Το πρώτο βήμα για το «άνοιγμα» του τουρισμού αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, καθώς θα επαναλειτουργήσουν μετά από δύο μήνες τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας. Πρόκειται κυρίως για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή ξενοδοχεία ανεξαρτήτως μεγέθους στα αστικά κέντρα, ενώ τα κάθε λογής καταλύματα θα υποδεχθούν τουρίστες ξανά από τις 15 Ιουνίου.
Η 15η Ιουνίου είναι το ορόσημο για τον τουρισμό, καθώς από τότε θα ανοίξουν τα από αέρος σύνορα και θ’ αρχίσουν να καταφτάνουν τουρίστες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Τουρισμού, σε πρώτη φάση θα γίνουν δεκτές πτήσεις από 29 συγκεκριμένες χώρες. Πρόκειται για τη λεγόμενη «λευκή» λίστα, δηλαδή τη λίστα των χωρών που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος κι έτσι θεωρητικά δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τους τουρίστες που θα φτάσουν στη χώρα μας.
Για τους πολίτες αυτών των χωρών θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ δεν θα ισχύει η 14ήμερη καραντίνα – σε αντίθεση, δηλαδή, με τους πολίτες των χωρών εκτός αυτής της λίστας. Μολαταύτα, από την 1η Ιουλίου, η λίστα αυτή θα διευρυνθεί, ενώ η παρακολούθησή της από την αρμόδια επιτροπή των ειδικών επί της υγείας θα είναι διαρκής.
Οι χώρες αυτές είναι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία. Έτσι, πρακτικά, στη λίστα των 29 χωρών βρίσκονται όλες οι βαλκανικές χώρες, ενώ απουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και βέβαια η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες που έχουν «χτυπηθεί» από τον κορονοϊό.
Πάντως, στη λίστα βρίσκεται η Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως επενδύει πολλά στους Γερμανούς τουρίστες. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι προχθές έδωσε συνέντευξη στη Bild ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαφημίζοντας την Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό όχι μόνο για τους Γερμανούς, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο.
Σημαντική παράμετρος είναι και ο οδικός τουρισμός, ο οποίος αφορά κυρίως τις βαλκανικές χώρες – αν και οι κατά κεφαλήν δαπάνες που μπορούν να συμβάλλουν στα τουριστικά έσοδα συνήθως είναι χαμηλές εν συγκρίσει π.χ. με τους Γερμανούς.