Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην πρωτόγνωρη καθημερινότητα της πανδημίας, η αβεβαιότητα για το τέλος της κρίσης, συνέβαλαν έτσι ώστε η άνοδος της τιμής των καυσίμων να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Πλέον, με τις εξορμήσεις να έχουν ξεκινήσει και τις θερινές διακοπές να πλησιάζουν, το κόστος των μετακινήσεων, ανεβαίνει στη λίστα του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών κι όχι αδίκως.
Η κούρσα του μαύρου χρυσού από τον περασμένο Νοέμβριο- πλέον κινείται σταθερά στα επίπεδα των 70 δολαρίων- έχει ήδη προκαλέσει αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ως προς τις επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη, ωστόσο αυτό που «καίει» τους καταναλωτές είναι κυρίως η επίπτωση στην τσέπη τους. Στα καθ’ ημάς, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται, πλέον, στα 1,61 ευρώ και η 3η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.
Η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αποκαλύπτει το άνοιγμα της τιμής μέσα σε αυτό το 12μηνο. Στις 21 Μαΐου του 2020, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,33 ευρώ, δηλαδή 28,4 λεπτά ή 21,3% χαμηλότερη από φέτος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το κόστος των μετακινήσεων. Για ένα Ι.Χ. με κατανάλωση 7 λίτρα ανά 100 χλμ, το κόστος μιας διαδρομής 1.000 χλμ ανεβαίνει στα περίπου 113 ευρώ, όταν πέρσι για την ίδια διαδρομή αρκούσαν γύρω στα 93 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση τιμή στις Κυκλάδες αυτήν τη στιγμή είναι πολύ υψηλότερη και φτάνει στα 1,83 ευρώ/λτ, όπως επίσης στα Δωδεκάνησα (1,74 ευρώ/λτ) αντιλαμβάνεται εύκολα και την αύξηση του κόστους.