Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ)-” Χάρισε ζωή” εγκαινίασαν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου μία νέα από κοινού συνεργασία με την τοποθέτηση 15 μόνιμων «Σταθμών εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών» εντός κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στόχος η ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας και η ενίσχυση του εθελοντισμού δωρεάς μυελού των οστών. Με τους μόνιμους σταθμούς εξασφαλίζεται η συνεχής ενημέρωση και η άμεση δυνατότητα εγγραφής δοτών.
Ο ΣΤΑΘΜΟΣ είναι δια δραστικός και αξιοποιεί τι ς σύγχρονες τεχνολογίες. Μέσω των QR code που βρίσκονται στην επιφάνεια του ο καθένας έχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και οδηγίες . Επιπλέον είναι φιλικός προς το περιβάλλον καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η χρήση εντύπου υλικού.
Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία (ο πιο συνήθης καρκίνος στα μικρά παιδιά) Δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς (ηλικίας 18-40 χρονών) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και, μέσα από αυτήν την πράξη αλτρουισμού, ίσως μια μέρα σώσει μια ζωή. Γιατί καθένας μας μπορεί να είναι ο Ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Όσοι περισσότεροι εγγραφούμε, τόσο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα Χαρίσουν Ζωή στους ασθενείς που μας έχουν ανάγκη”.
Η συμβολή του συλλόγου «Φλόγα» σημαντική και πολύτιμη καθώς ανέλαβε τόσο το κόστος κατασκευής των σταθμών αλλά και το κόστος της τυποποίησης των δειγμάτων που θα συγκεντρωθούν ώστε να διευρυνθεί η εθνική και παγκόσμια δεξαμενή. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που έχει αποκτήσει τους συγκεκριμένους σταθμούς, μετά τη δωρεά του συλλόγου «Φλόγα» και στηρίζει πρωτοβουλίες που υπέρτατος σκοπός τους είναι η ανθρώπινη ζωή. Η συνέργεια των τριών φορέων που με συστηματικότητα και επιμονή μεταφέρουν μηνύματα ζωής στους νέους δρα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία.
> Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για την παρουσίαση των σταθμών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι φοιτητές να συνειδητοποιήσουν την αξία του προσφέρω ζωή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα στηρίζει πρωτοβουλίες που έχουν ως κέντρο την ανθρώπινη ζωή. Θέλουμε οι φοιτητές μας να εντάξουν εμπράκτως στη ζωής τους την προσφορά στον συνάνθρωπο. Να κατανοήσουν ότι μπορεί οι ίδιοι να κρατήσουν στη ζωή έναν πάσχοντα».
> Ο καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και διευθυντής του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, υπογράμμισε: Έχουμε ήδη προσελκύσει μέχρι σήμερα 80.000 δότες και έχουμε δωρίσει πάνω από 200 μοσχεύματα σε όλο τον κόσμο. Οταν ξεκίνησε το ΚΕΔΜΟΠ η Ελλάδα δεν είχε δώσει ποτέ- παρά μόνο μια φορά- ένα μόσχευμα στο εξωτερικό. Πλέον, μετά από προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια με προσπάθειες που ξεκινήσαμε από το Πανεπιστήμιο Πατρών καλύπτουμε το 40% των ασθενών μας. Βασικός μας στόχος είναι να προσελκύσουμε και να μεταφέρουμε το μήνυμα του εθελοντισμού στη νεολαία. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ο ιδανικός χώρος για να εγγράψουμε νέους εθελοντές. Σε αυτό μας υποστηρίζει η ‘’Φλόγα’’, η οποία χρηματοδότησε τους σταθμούς. Πέραν όμως από τους 15 αυτούς σταθμούς η ‘’Φλόγα’’ διαχρονικά στηρίζει το έργο μας. Εχει ήδη τυποποιήσει πάνω από 30.000 δότες και συνεχίζει να υποστηρίζει την εγγραφή εθελοντών δοτών με οικονομική υποστήριξη αναλαμβάνοντας το κόστος ώστε 3.000 από τους νέους εθελοντές του Πανεπιστημίου μας να εντάσσονται στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή».
> Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ, Μαρία Τρυφωνίδη είπε: «Είμαστε γονείς παιδιών που νόσησαν, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και πρωταρχικός στόχος μας είναι να ζήσουν. Και για να ζήσουν πρέπει να βοηθήσουμε την ιατρική φροντίδα. Είμαστε αποφασισμένοι ομόφωνα στο ΔΣ της ‘’Φλόγας’’ να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του ΚΕΔΜΟΠ – ‘’Χάρισε Ζωή’’ με κάθε τρόπο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν φορέα με αξιοπιστία, με αξιοπρέπεια, με σοβαρότητα».
> Ο αντιπρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος σημείωσε: «Στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου κάνουμε όλες τις προσπάθειες που χρειάζονται προκειμένου το ΚΕΔΜΟΠ να πάρει μια άλλη μορφή και να πολλαπλασιάσει τα οφέλη του στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, τονίζοντας πως «ως Πανεπιστήμιο στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο του ‘’Χάρισε Ζωή’’ γιατί είναι σημαντικό στην κοινωνία να κατανοήσουμε όλοι πώς από έναν εθελοντή δότη μπορεί να σωθεί μια ζωή».
Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο έχει ήδη χωροθετήσει τους 15 καλαίσθητους σταθμούς εκ των οποίων τους 14 στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου και έναν στις εγκαταστάσεις στο Κουκούλι.
15 μόνιμοι «Σταθμοί εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών» στο Πανεπιστήμιο Πατρών
(Visited 27 times, 1 visits today)