Σε ηλικία μόλις 12 ετών, η Χεντ Ζάζα είναι η μικρότερη αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Η νεαρή Σύρια που είναι πρωταθλήτρια στο πινγκ πονγκ, έγινε η πιό γνωστή αθλήτρια στην πατρίδα της, μετά την επικράτηση της στο πρωτάθλημα Ασίας.
Στην Ιαπωνία, η Συρία θα εκπροσωπηθεί -εκτός από την Ζάζα- από τους Μαϊντ Εντίν Γκαζάλ (άλμα είς ύψος), Μααν Ασαάντ (άρση βαρών), Αχμάντ Χάμτσο (ιππασία), Αϊμάν Κελζίεχ (κολύμβηση) και Μοχάμεντ Μάσο (τρίαθλο).
Η Ζάζα θα αρχίσει την Ολυμπιακή… περιπέτεια της, το Σάββατο (24/7) με αντίπαλο την 39χρονη Αυστριακή, Λίου Ζία στον προκριματικό του μονού απλού.
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ταλέντο της νεαρής πρωταθλήτριας, το 2014, είναι ο Ανταμ Τζαμαάν, ο οποίος θυμάται χαρακτηριστικά: «Ηταν μεταξύ πέντε και έξι ετών το 2014, όταν παρατήρησα την προπόνηση της σε γυμναστήριο στη Χάμα (σ.σ. στην κεντρική Συρία) με τον αδελφό της, Ομπέϊεντα. Έδωσα προσοχή στη σωματική διάπλαση, στον δυναμισμό και στην διαίσθησή της. Το ταλέντο είναι έμφυτο. Η Χεντ δείχνει ευφυΐα, άνεση, ηρεμία σοβαρότητα και φιλοδοξία για την νίκη. Η προετοιμασία της έγινε με τον σωστό τρόπο και με καθημερινή προπόνηση.
Το 2015 και σε ηλικία έξι ετών, η Ζάζα πήρε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Junior της Συρίας και από τότε η πορεία της είναι ανοδική. Τρία χρόνια αργότερα, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Συρίας, μέχρι που έφθασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
«Ο πόλεμος μας επηρέασε όλους και η προπόνηση έγινε σε δύσκολες συνθήκες, με διακοπές ρεύματος στο δωμάτιο όπου είχαμε εγκλωβισθεί για ώρες. Για να μην αναφέρουμε τις δυσκολίες για την απόκτηση βίζας για συμμετοχή σε διοργανώσεις στο εξωτερικό», διηγείται ο Τζαμαάν.
Παρά τους περιορισμούς και τις δυσκολίες, η νεαρή πρωταθλήτρια δεν σταματά να θέτει νέους στόχους: «Ήμουν σίγουρη για την ευκαιρία μου να κερδίσω το πρωτάθλημα της Δυτικής Ασίας στην Ιορδανία και ήμουν χαρούμενη που τα κατάφερα. Ονειρεύομαι να είμαι παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης. Επίσης, θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου και να γίνω φαρμακοποιός».
Ο πατέρας της, πρώην ποδοσφαιριστής, της πρόσφερε ιδιωτικά μαθήματα όταν δεν μπορούσε να πηγαίνει στο σχολείο, λόγω των αθλητικών της υποχρεώσεων, ενώ ο Τζαμαάν, παραμένει ρεαλιστής, όσον αφορά στην παρουσία της Ζάζα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο: «Πριν από πέντε χρόνια, καταρτίσαμε ένα σχέδιο πορείας για την Χεντ. Και σ΄ αυτό, περιλαμβάνεται μία αξιοπρεπής πορεία στο Τόκιο και η κατάκτηση ενός μεταλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι».
Πηγή: ΑΠΕ