Στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι θα εξεταστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου το αίτημα αναβολής ή διακοπής της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα. Την εισάγει με τη μορφή του κατεπείγοντος η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.
Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης εξηγεί τι σημαίνει και ποια είναι η διαδικασία
Το enikos.gr επικοινώνησε με τον διακεκριμένο ποινικολόγο και δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Βασίλη Χειρδάρη, ώστε να μας εξηγήσει ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τι σημαίνει αυτό για τον απεργό πείνας και δίψας.
“Αυτό που θέλει να κάνει η κ. Κούρτοβικ αν κατάλαβα καλά από όσα είπε, είναι διακοπή της εκτέλεσης της ποινής, έτσι λέγεται νομικά. Η διακοπή της εκτέλεσης της ποινής δεν είναι κάτι εύκολο, είναι κάτι που έχει αρκετές προϋποθέσεις. Θα πρέπει η κ. Κούρτοβικ να υποβάλλει αίτηση επειδή ο πελάτης της τώρα είναι στο νοσοκομείο Λαμίας. Υπάρχει στον Κώδικα Πονικής Δικονομίας και στο άρθρο 557 σχετική διάταξη που ορίζει συγκεκριμένα ότι αν κάποιος κρατούμενος βρίσκεται στο νοσοκομείο τότε έχει δικαίωμα να ζητήσει διακοπή της ποινής υπό την εξής έννοια: να φύγει από το νοσοκομείο αυτό επειδή έχει σοβαρή ασθένεια, δηλαδή δεν αρκεί να είναι στο νοσοκομείο και να είναι ελαφρά, πρέπει να είναι σε ένα σημείο αρκετά πια σοβαρό, να είναι βαριά νόσος και να είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε η συνέχιση της νοσηλείας στο νοσοκομείο να του δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία του. Άρα υποβάλλει αίτημα, βρίσκει ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο στο οποίο πρέπει να πάει. Είναι ουσιαστικά ένα είδος μεταφοράς σε ένα άλλο “ξενοδοχείο”, που το πληρώνει από την τσέπη του ο νοσηλευόμενος – καταδικασθείς και πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση δύο ιατροδικαστών ή δύο γιατρών του δημοσίου για αυτό το θέμα, να υπάρχει μια σχετική γνωμοδότηση του νοσοκομείου που νοσηλεύεται – της Λαμίας εν προκειμένω- και επίσης να υπάρχει δήλωση του νοσοκομείου που θα τον αναλάβει ότι τον αποδέχεται” περιέγραψε ο κ. Χειρδάρης.
“Αν υπάρχουν αυτά και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του και είναι αναγκαίο να πάει σε άλλο νοσοκομείο που μπορεί να αποτραπεί ο σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του, σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου, που κρατείται, μπορεί να αποφασίσει – δεν υποχρεούται- την μεταφορά του στο νοσοκομείο αυτό για πέντε μήνες. Μπορεί να ανανεωθεί ο χρόνος για άλλους πέντε μήνες αν συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Το ερώτημα εδώ είναι αν μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να βγει από τις φυλακές και να πάει στο σπίτι του. Γιατί όταν είναι στο νοσοκομείο είναι επίσης κρατούμενος, δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός νοσοκομείου, ούτε να φύγει. Είναι όροι απαραίτητοι και αναγκαίοι. Μπορεί λοιπόν σε αυτή την περίπτωση πηγαίνοντας όχι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αλλά στο τριμελές Εφετείο του τόπου της κράτησης του και να ζητήσει ότι, αφού πήγα στο νοσοκομείο, μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα το πρόβλημα της υγείας του στο σπίτι και να διατάξει το Εφετείο να συνεχιστεί η νοσηλεία του κατ’οίκον, πράγμα που το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο” σημείωσε.
Σχετικά με την απεργία πείνας αν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από την πλευρά Κουφοντίνα σχολίασε ότι “από τη στιγμή που υποβάλλει ένα αίτημα, θεωρώ ότι είναι εύλογο να διακοπεί γιατί αυτό που ζητάει με την διακοπή είναι ότι πάει σε ένα άλλο νοσοκομείο για να μπορέσει να επιζήσει και να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Αυτό βέβαια είναι θέμα του ιδίου του κρατουμένου”.
ΠΗΓΗ: ENIKOS.GR