‘’ Η αποτίμηση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν έχει θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση ούτε προσφέρεται για θριαμβολογίες, τη στιγμή που οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό’’ επισημαίνει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης μετά και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ο κ.Κατρίνης αναφερόμενος στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, επισήμανε ότι από το 1 δις ευρώ αξιοποιήθηκαν 580 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι περιορισμοί που έθεσε η κυβέρνηση λειτούργησαν αποτρεπτικά για την ένταξη επιχειρήσεων στο μέτρο, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ξέχασε τους επαγγελματίες και την πενταετή ‘’φορολογική λαίλαπα’’ που υπέστησαν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμανε την καθυστερημένη εκταμίευση της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη στιγμή που οι επαγγελματίες χρειάζονταν κεφάλαιο για να προμηθευτούν εμπόρευμα και να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους, ενώ αναφερόμενος στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ζήτησε:
1ον) Να ενταχθούν στο μέτρο οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.
2ον) Να συμπεριληφθεί στα κριτήρια η πτώση του τζίρου τους προηγούμενους δύο μήνες.
3ον) Να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι στα 3 δις ευρώ και να διατηρηθεί η ρήτρα απασχόλησης.
Σε δήλωση του, ο κ. Κατρίνης αναφέρει:
‘’ Οι ‘’κόφτες’’ που έβαλε η κυβέρνηση στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής οδήγησαν στον αποκλεισμό πολλών επιχειρήσεων στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Παρά το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες μπορούν να αντλούν φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ και άντλησαν στη διάρκεια του Απριλίου 9,2 δις ευρώ, τα χρήματα αυτά δεν κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στην παροχή δανείων στις επιχειρήσεις. Σημείωσε δε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων το 2019 κατευθύνθηκε αποκλειστικά προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η αδυναμία ή η απροθυμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ατολμία της κυβέρνησης να στηρίξει με επαρκείς πόρους και μέτρα τη ρευστότητα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.’’
‘’Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.’’
(Visited 9 times, 1 visits today)