Written by 15:34 Featured, Διεθνή

«Αδειάζει» από πυρομαχικά η αεράμυνα του Ισραήλ

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους επισημαίνουν ενδεχόμενες ελλείψεις στα συστήματα Arrow 1 και Arrow 2, τα οποία αποτελούν δύο από τα κύρια όπλα του Ισραήλ ενάντια στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με ειδικούς και πρώην στρατιωτικούς που επικαλείται το άρθρο, το Ισραήλ ενδέχεται σύντομα να βρεθεί στην ανάγκη να επιλέξει ποιους στόχους θα προστατεύσει κατά προτεραιότητα. Η πρώην αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, Ντάνα Στρόουλ, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ταυτόχρονης επίθεσης από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, το αντιπυραυλικό σύστημα της χώρας μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να συνεχίζουν επ’ αόριστον τον ανεφοδιασμό τόσο του Ισραήλ όσο και της Ουκρανίας, καθώς τα αποθέματα υλικών μειώνονται σε κρίσιμο επίπεδο.

Τα τρία επίπεδα της αεράμυνας του Ισραήλ

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής Israel Aerospace Industries, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους για το σύστημα Arrow, ότι εργάζονται σε τρεις βάρδιες για να καλύψουν τη ζήτηση.

«Ορισμένες γραμμές παραγωγής λειτουργούν ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας», είπε ο Μποάζ Λεβί στους Financial Times. Τόνισε επίσης πως ο χρόνος παραγωγής των πυραύλων αυτών «δεν είναι ζήτημα ημερών». «Δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να ανανεώσουμε τα αποθέματά μας», πρόσθεσε.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι η ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα είναι τριών επιπέδων, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν drones και πυραύλους από το Ιράν και τους συμμάχους του. Το σύστημα Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτες μικρής εμβέλειας που εκτοξεύονται από τη Γάζα, η «Σφεντόνα του Δαβίδ» σταματάει ισχυρότερες ρουκέτες από τον Λίβανο, και το σύστημα Arrow αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του τύπου πυραύλων που συνήθως χρησιμοποιεί το Ιράν.

Η αποστολή των συστημάτων THAAD από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς, παρά τις πολιτικές και διπλωματικές διαφωνίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν διαβεβαιώνει πως το Ισραήλ δεν θα μείνει ποτέ απροστάτευτο απέναντι σε απειλές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ διαθέτουν έξι τέτοιες συστοιχίες, και μία από αυτές έχει ήδη μεταφερθεί ή βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι, δεδομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των ενεργειών του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν, έχει έρθει η στιγμή για το Ισραήλ να αποκτήσει ένα τέταρτο επίπεδο αεράμυνας.

Το Ισραήλ ήδη διαθέτει πληθώρα συστημάτων που παρέχουν προστασία από αέρος. Μπορεί να ειπωθεί ότι το Τελ Αβίβ διαθέτει περισσότερα και πιο δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες αντιαεροπορικά όπλα από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Εκτός από το Iron Dome και τα Arrow 1 και Arrow 2, το Ισραήλ φαίνεται να χρειάζεται ένα σύστημα που γεφυρώνει την άμυνα μεταξύ μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. Το σύστημα THAAD, το οποίο αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, έρχεται να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Χρησιμοποιεί τεχνολογία “κινητικής” αναχαίτισης, όπου ένας πύραυλος καταρρίπτει τον βαλλιστικό αντίπαλο κατά την είσοδο και κάθοδο του προς τον στόχο, χωρίς να εκρήγνυται κοντά στη κεφαλή του.

Το βεληνεκές των THAAD κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 χιλιομέτρων και, πέρα από τους εκτοξευτήρες, περιλαμβάνει και ένα πολύ εξελιγμένο ραντάρ, ικανό να συνδέεται με απομακρυσμένες πηγές για ενισχυμένη εμβέλεια ελέγχου. Το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει έναν στόχο σε απόσταση έως 3.000 χιλιομέτρων και να τον αναχαιτίσει όταν βρεθεί σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων από τον προορισμό του, εξουδετερώνοντάς τον πολύ πριν φτάσει στο σημείο της επίθεσης.

Η συστοιχία περιλαμβάνει επίσης και κέντρο ελέγχου εκτόξευσης με τα τρία τμήματα του οπλικού συστήματος να είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στο πεδίο.

Στις ΗΠΑ ο απόλυτος έλεγχος των THAAD

Η συστοιχία των αμερικανικών THAAD όταν ενεργοποιηθεί στα εδάφη του Ισραήλ δεν θα λειτουργήσει υπό ισραηλινή διοίκηση. Οι ΗΠΑ στέλνουν 100 άτομα προκειμένου να διασφαλίσουν από τη μία πως το σύστημα θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε περίπτωση που υπάρξει νέα επίθεση από το Ιράν και σε δεύτερο χρόνο φαίνεται πως δεν επιθυμούν να «μοιραστούν» ή να πουλήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία σήμερα ούτε με τον στενότερο σύμμαχό τους. Παραμένει επίσης άγνωστο εάν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν και σε αποστολή δεύτερης συστοιχίας με πηγές από τις ΗΠΑ να μην αποκλείουν σήμερα κανένα σενάριο.

Η κίνηση ενίσχυσης της ισραηλινής αεράμυνας πάντως δεν θα μπορούσε να μην έχει και πολιτική «νότα» καθώς ο Τζο Μπάιντεν δείχνει λίγο πριν τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου πως η Ουάσιγκτον είναι δεδομένα και έμπρακτα στο πλευρό του Ισραήλ.

 

ΠΗΓΗ:nonpaper.eu

(Visited 3 times, 1 visits today)
Close