστών ενώ η Αστυνομία ενισχύθηκε με 2.450 οχήματα διαφόρων τύπων. Το 2021 το εξοπλιστικό πακέτο ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια για μηχανολογικό εξοπλισμό, ανακατασκευή των λεωφορείων της Αστυνομίας, αγορά 40-80 περιπολικών με ειδικό κλωβό μετακίνησης για Covid-19 ή άλλα μεταδοτικά νοσήματα, 4 ασθενοφόρα, 5 θωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που υπάρχουν στον Έβρο και 4 οχήματα ειδικών δράσεων.