Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας μετρά το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας ψυχικά πασχόντων. Αναφορικά με το περασμένο έτος δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο COVID-19.
Η τρέχουσα επιδημία επηρέασε ποικιλοτρόπως την λειτουργία του συλλόγου καθώς και τις υπηρεσίες του.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Πολύ σύντομα και ενώ διανύαμε τον πρώτο μήνα εφαρμογής των νέων μέτρων, αναδύθηκε η ανάγκη της χρήσης της τεχνολογίας και του δικτύου στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η νέα συνθήκη ενώ αναμέναμε να περιορίσει την επαφή, μας έμαθε νέους τρόπους να διεκδικούμε το «μαζί» με τα μέλη, τους φροντιστές, τους εθελοντές και φίλους του συλλόγου, δημιουργώντας νέα δίαυλο επικοινωνίας.
Αναφορικά με την προσπάθεια μας για συνεχή εξέλιξη και ποιότητα των υπηρεσιών μας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς το Κέντρο παρείχε υπηρεσίες ψυχιατρικής αξιολόγησης, ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής και εργασιακής επανένταξης, όπου τα μέτρα προστασίας το επέτρεπαν δια ζώσης και όπου όχι με την χρήση της τεχνολογίας
Συνολικά τις παραπάνω υπηρεσίες έλαβαν 504 νέοι ωφελούμενοι.
Αναλυτικότερα, 658 άτομα έλαβαν ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, συνολικά 415 από αυτά ήταν νέα αιτήματα και τα υπόλοιπα 243 ήταν ωφελούμενοι από τα προηγούμενα έτη που συνέχισαν να λαμβάνουν την υπηρεσία και κατά το έτος 2020. Τα 202 άτομα συμμετείχαν σε ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και υπήρξαν 18 νέα αιτήματα για την συμμετοχή στο καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενώ στο σύνολο παλιών και νέων αιτημάτων κατά το 2020 ο αριθμός που έλαβε αυτή την υπηρεσία ήταν 35 άτομα. Επιπρόσθετα, κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας, 91 χρόνιοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργική απασχόληση τους και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε πως το ΣΟΨΥ Πάτρας κατάφερε να εκπαιδεύσει όλα τα μέλη του πρωινού καθημερινού του προγράμματος και να συνεχίσει την παρέμβαση ηλεκτρονικά όλoν αυτόν το καιρό. Παράλληλα δεν αμέλησε τις ανάγκες των χρονιών ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των φροντιστών του. Δεδομένων των συνθηκών πραγματοποιούμε εβδομαδιαία ατομικά ραντεβού σε όσους είχαν και έχουν ανάγκη, ώστε να καλυφθεί το κομμάτι της εκπαίδευσης και κανείς να μη μείνει μόνος. Για όλους τους παραπάνω πληθυσμούς υπάρχουν ομάδες ένταξης εβδομαδιαία, που συνεχώς αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται.
Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ωφελουμένων κατέχουν οι γυναίκες με 64% έναντι των ανδρών που είναι μόλις 36%. Το 24% των ωφελούμενων ήταν μεταξύ 18 και 25 ετών, το 19% ήταν 25- 35, το 34% ήταν 35-55 και οι 55 και άνω άγγιζαν μόλις το 12%. Την παιδοψυχιατρική υπηρεσία, δηλαδή ωφελούμενοι κάτω των 18 ετών, την έλαβε το 12%.
Είναι αξιοσημείωτο πως το 10% των νέων αιτημάτων έπασχε από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και το άλλο 10% από κάποια αγχώδη διαταραχή ποσοστό αρκετά υψηλό.
Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μας σε αυτούς του δύσκολους καιρούς και πάντα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μετρά προστασίας συμμετείχαν σε δράσεις κινητοποίησης. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
• Μονοήμερη εκδρομή Φολόη- Βυτίνα
• Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας
• Τσικνοπέμπτη αποκριάτικο πάρτι
• Συλλογή τροφίμων από μέλη για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες
• Θερινό σινεμά
• Beach Party Πλαζ Πάτρας
• Συλλογή ελαιοκάρπου σε συνεργασία με το Δήμο Πατρών
• Έκθεση ΄΄Περιπλανήσεις΄΄ στη Γκαλερί CUBE
Γενικότερα, ο φορέας για να πραγματοποιήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ήρθε σε επαφή με άλλους επαγγελματίες, εθελοντικά σωματεία και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας.
• Κινητή μονάδα
• Παιδικά χωριά SOS
• Κέντρο ημέρας για άτομα με άνοια στο Δήμος Πατρέων “ΦΡΟΝΤΙΖΩ”
• 6η υγειονομική περιφέρεια δυτικής Ελλάδος
• Δεσμός μη κερδοσκοπικό σωματείο
• Κοινωνική μέριμνα Πανεπιστημίου Πατρών
Όλοι μαζί επιχειρούμε σε καθημερινή βάση να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους συμπολίτες μας. Αδημονούμε για την γρήγορη επιστροφή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των φροντιστών , των φίλων του Συλλόγου και τέλος των ανεκτίμητων εθελοντών στο «σπίτι» και στην κανονικότητα μας. Προσδοκούμε το νέο έτος να μας φέρει όσο το δυνατό πιο κοντά, με την ελπίδα η κοινωνική απομόνωση να είναι μια ανάμνηση και όλο και περισσότεροι άνθρωποι που χρήζουν φροντίδας και αγάπης να βρουν την δική τους θέση.
Έλα μαζί!
Μη μένεις μόνος!”