Σε lockdown τύπου Αττικής μπαίνει από αύριο Σάββατο (06.00) έως την 1η Μαρτίου στον δήμο Καλυμνίων και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς -όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς-, αυτές οι δύο περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:
Ο Δήμος Καλυμνίων
Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος Μυκόνου
Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
Η Περιφέρεια Αττικής.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:
Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),
Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
ο Δήμος Θάσου,
οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,
οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,
ο Δήμος Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
ο Δήμος Καρπάθου και
ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου
Βάνα Παπαευαγγέλου
«Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου», τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι έως σήμερα έχουν διεξαχθεί περίπου 650.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 και παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες άνω των 75 ετών.
Τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παραμένει σταθερό με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη και ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 10.500.
Μεγάλη διασπορά εμφανίζει το βρετανικό στέλεχος με τα περισσότερα κρούσματα να μην είναι εισαγόμενα, και όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου «το βρετανικό στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει και συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού».
Επιδημιολογική σταθεροποίηση παρατηρείται στην Αττική με 5.500 ενεργά κρούσματα, το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο, συμπλήρωσε.
Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι 1.200, ενώ ανησυχία προκαλεί στον Δήμο Ευόσμου η διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής.
«Ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους», είπε η κ. Παπαευαγγέλου και υπενθύμισε την καθολική και ορθή χρήση μάσκας ως το πιο σημαντικό μη φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος», τόνισε.
Γκίκας Μαγιορκίνης
Σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις είναι η εικόνα στην επικράτεια, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δείχνουν να αποδίδουν», είπε, «ενώ τον επόμενο μήνα θα έχουμε και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών».
Ήπια χαρακτήρισε και τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου και στην Αττική, ενώ έκανε λόγο για σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη.
Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, συνεχίζει να δείχνει σχετική υποχώρηση, ενώ υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στις ηλικίες 40-64 ετών.
Κατέληξε, σημειώνοντας ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα και επανέλαβε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.